Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija angiomiolipom leve ledvice

angiomiolipom leve ledvice

Pozdravljeni!

Stara sem 32 let, mamica treh otrok.
Pred enim mesecem so mi z laporoskopijo odstranili žolčnik in od takrat imam ves čas težave.
Na kontrolnem UZ trebuha, so mi ugotovili, da imam v srednjem delu leve ledvice 6mm velik angomiolipom. Drugače sta ledvici normalnega položaja, desna ledvica meri 108mm, leva pa 110 mm, parenhim ledvic je ohranjen, votli sistem ni razširjen. Znakov za konkramente ni.
Ker je moj oče imel začetek rakavih obolenj na levi ledvici, ki so mu jo zaradi malignega tumorja odstranili (vendar prepozno, ker so bile metastaze razširjene že na pljučih, trebušni slinavki,kosteh,..-danes pa je žal že pokojen.), me zanima ali bi bil ta tumor lahko tudi maligen? Kako se da ugotoviti ali je res to angiomiolipom? Je UZ dovolj za postavitev take diagnoze? Je to lahko dedno pogojeno? Kaj mi je storiti? Sem namreč zelo prestrašena!!
Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav!
danaja

Spoštovani!

Menim, da zaenkrat ni razloga za strah, je pa seveda potrebna skrbnost (pač še ena stvar, ki se vam je pač pripetila v življenju, je postala del vas in bo zahtevala nekaj vašega časa in aktivnosti tudi v prihodnosti).

Verjetno ste o angiomiolipomu prebrali veliko na tujih spletnih straneh, zato ne bom prepisoval, temveč na kratko navedel nekaj praktičnih točk.

Angiomiolipom je benigni tumor – torej naj ne bi zaseval (povzročal metastaz), lahko pa zaradi svoje velikosti – če zraste – in ali zaradi krvavitve ob rasti in velikosti, povzroča hude zdravstvene težave in tudi ogroža življenje.

Angiomiolipome spremljamo – opazujemo. Odstranjevali bi le velike (nad 4-5 cm), ko je tveganje, da zakrvavijo ali v primeru, da nismo prepričani, za kaj gre.
Na splošno solidne (ne-cistične) tumorje v ledvicah lahko spremljamo nekje do velikosti 2 cm (seveda parenhimske, drugo je votli sistem), nato pa moramo za spremljanje imeti že močan argument, sicer lezija sodi ven ali pa imamo CT in smo prepričani, da gre za angiomiolipom in/ali zraven napravijo radiologi še citološko ali histološko punkcijo.

UZ je precej dobra preisakva za angiomiolipom, vsekakor priporočam sledenje. UZ je precej subjektivna preiskava, včasih je fino, da dobite še drugo mnenje – torej da UZ opravi še drug radiolog – na primer čez 3 mesece, nato pa ponavljajte UZ (ker ste zaskrbljeni in naj bi šlo tudi za družinsko obremenjenost) na 6 mesecev pri vašem izbranem radiologu in včasih naj pogleda še kakšen drug radiolog. Če bo sprememba rasla, na primer nad 1.5 cm, je vsekakor smiselno in potrebno opraviti CT (brez in s kontrastom), ki bo diagnozo potrdil in hkrati služil kot izhodišče urologu, če se boste odločali za odstranitev tumorja.

Kaj vam je storiti? 1. Pogovorite se z osebnim zdravnikom, imate ga/ morate ga imeti za take primere, on bo vedel kako in kaj naprej. 2. Lahko mu namignete, da bi se o tem želeli posvetovati z urologom – pridobite torej napotnico za urologa in se postavite v vrsto, do takrat ponovite UZ in si organizirajte redno UZ spremljanje kot opisano zgoraj.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close