Anglija – državljanstvo
Čaw!
Glede na to, da smo zdaj v EU me zanima kako je z državljanstvom za Anglijo. A ga je sploh možno dobit, in kako? Prosila bi, da mi pišete tisti ki živite v angliji na moj email: [email protected] da vas povprašam za par informacij
Ni potrebno, da imas anglesko drzavljanstvo za zivljenje v Angliji. Zakaj ga potrebujes? Najprej moras tu ziveti in videti, ce ti tukajsnji nacin zivljenja sploh ustreza…
ja a pa je to možno? A rabiš mogoče delovno vizo itd? a ima slovenec enake možnosti za zaposlitev kot anglež?
Glede delovne vize so se stvari s 1. majem spremenile. Morda bi bilo vredno kontaktirati anglesko ambasado v Ljubljani za pravi nasvet. Dvomim, da ima Anglez iste moznosti za delo v Sloveniji kot Slovenec, zato tudi obratno ne bo delovalo tako zelo gladko in enostavno, kaj menis? Tuje ime, tuj naglas in pa delovne izkusnje iz tuje drzave te pac ne morejo postaviti na isto raven!
ja ker neki so govoril o eni ”enakopravnosti”
Ni treba biti tako negativen glede na iskanje dela v Angliji.
Slovenci imajo pravico do dela v Angliji tako kot drugi drzavljani evropske unije. Ne rabis nobenega delovnega dovoljenja za zaceti delo tukaj.
Glede drzavljanstva pa je tako- najprej si moras dobiti tukaj delo, potem se prijavis k “Home Office” , da jim poves da delas in kje delas (obrazec, ki ga moras izpolniti najdes na njihovi spletni strani). In potem ko delas 1 leto zaprosis za stalno bivalisce, ce seveda hoces. Ce ne, lahko se vedno zivis v Angliji toliko casa kot hoces, in ni treba da je v Angliji tvoje stalno prebivalisce.
Za najti delo pa ne bi smelo biti tako velik problem. Ce nisi prevec izbircen, bos najdla delo takoj. Je pa se boljse da imas dolocene delovne izkusnje, saj veliko delodajalcev zahteva vsaj nekaj izkusenj na dolocenem podrocju. Seveda, ce hoces najti kaksno dobro delo takoj, mora biti tvoja anglescina kar dobra-da govoris tekoce in razumes vse kar recejo. Sploh ni vazno ce imas malo naglasa, vsaj dokler govoris anglesko. Tukaj je namrec toliko tujcev in vsak ima svoj naglas, a se vedno vsak najde delo.
Ce hoces se kaj vedeti, pa vprasaj.
lp
Pa imaš ti kaj izkušenj z anglijo? Te lahko prosim da mi pišeš na email, ker odhajam na počitnice in bom emaile pregledvala na info točkah, tko da ne bom mogla foruma pregledvat. Moj email: [email protected]
Forum je zaprt za komentiranje.