Najdi forum

Anksiozna depresija

Lep pozdrav!

Star sem 20 let in že od rojstva sem anksiozen. Že pri 16 letih sem imel težave s spanjem in sem dobil Sanval. Pred enim letom pa sem zbolel za depresijo, zdravil sem se ambulantno pri psihiatru. Skoraj eno leto sem jemal Cipramil, Helex podnevi in Sanval za spati. Za depresijo se ne zdravim več, tudi Cipramila ne jemljem več. Jemljem pa še Helex in Sanval. Moj terapevt ni mogel ugotoviti, zakaj sem tako anksiozen zato mi je pisal samo zdravila niti mi ni predpisal psihoterapije. Ker mi moj terapevt (psihiater) ne zna nič kaj povedati vas sprašujem ali se bom kdaj v življenju znebil te generalizirane anksioznosti, ali moral celo življenje jemati zdravila? Menim da bi moral imeti kakšno psihoterapijo, vendar ne poznam kakšne vrste obstajajo, ker moj problem je da nimam posebnega vzroka da bi vam lahko povedal zakaj sem ansksiozen, nihče me ne razume, kajti ko se neki dogodek izpelje natanko tako kot sem predvidel, postanem še bolj razdražljiv. Sem anksiozen v družbi in ko sem sam. Moram še povedati da drugače živim umerjeno, sam z mamo, nikoli nisem imel travm iz otroštva. Ali je to lahko samo podedovano? Mama in oče sta živčna, vendar nikoli tako kot jaz. Zanima me tudi ali Helex povzroča motnje v spolni funkciji, kajti ta zdravila me zelo izčrpajo. Ali bom imel težave v spolnosti? Odgovorite mi prosim po najboljših močeh in se vam v naprej zahvaljujem.

Spoštovani Sašo,

psihoterapevtski pristo k zdravljenju depresivno – anksioznih težav je izredno pomemben, vendar je včasih v nekaterih trdovratnih primerih premalo. Sredstva zoper strah lahko v skrajnem primeru povzročajo odvisnost, zato jih je potrebno čim prej ukiniti, vi pa jih, kot kaže, jemljete že precej dolgo. Smiselna bi bila zamenjava dosedanje terapije z enim od novejših sredstev, ki jih vaš psihiater gotovo pozna, in vključitev v psihoterapevtsko skupino, saj individualna psihoterapija po sodobnih pogledih ni tako učinkovita, kot skupinska.

New Report

Close