ANKETA
Prošnja za sodelovanje v raziskavi
Psihosocialne potrebe bolnikov z rakom in njihovih svojcev
Spoštovani,
soočanje z rakom, bodisi pri sebi ali pri bližnji osebi, v človeku neogibno pusti določene posledice – fizične in duševne. Glede na to, da se v Sloveniji, kot tudi v drugih državah, število bolnikov z rakom povečuje, obenem pa se povečuje tudi preživetje bolnikov z rakom, kar pomeni, da med nami vse več ljudi živi z rakom, so podatki o tem, katere potrebe imajo bolniki in katere od teh so zadovoljene oziroma nezadovoljene tekom zdravljenja, izrednega pomena. Ker bolniki z rakom danes lahko dolga obdobja svojega življenja živijo z rakom, njihovi družinski člani pogosto postanejo primarni vir oskrbe in nege, zato je tudi ugotavljanje njihovih potreb v procesu zdravljenja, izrednega pomena
Pred vami je vprašalnik SCNS (Supportive Care Needs Survey). Z njim bom prvič v Sloveniji zbrala podatke o (ne)zadovoljenosti naslednjih potreb bolnikov z rakom in njihovih svojcev: psihološke potrebe, zdravstveni sistem in informiranje, telesne potrebe in vsakodnevno življenje, oskrba in podpora ter spolnost. Vprašalnik je sestavni del raziskave Psihosocialne potrebe bolnikov z rakom in njihovih svojcev, ki jo bom izvedla v okviru svoje magistrske naloge na Fakulteti za družbene vede.
Zgodbe o soočanju z rakom imajo več plasti – razočaranja, prizadetost in jeza, ali zadovoljstvo, hvaležnost in veselje. Mnogo bolnikov nima veliko možnosti, da bi o vsem tem tudi zares spregovorili. Jaz pa želim vedeti, kakšne so vaše izkušnje in kakšno je vaše mnenje. Verjamem, da bo moje delo v dobro vsem bolnikom z rakom, zato vas prosim, da izpolnite vprašalnik za bolnike, vprašalnik za svojce pa naj izpolni tista oseba, ki je z vami največ sodelovala v procesu zdravljenju.
Vse pridobljene podatke bomo uporabila izključno v namene raziskave. V vseh fazah raziskave bo zagotovljena varnost in zaupnost osebnih podatkov v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov.
Prosim vas, da s svojim sodelovanjem pomagate pri zbiranju podatkov. Tako boste veliko prispevali h kakovosti oskrbe bolnikov z rakom in njihovih svojcev. Vsak glas je pomemben in prav vsak vrnjen vprašalnik bo dragocen, zato nikar ne pozabite nanj.
Najlepša hvala za sodelovanje,
Mateja Gorenc, univ. dipl. psih.
Bi tudi jaz apelirala – vzemite si pet minut za tole anketo
Vredno je spregovoriti o potrebah bolnikov z rakom – niso samo zdravila tisto, kar potrebujemo !!!
Zdravo!
Milena se strinjam, da niso samo zdravila tista, ki so nam in nam pomagajo premagati raka. Rabimo prijatelje in svojce, da nam stojijo ob strani, da se lahko z njimi pogovorimo kadarkoli in o čemerkoli.
Sama sem izpolnila anketo in prosim tudi druge, da naj si vzamejo par minutk časa in jo izpolnejo!