angina in dojenček
Spoštovani,
danes zvečer so mi v dežurni ambulanti diagnosticirali angino in prejela sem Ospen čeprav, kolikor zdaj berem vaš forum, se naj bi angina dokazovala z brisom, ki pa ga meni niso naredili…
Rada bi vas vprašala par stvari:
1. Ko sem zdravnico vprašala, koliko časa bom še kužna, je dejala, da zagotovo dokler bom imela v žrelu gnojne obloge vendar, spet berem vaš forum in našla sem vaš odgovor, da po 24 urah od prvega odmerka antibiotika ne bom več kužna. Ali to drži?
2. Zanima me še, kolikšna je inkubacijska doba pri angini, imamo namreč 8-mesečnega dojenčka. Danes sem sicer pazila, si umivala roke, ga prijemala v naročje le kolikor je bilo nujno, ampak saj veste, kako je, stika v celoti ne moreš preprečiti. Torej, če se je dojenček nalezel, kdaj se bo to pokazalo? Sicer se je pri meni boleče grlo začelo včeraj zvečer. In pa kakšni so znaki pri tako malem dojenčku? Isto kot pri odraslemu? Sicer mu je bil v torek diagnosticiran blag bronhitis vendar se je dobro izmazal je pa sočen kašelj še prisoten, vročine nima, jemlje še Ventolin (zdaj na 6 ur in potem postopno na 8 in 12 ur do ukinitve).
3. Zdravnica je potrdila, da Ospen ni ovira za dojenje, v SPC-ju pa piše, da Ospen v majhni količini prehaja v mleko in da sicer se lahko doji vendar da lahko postane dojenček preobčutljiv za penicilin. Kakšne so vaše izkušnje s tem?
Hvala!
Odrasli imajo mnogo bolj tipično klinično sliko angine kot otroci in kar piše na tem forumu, zadeva otroke. Sicer tudi pri odraslih pogosto delajo brise, če pa je klinična slika takšna, da je angina najbolj verjetna, se zdravnik odloči za zdravljenje brez preiskav. 24 ur po uvedbi antibiotika niste več kužni.
Inkubacijska doba angine je 3-5 dni. Dojenčki angine ne dobijo, pač pa je pri vročini potrebno obiskati pediatra in povedati, da imate angino. Gre za bakteriemijo (vdor bakterij v kri brez lokalizacije vnetja), kar se enako zdravi z Ospenom.
Ospen je popolnoma varen za uporabo med dojenjem. Konec koncev ga bi dobil otrok za svojo bolezen brez zadržkov.
Hvala za informacije. Zanima me samo še naslednje:
1.Ali se, glede na vaše izkušnje, dojenčki pogosto zbolijo za bakteriemijo če kdo od družinskih članov preboleva angino?
2. Se bakteriemija zdravi doma (z AB) ali je potrebna hospitalizacija otroka?
3. Kako obstojen je streptokok? Včeraj zvečer sem si v lekarni kupila maske za čez usta vendar kako je pa s streptokokom na oblačilih, postelji ipd. – ali tam obstane?
4. Ali je vsaka angina streptokokna angina?
Hvala!
Bakteriemija ni pogosta.
Kot vsaka okužba se zdravi doma, če otrok ni prizadet. Če gre za hujšo okužbo, se otroka hospitalizira.
Streptokok preživi le krajši čas brez gostitelja.
Vsaka angina ni streptokokna angina. Angina pomeni vnetje mandljev in žrela in virusna angina je mnogo pogostejša kot streptokokna.
Hvala za odgovore, ste me kar pomirili. Bi vas pa še nekaj zase vprašala, če smem. Tale angina me je zelo zdelala. Sicer sem jih kot otrok (okoli 9, 10 leta) imela pogosto in zaporedoma vendar se ne spomnim, da je bilo tako hudo kot zdaj. 🙁 Upam, da AB čimprej prime. Že kar nekaj dni preden me je začelo boleti grlo so me občasno srbela ušesa in me je v njih “cukalo”. To sem omenila zdravnici v dežurni vendar mi ušes ni pogledala sama je pa tudi nisem opomnila ker tisti dan ravno nisem imela teh težav. No, zdaj me ušesa spet srbija in kar močno pocukajo. Ali bo AB (Ospen) pomagal tudi za ušesa, ali pa bi morala ponovno na pregled?
Še to me zanima: ali bodo moji otroci kaj bolj nagnjeni k anginam ker sem jih sama imela v otroštvu zelo veliko?
Hvala!
Pozdravljeni,
imam dve vprašanji. Doma imam štiri letnico, ki preboleva škrlatinko (8 dan AB). Vročina ji je padla že po prvi dozi, vendar pa je po 5 dneh dobila spet temparaturo 38. Že naslednji dan je ni imela več, vendar od tega dne je spet neješča.
Naj povem, da sem v teh dneh prebolela sama virozo (preverjeno pri zdravniku) s temparaturo do 39. Ali je mogoče iskati vzrok tukaj ali menite, da bi bilo smiselno obiskati zdravnika? Tudi meni se apetit še ni vrnil.
Drugo vprašanje pa se nanaša na mojega dveletnika. V četrtek je dobil vročino tudi on 38,5, naslednji dan smo bili že čez 39 in ker v soboto ni padla smo obiskali zdravnika, bris grla je pokazal angino. Ko pa smo prišli domov je kot po čudežu temparatura padla (celo na 35,8??? – brez paracetamola), razpoloženje se mu je vidno popravilo, pa prve doze AB sploh še ni prejel. Tudi danes zjutraj ni imel nič vročine (AB mu nismo dali). Ali obstaja vrjetnost, da bi bil bris lahko lažno pozitiven in moj sin sploh ne potrebuje antibiotika?
Se že vnaprej opravičujem če sprašujem neumnosti!
Hvala za vaš odgovor in lep dan še naprej,
Nina
Zbadajoče bolečine, predvsem pri požiranju, ki sevajo v uho, so pri angini pogoste. Bolečina pri vnetju ušesa je stlana, hujše stopnje, predvsem se pojača v ležečem položaju. Vnetje srednjega ušesa ja manj verjetno, če gre za ugotovljeno angino.
Obstaja družinska (genska) nagnjenost k obolevanju za streptokoknimi okužbami, vendar k sreči otrok dobi en gen od vsakega starša in tako ni nujno, da se to tudi res izrazi.
Če je starejša deklica brez vročine in videti v redu (neješčnost pa je vedno del prebolevanja vsake bolezni, ki se povrne po dnevu ali dveh po preboleli bolezni), potem zaenrkat obisk pri zdravniku ni potreben. Če pa bi se pojavila vročina ponovno ali bi imela še kakšen drug znak,. potem seveda.
Če je bil bris pozitiven in je otrok imel vročino (ne glede na to, da je padla spontano) in ni nosilec streptokoka, potem bi odsvetovala eksperimentiranje brez antiibotika.
Pozdravljeni!
Navezujem se na zgornje pisanje. Samo na hitro povzamem: 1.2. sem dobila Ospen zaradi angine in po 3 dneh se je stanje začelo izboljševati. V sredo (6.2.) pa sem začela na novo kašljati, sicer ne veliko. To se je potem stopnjevalo in v petek sem imela vročino (38.8.), bolele so me mišice, slabo sem se počutila in bolela me je glava. Ker me grlo ni več bolelo in je bilo le še malo rdeče pa tudi ker so bili znaki povsem drugačni kot na začetku angine, domnevam, da sem staknila nekaj drugega (viroza, gripa?). Glede na to, da je starejši otrok že 2 tedna izven vrtca in da sama nisem bila nikjer razen z mlajšim pri zdravniku zaradi bronhitisa (to je bilo 3 dni pred izbruhom angine), sumim, da sem morda angino “pobrala” v čakalnici, kje sem pa staknila tole novo zadevo, mi pa ni jasno. Skratka, je možno, da bi šlo za gripo čeprav nismo hodili nikamor in k nikomur, edino mož v službo (šola), je pa on cepljen proti gripi – bi lahko on prinesel gripo domov? Čeprav sem danes že veliko boljša, tudi počutje ni več tako zanič, vročine nimam, sem pa do jutri še na Ospenu, zato domnevam, da morda pa le ne gre za gripo, saj verjetno ne bi tako hitro popustila?
Včeraj je zakuhal še 9-mesečnik, zbijala sem mu jo okoli 4h zjutraj, zdaj je od jutra mir oz. je šele zdaj popoldne narasla na 38.2. Kiha, kašlja (sočno) sicer je pa dobro razpoložen in ješč. Tudi starejši kiha, smrka, TT je danes zaenkrat max. 37.5. Skratka, starejši je že 2 tedna doma in ne hodimo nikamor, pa smo vsi bolni, mož je še najboljši, saj le kašlja. 🙁
Hvala in lp!
Neka prehladna viroza je, za gripo pa je smrkanje manj značilno. Pri gripi značilno vidimo visoko vročino z mrzlico in bolečinami v sklepih in mišicah, čez kakšen dan pa predvsem suh, dražeč kašelj in le malo smrkanja in kihanja. Če je torej smrkanje, kihanje izrazito, to verjetno ne bo gripa.
Angina je nenadna, akutna bolezen, ki začne običajno z vročino, težkim požiranjem, povečanimi mandlji in močno povečanimi, bolečimi vratnimi bezgavkami. Pri dojenčkih je angina redkejša, pogostejša je bakteriemija, če pride do stika s streptokokom. Samo povečani mandlji niso angina.