Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrična in fetalna kardiologija Angel sound/čuden utrip

Angel sound/čuden utrip

Pozdravljeni.

Noseča sem 24 tednov in občasno z angelsoundom spremljam plodov srčni utrip. Predvsem, če se nekaj časa ne giba, ali če se giba manj, kot običajno.

Do sedaj je bil utrip vedno od 134 – 149, občasno pa se je za kako sekundo srček ustavil, nato nekaj časa bil hitreje, potem pa spet v svojem ritmu.

Ker sem se danes ponoči nekako čudno obrnila, da me je v spodnjem delu trebuha zabolelo, kot da se trgam, sem takoj poslušala srček. (krvavitve ali izcedkov nimam) Utrip je bil zelo nereden, poleg normalnega bitja se je pojavljal še en močnejši udarec, približno na vsako sekundo, pa to ni bil moj pulz, saj sem imela od strahu hitrejšega. Plod se je normalno gibal, ali še celo nekoliko bolj – najbrž ga tudi doplerska napravica moti. Frekvenco sem izmerila 156 in kasneje 160 udarcev/min. Danes večkrat merim utrip in je bil enkrat zopet zelo nereden, srček se je vsak 3. udarec nekoliko “pojačal”.
Na morfologiji zdravnik kakih odstopanj ni videl, na NS pa je bil pulz normalen in s frekvenco 158.
NS = 2.

V družini imamo srčne bolezni, mama, teta in tudi sama sem imela težave. Sestra od starega očeta pa je ob porodu umrla zaradi srčne napake.
Imam diagnosticirane paroksizme supraventrikularne tahikardije, ki se že 5 let ne pojavljajo in občasne ekstrasistole, ki se pojavljajo tudi sedaj, vendar je izvid: nepomembna regurgitacija mitralne zaklopke, stanje ob normalnem srcu štejemo za kozmetsko. Imam gomolj na ščitnici, hormoni so bili leto nazaj (zadnja kontrola) v mejah normale.

ali moram zaradi stanja pri plodu na kak pregled?

Hvala in lep pozdrav.

spoštovani,

ker je pojav, ki ga opisujete kar pogost in ga običajno opazimo ob UZ z morfologijo ploda ter ni znak bolezni ali ogroženosti ploda vam bom izjemoma v tem forumu odgovoril kar jaz. :-). Gre za fenomen občasnega navideznega močnega zmanjšanja utripa ploda, ki se kaže tako, kot bi se srce ploda za nekaj sekund ustavilo. Zakaj točno do tega pride sicer le predvidevamo, vendar gre očitno za posledico prevladovanja parasimpatičnega avtonomnega živčnega sistema nad simpatičnim, ki sicer oba sodelujeta pri uravnavanju srčnega ritma in ga upočasnjujeta oziroma pospešujeta. Razvijajoče srce je glede občutljivosti na te spodbude oziroma regulacijo še nezrelo in se zato včasih premočno zažene (pod vplivom simpatikusa) ali premočno upočasni (pod vplivom parasimpatikusa), kar pa ne kaže na večjo ogroženost ploda, dokler takšni dogodki niso prepogosti. Med 20-minutnim morfološkim pregledom ploda tak dogodek včasih srečamo tudi 4x, 5x in pogosteje, pa to še ne pomeni bolezni.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni.

Hvala lepa za odgovor. Bom nadaljevala kar tu, čeprav bi bilo mogoče bolje, da pišem direktno na vaš forum.

Razumem vašo razlago glede parasimpatikusa, me pa zanima še, če je plodov utrip – tako frekvenca kot “aritmije” kakorkoli povezan z zdravjem mame. V mojem primeru – če imam neredne utripe, ki baje zame niso nevarni, ali to predstavlja plodu grožnjo?

Drugo vprašanje bi bilo glede morfologije ploda. Sama sem ocenila, da je bil pregled, ki sem ga imela v 21. tednu najbrž morfologija. Srček je zdravnik gledal le par sekund, toliko, da se je videlo srček in aorto. Bil je mnenja, da vse izgleda normalno. Ne vem niti, če je izmeril frekvenco. Naredil je še par meritev; glavica, stegnenica, trebuh, nadlahtnica,… vendar pregled še zdaleč ni trajal 20 minut, kot omenjate. S preoblačenjem in anamnezo vred, nisem bila na pregledu več kot 10 minut. Sam pregled z UZ ocenjujem na približno 5 minut, ali manj. Na pregledu nisem bila samoplačniško. Naslednji reden pregled imam v 28. tednu. Sem sploh bila na morfologiji? Ali je tudi morfologija tako kot nuhalna svetlina samoplačniški pregled?

V kratkem imam kontrolo pri internistu, zaradi ekstrasistol, ki se mi pojavljajo (tudi pred nosečnostjo), pa me zanima, če je sploh smiselno internistu omenjat plodov srčni utrip? Od katerega tedna dalje pa je srčni utrip ploda možno zaznati s stetoskopom? Sedaj sem v 25 tednu in ga s stetoskopom še ne slišim.

Hvala in lep dan.

ne, plod ni ogrožen, dokler pri vas zaradi pomanjkljivega črpalnega volumna srca pri vas ne bi prišlo do motenj zavesti. šele če bi se zgodilo kaj takšnega, se lahko začnemo spraševati o ogroženosti ploda. Morfologija ploda je predvsem vsebinski, ne toliko časovni problem. Če je vidljivost dobra in plod ni v neugodnem položaju, je mogoče vsebinsko zelo bogato morfologijo opraviti tudi v 5 minutah, lahko pa se mučimo celo uro, pa vsega, kar bi radi preverili ne moremo prikazati. Iz časovnega poteka preiskave torej ni mogoče sklepati, kaj vse je bilo ali ni bilo preverjeno. Pri 21 tednih sicer ni druge UZ preiskave kot je morfologija ploda. Tudi srce je včasih mogoče v celoti preskenirati, torej izključiti večino pomembnih napak z nekaj preseki (4 votline, preddvora, odpiranje ovalnega okenca, atrioventrikularni zaklopki, vstopne vene v preddvora, obe veliki iztočni žili (pljučno arterijo in aorto) v nekaj sekundah. Plodovega utripa ne merimo, razen pri NS, kjer je to podatek za v računalniški program za izračun tveganja za DS, sicer pa porodničarji “na pamet” vidimo, če je utrip 160 in nam ga ni treba meriti. Internistu ni treba omenjati plodovega utripa, ker ga to ne zanima oziroma s tem nima opravka.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close