Angleški buldog
Angleškega buldoga imamo v širši družini (kupljenega pri vzreditelju po vseh pravilih)..
Ja. Do četrtega, petega meseca so ga striktno nosili po stopnicah, kar je glede na to, da je že pri teh rosnih mesecih bil kar precej težak štrukelj, povzročalo kar nekaj preglavic. Zdaj, pri osmih letih ga že en čas dajejo kolki, ves čas, od mladiča naprej, ga pa daje dihanje. No, sej diha :)…ampak hrope kot lokomotiva…poleti je cela kriza s sprehodi, pa ni treba, da je grozna vročina. Ni preveč aktiven pes, hitro se utrudi in tole glasno dihanje je včasih kar strašljivo. Včasih ga tudi sama peljem na sprehod, pa mi kakšen mimoidoči “svetuje”, naj reveža neham mučit s sprehodom, ker ne more več…midva sva pa komaj 100 m naredila 😀
Hja, prav dosti ni falil. http://en.wikipedia.org/wiki/Bulldog#Health
jojoba. buldog pri 8 letih je v bistvu že starček, saj je njihova življenjska doba 8-10 let.
Bulldog je edina izmed pasem, ki jih pokriva SKVPM, ki ne potrebuje slikanih kolkov, saj z displazijo pasma nima težav. To, da so ga lastniki nosili po stopnicah, je pač njihov problem, za to prav gotovo ni nobene potrebe.
Je pa čisto odvisno od splošne kondicije psa – nekateri hodijo v hribe, ker so pač tega navajeni. Psa, ki pa cele dneve preleži na kavču in gre ven samo na potrebo, pa je malo težje pripraviti do tega. Saj je pri ljudeh podobno.
Težave z dihanjem pa bi lahko rekli, da se pojavljajo pri vseh brahicefalnih pasmah – če sploh gre za težave. Zvoki, ki jih spuščajo pri dihanju so seveda drugačni, kot pa npr. pri hrtu, saj je anatomija popolnoma drugačna. Seveda pa se najdejo tudi linije,ki so bolj podvržene npr. ožjem sapniku, preveč tkiva na področju mehkega neba … kar seveda otežuje dihanje.
Buldog – predgriz (to, da se jim vidijo spodnji zobje) je napaka. Tu je link do standarda: http://www.simplyperfect.eu.com/bulldog.php?site=standard , mogoče ti lahko kaj pomaga.
Ja, najmlajši pri osmih letih res ni, življenjska doba pa naj bi bila od 10-12 let.
No, na tistem linku, ki ti ga je posredovala Nanook, piše, da je to pasma, ki ima precejšnje težave s kolki. Kaj je res in kaj ne, ne bi vedela, ker se na pasmo ne spoznam kaj preveč. Vem samo, da so ga po stopnicah nosili po izrecnih navodilih vzreditelja, ne zato, ker bi jim tako pasalo 🙂 Če pa malo pogledaš po forumih, lahko prebereš, da se morajo buldogi stopnic izogibati celo do prvega rojstnega dne, kar pomeni za tiste, ki imajo stopnice, že precej krizo :D, ker takrat imajo že skoraj “polno” težo tja od 25 – 30 kg. Ampak ti stopnic itak nimaš 😉
Psa so kupili moji sorodniki pri vzreditelju nekje v Sloveniji, pozabila sem kje. Lahko vprašam in javim.
Kar se tiče kondicije…nikakor ni pes, ki bi ves čas poležaval in hodil ven samo na potrebo. Kot berem. so buldogi pač bolj lene sorte, ko odrastejo. Kot mladiče jih pa menda ne smeš pustiti preveč divjati…
Še to, “naš” ima tudi precej težav s kožo in raznimi alergijami. Vem, da je sorodnik glede tega precej okrog veterinarjev…
Sicer pa nisem ravno pravi naslov za kompetentne podatke o tej pasmi, ker imam same mešance doma. Napisala sem, kar vem, ker imamo pač enega v družini. Upam, da ti bo kdo, ki ima s pasmo izkušnje, bolj pomagal.
Najbolj svetujem obisk različnih vzrediteljev, potem pa se odločiš za tistega, ki mu zaupaš. Tako tudi dobiš največ pravih informacij, forumi prenesejo vse, tudi to, da se morajo buldogi izogibati stopnic, kot to piše jojoba., kar pa ne drži.
jojoba. glede na to, da ima kuža težave s kožo, alergije, težave z dihanjem, predvidevam, da boš dala informacije o vzreditelju v smislu “izogibaj se ga”, saj nima zdravih psov in ne kot priporočilo za nakup.
Še to, življenjska doba se glede na različne vire razlikuje, nekje je zaslediti 8-10, drugje 10-12 let …
Bulldog, hm…zdaj vidim , da se pogovarjam z dvema bul(l)dogoma 🙂
“da se morajo buldogi izogibati stopnic, kot to piše jojoba., kar pa ne drži.”
Torej, jojoba. si tega ni izmislila, ampak je tako navodilo dobil njen sorodnik, lastnik angleškega buldoga, od vzreditelja.
Ko sem prejle prebirala še druge forume, sem videla, da veliko ljudi piše o prepovedanih stopnicah za mladiče te pasme. No, da ima težave z dihanjem, nisem napisala. Diha pač glasno, vmes hrope in pljuva, kar je najbrž ena od značilnosti pasme. Meni osebno je to moteče, mojemu sorodniku ni. To, da mu je potrebno mazati in vlažiti izsušen smrček je tudi vzel v zakup. Alergije so se pojavile ob postopni menjavi hrane in so bile kljub prehodu na prvotno hrano dolgotrajne. Meni, kot popolnemu laiku v zvezi s to pasmo se pač zdi, da je moj sorodnik preveč pri veterinarju…morda tudi sam pretirava, pa za vsako figo leti k vetu…, ne vem.
Glede vzreditelja bom povprašala sorodnika. Spomnim se samo, da sta starša bila “huda” v smislu osvojenih naslovov, prvaka taka in drugačna, ravno tako pes, ki ga ima moj sorodnik, dokler je še razstavljal, tako da se mi zdi, da ni keč v “slabih ” vzrediteljih, ki bi se jih bilo potrebno izogibati. Še posebej tudi zato, ker je moj sorodnik strašen picajzel in se je še kako dobro pozanimal pred nakupom…točno tako, kot svetuješ tudi ti.
Ne jemlji prosim tega, kar sem napisala, kot antipropagando za neko pasmo, ker to ni. Večkrat sem napisala, da sem glede te pasme laik in da opisujem svoje videnje in izkušnje v zvezi s psom, ki ga imamo v širši družini. Pes je drugače super ljubljenček, družinski član, pač z določenimi omejitvami, ki pa jih imajo oz. imamo vsi skrbniki, ki nam je prvenstvena dobrobit psa, ne glede na pasmo.
Me pa zanima tvoje mnenje o statistiki displazije kolkov, ki je zgoraj nekje na linku. Pa tudi veterinar je avtorju teme napovedal zdravstvene težave, še posebej v zvezi s kolki. Potemtakem to ne drži in je samo nek mit ali kako?
Hoj!
oglašam se v zvezi z buldogi…Doma imamo angleža,star je 5 let in imamo srečo(?),kar se tiče zdravja.Res je življenska doba nekje od 8-13 let,ker spadajo med večje pse,ki imajo krajšo živ.dobo,čeprav je v bistvu manjši-ga je pa veliko skupaj,samo na kratkih nogah…Naš ima npr. 30 kg .Kar se zdravstvenih težav tiče,so res dosti bolj podvrženi težavam (slišim,da čezdalje več čistokrvnih pasem),zaradi svoje konstitucije in nastanka pasme(naredil ga je človek iz nekaj pasem),veliko pa tudi zaradi rejcev -nekaterim se gre samo za zaslužek in parijo med sabo že pse s težavami in se težave potem samo še stopnjujejo…Kar se tiče stopnic,niso dobre za nobeno pasmo,sploh manjše ne,nikakor pa ne za mladiče(tudi mi smo ga nosili).Drugače pa je to zelo lena pasma-ni pogojeno ,koliko se giblješ z njim…Mi smo zelo aktivni in prvi dve leti je bil zelo aktiven tudi pes,sedaj pa vsako leto manj-sploh poleti,ko je vroče.Sicer so izjeme,vendar je teh le za vzorec…
Je krasen trmasti pes,ki nas vsak dan znova s čem nasmeji,je v bistvu dodaten član naše družine-otrok,ki nikoli ne odraste…
lp