Anksiozna depresija
Spoštovana Ameba,
amđ
nksioznost in depresivnost se tako pri tem sindromu,kot pri “čisti” depresiji prepletata.Običajno za terapijo obojega izberemo antidepresiv zadnje generacijea, največkrat serotoninskega tiopa, v zadnjem časo pa še noradrenalinskega.
Stranskui učinki so lahko suha usta,pomanjkanje apetita in nespečnopst oziroma dremavost ( pri istem oreparatu).Zdravljenje traja več mescev, pogosto več kot devet.
Sestra je jemala Prozac,Cipramil in na koncu Anafranil (skupaj z Prazine).Ali spadajo ti antidepresivi v zgoraj omenjeno skupino?Ker ji nobeno ni pomagalo,je prenehala jemati vsa zdravila.Jemala jih je leto in pol.Ali naj poizkusi še z kakšnim?Kakšna je možnost,da ji bo katero le pomagalo?Kolikšen delež pacientov z depresijo ozdravi po izkušnjah?Ali je pomembno čimprejšnje zdravljenje.Sestra pravi,da si mora sama pomagati.Zdi pa se,da pri tem ni čisto uspešna.Hvala!
Spoštovana Marija, ker omenjate Prazine ,ki je sredstvo zoper nemir pri tresnih duševnih boleznih / tudi pri shizofreniji/, ne morem mimo možnosti, da je sestrina bvrezvoljnost več kot le depresija.Prazine v kombinacijio z antidepresivi poveča zaspanost.Sestra potrebuje resen posvet pri svojem psihiatru, saj ji on predpisuje vsa ta zdravila, kajne?Če gre zgolj za depresijo, je na voljo vsaj pet drugih sodobnih antidepresivov, če pa gre za resnejše obolenje, obstajajo tudi v tej smeri različna tudi učinkovitejša zdravila.
Pozdravljeni!
V kakšnih primerih se predpiše serotoninskega in kdaj noradrenalinskega, kakšna je razlika v delovanju. Poskušala se jemati Zoloft, pa sem imela skoraj vse naštete stranske učinke (od tresenja, težkega dihanja, glavobol,..), da sem se počutila obupno in sem prenehala z jemanjem. Sedaj ne jemljem ničesar, ker sem raje brez , kot da se počutim tako grozno.
Spoštovana Gala,
zdravnik bo izbral tip antidepresiva glede na dodatne lastnosti pacienta, pri zavrtosti se bo prej odločil za noradrenalinski tip, pri vznemitjenosti pa za serotoninskega.Ob hudi nespečnosti se še vedno uporabljajo triciklični antidepresivi.Dandanes je zdavil ,ki bi zprišla za vas v poštev mnogo, brez stranskih učinkov pa ni nobeno. Potrebno bo torej izbrati manjše zlo.