angina in sumamed
Hči (13,5 let, 40 kg)je v petek popoldne prišla iz šole domov s povišano temperaturo (37,5°) in bolečinami v grlu. V soboto je odležala – vročina je občasno narasla na 38,5°C. Proti večeru so jo začela boleti ušesa. Ker se stanje ni izboljšalo – pojedla 2 Lekadola 500 na dan, sva v nedeljo dopoldne obiskali dežurnega pediatra, ki je potrdil gnojno angino, ušesa pa so bila čista in se je bolečina vanje odbijala po vsej verjetnosti iz grla. Kašljala ali smrkala ni, vročina je bila 37,7°C. V začetku aprila je že angino in je prejela Ospen tablete – 10 dni po prvi dozi antibiotika je dobila hudo obliko urtikarije (soln medrol injekcija in Aerius). Ker hči čaka na testiranje na alergijo, se je zdravnica odločila za Summamed. Včeraj je hči vzela 2 dozo. Danes vzame še tretjo dozo (jemala po pravilih – dve uri po ali eno uro pred jedjo). Počutje je še vedno slabo. Temperatura je okrog 37,5°C, prisotne so še bolečine v grlu in slabše požiranje. Prav tako jo še vedno občasno bolijo ušesa. Apetit se ji je nekoliko popravil.
Zanima me koliko časa potrebuje ta antibiotik, da “prime”. Ospen ji je do sedaj prijel vedno že po 2. dozi. Ali moramo še enkrat obiskati zdravnika?
Hvala za odgovore.
Danes ali jutri bo boljše, če računamo, da je ta dotični streptokok še občutljiv na Sumamed. Pri alergiji na Ospen je Sumamed zdravilo izbora.
Če ne bo bolje še jutri, pojdite na ponovni pregled, saj mnogo virusnih angin lahko kaže popolonoma enako klinično sliko (gnojna angina), pa seveda nanje antibiotik nima nobenega vpliva. Je bil vzet bris?
hvala za odgovor. Bris ni bil odvzet, ker je bila v dežurni ambulanti in laboratorij ne dela v nedeljo. Danes je začela tudi kašljati. Srčno upam, da bo vse OK že jutri. Je pa vse skupaj po moje tudi posledica probremenjenosti v šoli, ker so se v preteklih dveh tednih zaključevale ocene. Še enkrat hvala za vaš prijazen odgovor. Srečno.
Potem je virusna angina še bolj možna, čeprav tudi pri bakterijski angini malce pokašljujejo.
Preobremenjenost pa igra vlogo le skupaj z okužbo. Kljub nasprotnemu vtisu ni kaj groznega v šolah. Mnogo manj, kot smo imeli mi, saj so programi močno okleščeni tudi v gimnazijah.