Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija angina pektoris

angina pektoris

Pozdravljeni!

Ime mi je Jožef, star sem 42,5 let in so mi postavili diagnozo:

– Arterijska hipertenzija in
– Sindrom angine pektoris

Po obremenitvenem testu, katerega sem ( po mojem slabo ) opravil, so me napotili na invazivno diagnostiko oz. koronarografijo, zaradi jasnih znakov koronarne insuf.

Prosil bi vas, če bi mi lahko kaj odgovorili glede moje bolezni in kako se naj obnašam kratkoročno v svojem življenju.

V višino merim 185 cm, tehtam cca 110 kg.

Že vnaprej hvala za odgovor!

Jožef!

V zadnjih letih zdravniki ugotavljamo, da ima približno 40 % odraslih ljudi visok krvni tlak (hipertenzijo).

Čim višji je tlak, toliko hujše so posledice (angina pektoris, srčni infarkt, možganska kap). Zato svetujemo vsem bolnikom (hipertonikom), da se zdravijo čim bolj dosledno. Bolniki si morajo prizadevati, da znižajo vrednosti krvnega tlaka, vsaj na vrednosti pod 140/90 mmHg.

Ker visok krvni tlak pospešuje ateroskerozo, mora bolnik zdraviti tudi to bolezen. Poleg zdravil za znižanje krvnega tlaka in za zdravljenje ateroskleroze, ki jih bolniku predpiše splošni zdravnik ali kardiolog, so za bolnika velikega pomena tudi navodila za zdrav življenjski slog (nekajenje, skrb za pravilno telesno težo, izdatno gibanje, čimmanj mastna hrana bogata z zelenjavo in sadjem, itd.). Glede na vašo telesno višino 185 cm je telesna teža 110 kg res prevelika! Glede na vašo starost (mladost) vam priporočam, da se podrobno pogovorite z vašim zdravnikom o nadaljnjem zdravljenju. Če so vam svetovali slikanje srčnih žil, pomeni, da obstaja sum, da so srčne žile zožene in da jih bo v tem primeru treba razširiti.

Koliko ste tehtali pri 20 letih?

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni,
imam vprašanje glede mojega očeta, star je 64 let in se zdravi zaradi angine pektoris in arterijske hipertenzije. Narejena mu je bila koronarografija v Bolnišnici Maribor.
Ugotovljena je bila stenoza cirkumfleksne koronarne art. ter desne koronarne arterije. Opravili so mu PTCA LCX in RCA ter stenting.
Priporočajo mu nadaljne jemanje Bloxsana, Aspirina, Enap H in Enap, Plavix in Nitrolingual najmanj 1 leto.
Zanima me ali se lahko po tem posegu pojavijo tudi kakšni zapleti in kdaj? Kakšne so lahko fizične obremenitve zanj glede na njegovo bolezen? Kakšne vaje lahko dela ali lahko plava, planinari in se vozi s kolesom? Kakšna naj bo prehrana?

LP Nevenka

Verjetno ste že brali, da se dilatirane žile s PTCA ali z žilnim vložkom v majhnem odstotku ponovno zamašijo nekaj mesecev po posegu. Da bi se izognili takemu zapletu, zdravniki priporočajo zdravljenje previsokih maščob v krvi in dajanje sredstev, ki zmanjšujejo možnost tvorbe strdkov (Aspirin, Plavix). Žal ni preiskave, ki bi vnaprej povedala možnost zapleta.

Vaš oče je pod kontrolo kardiologa in po opravljenem PTCA gotovo opravil obremenitveni test, ki je “pokazal” koliko se sme obremeniti. Na splošno priporočamo, da srčna frekvenca pri obremenitvah ni večja od 60 % maksimalne (pri vašem očetu največ 100-110 utripov v minuti). Dopustne razne oblike gibanja in obremenitev brez sunkovitih naporov. Hoja v hribe dopustna, največ do višine 2500 m. Glede prehrane ni posebnih priporočil.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Pozdravljeni.

Jaz imam skor prenizek tlak, če je verjeti merilcu za domačo uporabo (je znamke ki ga priporoča neko društvo)

imam 175cm, od 82-85kg (namerno shujšal iz 112 kg v enem letu)

kadim včasih 7-10 včasih 3 kak vikend celo nič cigaret dnevno

praviloma ne solim hrane

spijem pivo dve tri ali par kozarcev vina enkrat tedensko

moj tlak pa je nekje od 108/70/60 -111/66/72 – 127/76/70 – 131/82/74 odvisno od dneva

prej sem na dan prehodil nekje 4 km takle lahkotne hoje, prej špancir kot resna hoja, sedaj pa opažam da včasih težko že parkrat po sobi gor dol.

če dolgo govorim po telefonu (ker ne morem biti pri miru med tem časom hodim gor in dol) mi v glavi doni kot da bi bil pod vodo, če smo hodim niti ne

Po jedi če prehitro ali malce preveč jem, me začne pečti in stiskati v prsih predel srca ali malo višje, ali če počepnem ali prehitro vstanem, pa tudi čisto brez razloga tudi.

Je pa res da sem pod konstantnim stresom večkrat na dan, in opažam da se mi stanje poslabša že če slišim če se dva prepirata, ali če sam malo bolj doživeto kaj razlagam komu ipd.

Uglavnem mislm da imam preobleme predvsem zaradi stresa, ker da bi imel visok pritisk zaradi tlesne teže ali česa podobnega skoraj ne verjamem, edino če je to moje hujšanje povzročilo to, čeprav sem pazil da ne pretiravam z dieto, ter jedel kosilo kot po navadi, le zajtrk, vmesne obroke in večejo sem jedel kakšno sadje oz. bolj ovsene kosmiče in jogurte, tudi kaka sladkarija je bila vmes, sei pa merim tudi sladkor in nisem opazil kakih pretiranih odstopanj, ponavadi zjutraj nekje 5-6 p dve uri po jedi nekje 6.

Vem da bo treba za kaj več k zdravniku, ampak vseeno sprašujem še tukaj, upam da nimam angine pektoris ali kaj v zvezi srca, čeprav skoraj ne verjamem da bi bilo kaj drugega.

Mislim, da pravilno sklepate, ko sumite, da so vaše sedanje težave zelo verjetno posledica stresnih dejavnikov. Čestitam vam, da ste zmanjšali telesno težo, da zelo omejite kajenje in uživanje alkohola. Vsekakor ne smemo zanemariti možnosti, da so bolečine v predelu srca posledica trenutne slabše prekrvitve srca. Ker imam vtis, da upoštevate priporočila za zdrav način življenja, bi priporočil še več hoje (4 – 5 krat na teden polurne sprehode, delno s pospešeno hojo), izogibanje stresnim vplivom, zadostne nočne počitke, po potrebi blaga pomirjevala (na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji). Izgleda, da nimate sladkorne bolezni. Vrednosti krvnega tlala so v normalnih mejah. Pogrešam izvid holesterola v krvi. K izbranemu zdravniku se vam ne mudi. Ob priliki ga prosite še za posnetek EKG. Srečno.

New Report

Close