angina
Pozdravljeni,
prosim za mnenje / pomoč. Imamo petletnika s pozitivnim brisom na streptokok. Dobil je Ospen. K zdravniku sem šla, ker je ena bezgavka nenormalno velika – povečanje prosto na daleč. V ustih so mandlji povečani, glas je hripav. Vročine nima, je normalno živahen.
Nekoč sem nekje zasledila, da angine pač ne moreš zgrešiti, ker je obvezna visoka vročina in težko požiranje. Naš pa je cel zelo ješč. Pravi, da ga zgolj praska v grlu.
Ali je AB nujno potreben? Smo še tako zelo na začetku angine, da ni vročine? SIcer pa tudi mene boli grlo, bezgavke imam normalne, vročine ni.
Lp, Neli
Otrok ima vse znake angine, razen visoke vročine. Ima povečane bezgavke, težko požira, rdeče žrelo, povečane mandlje in pozitiven bris. Tu sploh ni nobene dileme, da ne bi dajali antibiotika!
Dan po uvedbi antibiotika otrok ni več kužen in gre lahko tudi ven, če nima vročine, aktivnosti pa odsvetujemo vsaj za čas jemanja antibiotika. enako velja za bazen. S pomočjo antibiotika otrok prej ozdravi, kar pa ne pomeni, da ga obremenjujemo kot sicer zdravega, vsaj med jemanjem zdravil.
Pozdravljeni,
najlepša hvala za odgovore. O bazenu sem spraševala zato, ker je zdravnica, na katero smo naleteli, dejala, da gre otrok 7. dan AB mirno na bazen, kar se mi je zdelo malo čudne. Kakšne pa so posledice (pretirane) telesne obremenitve? Ponovitev angine ali kaj hujšega?
Tudi v vrtec naj bi lahko šel po 48 urah. No, je kljub temu ostal v domačem varstvu.
Prosila bi vas, da mi poveste, ali je pričakovano, da otrok nekje 3-4 dan po uvedbi antibiotika prične kašljati (najprej suho, danes 5. dan, že bolj sočno) ali gre morda za sočasno okužbo z nečim drugim? Če je to posledica angine, koliko časa lahko še pričakujem takšen kašelj?
Bezgavke, od katerih je bila ena pred uvedbo AB enormna, so se zmanjšale, vendar so še vedno dobro tipne, na dotik minimalno boleče. Je to OK? Tudi grlo ga še rahlo boli.
Koliko časa se ne sme močiti sluhovod, ki je bil rahlo vnet? Nekje sem prebrala, da več tednov…
In še, ali je možno, da je angina/vnet sluhovod posledica kopanja v bazenski vodi? Oboje je nastopilo slab teden po kopanju?
Lep pozdrav in hvala za vaš čas,
Neli
Pozdravljeni.
Zanima me, v koliko časa po končanem zdravljenju je potrebna kontrola. Našla sem podatek, da se 3 tedne po angini pregleda srce in urin. Je temu res tako?
http://www.bambino.si/vnetje_mandljev_pri_otrocih
Prosim za vaše mnenje.
Lp,
Neli
Tole je pa malo zasterelo:=) Pa malce preveč nenatančno.
Seveda ne delamo vsem otrokom nobenih preiskav po prebolelih anginah ali škraltinki, za to ni nobene potrebe.
Le v primeru, da otrok 3 ali več tednov po preboleli streptokokni okužbi kaže znake, ki bi bili sumljivi za postreptokokne zaplete, je potrebno opraviti vse opisano (pregled srca je bolj verjetno pregled pri kardiologu z ultrazvokom, seveda če ima otrok znake, ne pa kar vse poprek).
Pozdravljeni,
mogoče neumno vprašanje, pa vendar. Ali se angina lahko ponovi med jemanjem antibiotika? Sin jemlje tablete Ospen 1000, na 8. ur, 9. dan. Ima 22 kg. Kake tri dni po uvedbi Ospena je začel kašljati (izkašljevati), bezgavke so šle počasi nazaj, vendar ne do konca. Danes pa je desna bezgavka spet večja, zadnjih nekaj dni pravi, da ga še vedno minimalno boli grlo (in bezgavke).
In če je spet angina? Ponovno Ospen, ki očitno ne deluje? Sestrica sicer preboleva prehladno obolenje (sočen kašelj, izcedek iz nosa), sin je ves čas doma in z drugimi otroci nima stika. Je pa tudi mene ponovno začelo peči grlo (peklo me je že sočasno s sinovo angino)….
Prosim za nasvet.
Lp, Neli
Pozdravljeni,
v zvezi s tistim, kar sem napisala pred kakšno uro, pripenjam še sliko. Iz nje sicer ni dobro razvidno, vendar ima otrok (večinoma) po mehkem nebu neke pikice, ki so videti kožne barve oz. so morebiti napolnjene z vodo.
Zanima pa me še dvoje:
– ali je možno, da je bil AB dan po nepotrebnem (prisotni znaki: hripavost, malo povečani mandlji, enostransko znatno povečana bezgavka, bolečine v bezgavkah in grlu) kljub pozitivnemu brisu?
– Ospen 1000 na 8 ur pa je za 22kg otroka najbrž dovolj velika doza?
Hvala in lep pozdrav,
Neli
Možno je, da se angina ponovi že med jemanjem antibiotika (Irelaps) ali takoj oz. po koncu jemanja antibiotika (recidiv). kar niti slučajno ne govori o tem, da Ospen ne deluje! Ospen je antibiotik, na katerega je streptokok 100% občutljiv.
Če je bil bris pozitiven, je možno dvoje. Ali je šlo res za angino (lahko sočasno s prehladno virozo) ali pa gre za nosilstvo.
Pojdite na ponovni pregled.
Pozdravljeni,
zdravnica je ugotovila (brez brisa / analize krvi), da ne gre za ponovno angino. Otrok izkašljuje, pravi, da ga minimalno boli grlo. Obstaja zelo velika verjetnost, da se je od sestre nalezel neke viroze. No, upam, da je to to in da ni zdaj spet angina… čeprav je neprizadet, so mandlji minimalno povečani. Nima pa gor nikakršnih oblog.
Če prav razumem, nosilstvo pride in tudi mine. Zanima me, ali se nosiltvo ugotavlja in kako (in kdaj imaš pravico do tega) in ali se zdravi (berem nasprotujoča si mnenja). Sklepam, da če nosilstvo ni potrjeno, potem zdravnik za vsako vneto grlo ugotovi streptokok in predpiše antibiotik. In še… ali je nosilstvo nevarno za nosilca?
Lep pozdrav,
Neli
Pozdravljeni,
na prejšnja vprašanja sem našla vse odgovore z iskalnikom, tako da ne potrebujem več odgovora in vsaj s tem ne bom tratila vašega časa. 🙂
Zanima pa me vendarle še naslednje: Ali zdravimo angino ob prisotnosti naslednjih znakov:
– so bezgavke povečane (= še vedno povečane od prejšnje ?angine)
– je grlo pordelo
– minimalno boleče grlo
– minimalno povečani mandlji, brez oblog
– izkašljevanje
– pozitiven strep test
Zadeva me vsekakor preganja….. ali so takšni znaki možni za virozo? Ali tudi blaga spregledana angina pusti posledice in ali jih nujno pusti?
Hvala in LP,
Neli
Če je nekdo nosilec in nam torej hitri bris žrela ne more biti v pomoč, se za diagnozo angine odločimo, če so prisotni 3-4 Centorjevi kriteriji:
1. kriterij: vročina > 38°C 1 točka
2. kriterij: ni kašlja 1 točka
3.: povečane sprednje vratne bezgavke 1 točka
4. povečani mandlji z izločkom (ni nujno, da gre za gnojne čepe) 1 točka
5. starost (od 3.-15. let dodati 1 točko, nad 44 let odvzeti 1 točko)
Tveganje, da gre za angino je pri 4 točkah 51-53%, pri 3.točkah pa 28 – 35%.
Hitri test naj bi naredili le tistemu, ki ima 3-4 Centorjeve točke.
Link, 5. – 13.diapozitiv:
http://www.szpz.info/content/2012/prof_beovic-antibioticno_zdravljenje_okuzb_zgornjih_dihal.pdf
Spostovani,
Pred 5 dnevi je imela hcerka (6,5 let) pozitiven bris na angino. Razen zelo oteklih bezgavk na vratu ni imela nikakrsnega drugega simptoma (vseeno sva sli k zdravniku, ker tako povecane bezgavke enostavno niso bile za ignorirati). Dobila je Ospen 750, 10 dni, teden dni doma. Ker so bezgavke po petih dneh se vedno zelo povecane, me zanima, kako dolgo traja, da gredo spet nazaj? Ker smo precej neizkuseni z boleznimi/zdravili (hcerka zelo zdrav otrok), sem vedno malo panicna, ko pride do bolezni.
Najlepsa hvala za odgovor.
Lep pozdrav,
Jerneja