Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Angina ali kaj drugega?

Angina ali kaj drugega?

Spoštovani dr.Kersnik!

Prejšnji teden sem prebolevala virozo, z rahlo povečano temperaturo (37,5), zamašenim nosom in bolečim grlom. Včeraj pa se mi je stanje poslabšalo, vročina čez 38, izredno boleče, pordelo in otečeno grlo, zamašen nos. Dežurna zdravnica mi je predpisala Amoksiklav, vendar je rekla, da verjetno ni angina. Za antibiotik se je odločila na podlagi krvne slike, levkociti so bili 24,9, CRP pa pod 8. Danes mi je malce bolje, vročina je okoli 37,5, po mandljih so vidne gnojne obloge, grlo me zelo boli. Ker sem hčer peljala k pediatru (viroz), sem prosila, če še meni pogleda grlo (osebna zdravnica odsotna). Rekla je, da sumi na ‘fajferjevo’ bolezen ( ne vem, če sem prav napisala) in me napotila k osebnemu zdravniku na bris ali diferencialno krvno sliko, če v treh dneh ne bom v redu.
Zanimata me dve stvari, za kateri vas prosim za odgovor. Kaj je ta fajferjeva bolezen in ali so tako visoki levkociti normalni za virusne ali bakterijske okužbe.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav,
J.

Spoštovani!

Visoki levkociti so praviloma znak virusne okužbe.

Pfeiferjeva bolezen ali infekcijska mononukleoza pa je virusna bolezen, kjer so levkociti izredno visoki in kjer antibiotik ne spremeni poteka bolezni. Ker tudi zdravljenja ni, pijte dovolj tekočine in počivajte. Ne izmanjavajte sline s sorodniki, ker je bolezen zelo nalezljiva na ta način (Angleži ji rečejo kissing disease).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close