Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Angina

Angina

Pozdravljeni.

Ze drugic v roku 3 mesecev imam streptokokno angino. Prvic je potekala kar blago, sedaj pa grozno počutje, bolecine po celem telesu glavobol, vrocina 39. Je mozno, da dobim od otroka, da je on prenasalec in kaj lahko storimo? Trenutno je v vrtcevski skupini skrlatinka. Moj otrok je imel dva dni temperaturo 39, glavobol, slabost, ni ga pa bolelo grlo. Nato sem cez 2 dni zbolela jaz. Imate kako idejo kako se zasictiti pred angino?
Ali lahko pusti kaksne posledice, tudi ce zdravim z antibiotikom?

Spoštovani, stanje, ki ga opisujete, ni prav nič nenavadno. V času, ko v kolektivu otroci prebolevajo škrlatinko, se delež klicenoscev streptokoka, seveda, poveča. Zato je povsem možno, da je (bil) med njimi tudi vaš otrok in da ste se okužili od njega. Za preprečevanje komplikacij, oz. poznih posledic streptokokne okužbe, je pomembno je, da streptokokno angino res zdravimo in predpisani antibiotik res jemljemo v predpisanih količinah predpisani čas (nikakor ne skrajšujemo terapije). Za nadaljnje preprečevanje okužbe so pomembni vsi ukrepi, s katerimi preprečujemo nastanek kapljičnih okužb. Higiena kašlja, kihanja v rokav, dosleddno umivanje rok, (tudi ko brišete nos otroku); ne hranjenje z isto žlico kot otrok; ne pitje izskupnega kozarca. Predvidevam, da je bil vaš otrok zdravljen z antibiotikom.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ni bil, saj je po 2 dnevih minilo vse. Klicala sem k dr in so rekli, da ce ne bo padla vrocina po jemanju Calpola ali ce bi zacel toziti o bolecinah na primer v grlu, da naj pridemo. In zato nisem sla. Zdaj pa ne vem kaj naj? Kaj predlagate? Skrbi me, da je prebolel brez antibiotika in da bo kaksne posledice imel zaradi tega.
Torej z ab preprecimo probleme s srcem? Normalno opravljam gospodinjska opravila, ostali cas se trudim pocivati.
Ob ab bom zacela se probiotik uzivati. A to kaj pomaga za dvig imunskega sistema?

Spoštovani, streptokokno angino uspešno zdravimo z antibiotikom. S tem preprečujemo nastanek poznih posledic. Predvidevam, da imate v mislih revmatično vročico, ki jo preprečimo, če se občutljivo osebo pravočasno zdravi z antibiotikom. Nič posebnega ne predlagam, samo to, da se pravilno zdravite z antibiotikom. Pri otroku bi bilo smiselno opraviti bris žrela, glede na to, da navajate škrlatinko v kolektivu.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Imam amoksiklav solvo 2x na dan. Ob tem sem zacela jemati waya probiotike ki jih bom jedla se naprej po koncanem jemanju ab.
Z otrokom pa bom sla k zdravniku po praznikih, bo to ok?

Sicer ne razumem, zakaj nimate Ospena, ki je 1. Sredstvo izbora, ampak ce ze jemljete amoksiklav, je ok.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Prvic sem pozdravila Angino s tem , a je ok, da jemljem to?
Se nekaj … naceloma se počutim ok … le obcasne slabosti v zelodcu in omoticno se pocutim. A je to lahko taradi antibiotika? Vrocine nimam.

Skrbi me, da mi je na srce vdarilo, ker se pocutim utrujeno, omoticno, vcasih me oblije vrocina … zbolela sem ponoci iz ned na pon. Danes je 3.dan jemanja ab. Vrocine ni, grlo me tudi ne boli vec.

Če Amiksiklav že jemljete, ga pač jemljite dalje do konca. Morate pa vedeti, da nikakor ni prvi izbor za zdravljenje streptokokne angine, saj je antibiotik širokega spektra. Streptokokno angino zdravimo s penicilinom ozkega spektra (Ospen), saj nočemo, da pobija bakterije vseprek. Slabost, vrtogavica, tiščanje v želodcu so prav gotovo povezane s samo boleznijo, oz. z jemanjem zdravil. Slabosti ob jemanju antibiotika SO ZELO POGOSTE.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Znaki, ki jih navajate, so povezani s samo boleznijo, oz. z jemanjem zdravil.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Znaki, ki jih navajate, so povezani s samo boleznijo, oz. z jemanjem zdravil.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala vam za odgovor. Torej se ne rabim bati, da bi bilo kaj drugega narobe in sem lahko mirna?
Glede otroka bo ok, da grem z njim po praznikih k zdravniku?
Aja, nic ni narobe zdaj, ce jemljem Amoksiklav kolikor razumem.
V prejsnji temi sem vam pisala tudi o eksudatu na mreznici, ki se je pojavil po virozi oziroma skupaj z virozo. Oftalmolog je samo predlagal pregled krvi plus teste koagulacije. Vse bilo bo. Za aps in lupus me je poslala osebna. Vse bp. Kardiolog bp razen inkompletni desnokracni blog, kar tudi pravi da ni nic narobe. Ali mogoce veste kako se testirati za trombofilijo?

Ja, vse je ok.
Na “trombofilijo” kar tako – se, seveda, testirati ne morete, ker izraz trombofilija pomeni (opisuje) številna stanja, pri katerih obstaja večja nagnjenost k nastanku tromboz.
Vzrok je spremenjena struktura ali koncentracija koagulacijskih beljakovin, kar vodi v povečano nastajanje trombina. Trombofilija je lahko prirojena ali pridobljena. Med prirojene sodijo pomanjkanje antitrombina, proteina C, proteina S, mutacija v genu za faktor V (faktor V Leiden) in mutacija za protrombin. Pridobljene trombofilije se pojavijo v sklopu nekaterih sistemskih bolezni (rak, antifosfolipidni sindrom, mieloproliferativne bolezni, paroksizmalna nočna hemoglobinurija…) in stanj (nosečnost, uporaba oralnih kontraceptivov, debelost…) ….
Torej če se pri neki osebi večkrat pojavljajo trombogena stanja, potem iščemo vzroke za to, in, seveda, tudi teste opravljamo, glede na to, kar iščemo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Eksudat na mreznici ni razlog za to? Vi ste omenili, da je mozno,da se je to pojavilo v sklopu viroze, ne?

Spoštovani, predvidevam, da veste, da ste na forumu Cepljenja. In večkrat ste že preigravali en in isti scenarij in ne nehate in ne nehate. Še enkrat – zakaj se je pojavil eksudat na mrežnici, ne vemo, najverjetneje pa v sklopu okužbe. In vse preiskave, ki ste jih opravili, z malenkostnim odklonom nepopolnega desnokračnega bloka, ki je lahko prisoten tudi zdravih, niso pokazale prav ničesar. Predlagam, da tele silne strahove in zaskrbljenost s stalnim kopanjem po googlu in diagnozah morda rešujete pri psihoterapevtu, ker je takole res težko živeti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close