Anevrizma torakalne aorte
Pozdravljeni. Imam anevrizmo torakalne aorte 45mm. Zadnje pol leta opažam,da me ob dvigovanju ali potiskanju ,tudi manjših bremen tišči v prsih,čutim večkrat mravljince v levi roki,zajemam sapo,kot bi mi jo primanjkovalo. Na sprehodih se mi dogaja enako. Star sem 49 let. Opravil sem preizkave ,ekg,mr,ct,koronografijo in nazadne uz,tlak imam normalen ob vsakem merjenju. V izvidu piše ,da so simptomi nepojasnjenega izvora ali pa mišično skeletni. V otroštvu sem prestal operacijo asd primum in preklana mitralna zaklopka. Skrbi me,ker sem delovno aktiven,da so moji simptomi povezani z aorto In sem v nevarnosti za rupturo aorte.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
Pri premeru 45 mm je tveganje za spontano rupturo ali disekcijo relativno nizko. Kritične meje so praviloma ≥ 55 mm (pri večini bolnikov) ali ≥ 50 mm ali celo manj pri bolnikih z vezivnotkivnimi boleznimi, hitrim povečevanjem (>3 mm/leto),prirojenimi srčnimi napakami. Vaši simptomi ne kažejo na simptome, ki bi bili povezani za aorto..Če so koronarke “v redu” je potemtakem več možnosti za opisane simptome. Lahko gre za mirovaskularno angina, ki je večkrat spregledana (velike koronarne žile so normalne, drobne žile pa ob naporu ne reagirajo pravilno). Možno je da gre za mehansklo/živčnp-mišični vzrok (brazgotina po operacijia ASD+mitralna zaklopka, spremenjena biomehanika prsnega koša. Obremenitev sproži bolečino, tiščanje, parestezije v roki.Anevrizma sama po sebi redko povzroča takšne simptome. Pri torakalni anevrizmi ni priporočljivo dvigovanje težkih Bremen, potiskanje, zadrževanje diha, fizično delo z napenjanjen (dvigovanje uteži ipd.).Če vaše delo vključuje fizični napor, dvigovanje, potiskanje, ponavljajoče se obremenitve, potem to ni optimalno za vašo aorto.Upam, da vašo anevrizmo spremljate vsaj 1xleto (CT ali MR), da se vidi eventualna rast anevrizme.
LP
Najprej lepa hvala za odgovor. Ker sem imel že večkrat podobne simptome sem od meseca Maja do sedaj opravil uz,ekg,troponin,koronografijo,ct in mr. Našli niso nič ,razen,da od leta 2024 anevrizma ni zrastla in je še vedno 45mm. V službi večkrat dvigujem med 4 in 8 kg in moram pri svojem delu delati hitre korake, ali menite ,da se mi lahko zaradi tega pojavljajo simptomi,ki sem jih naštel in kaj mi priporočate,zaradi dela in simptomov,ki se mi pojavljajo?
Spoštovani
Ker se vam od 2024 anevrizma aorte ni povečala, je to zelo dober znak. Vendar pa je še vedno pomembna previdnost, da tlak v aorti ne narašča naglo. Pomembno se je izogibati dejavnostim, ki povzročajo nenaden porast krvnega tlaka ali močno zadrževanje diha pri naporu. Dvigovanje med 4–8 kg samo po sebi ni nujno prepovedano, če to delate pravilno in mirno, brez zadrževanja sape (izdihujte med dvigom),sunkovitih ali eksplozivnih gibov,pretiranega naprezanja. Vendar pa hitri, sunkoviti gibi ali dolgotrajen napor (še posebej pri povišanem stresu ali utrujenosti) lahko povzročijo nihanje krvnega tlaka, kar v teoriji poveča obremenitev stene aorte. Če pri delu opažate simptome (npr. občutek pritiska v prsih, razbijanje srca, vrtoglavico, občutek utrujenosti, težko dihanje, nenavadne bolečine v vratu ali hrbtu), potem je to signal, da srčno-žilni sistem reagira. Nni nujno, da gre za rast anevrizme, a pomeni, da je obremenitev za vas velika. Pogovorite se s kardiologom/angiologom ali angiokirurgom, ki spremlja vašo anevrizmo. Naj pregleda, ali bi bilo smiselno omejiti določene vrste fizične obremenitve pri delu. Po potrebi uredite oceno delovne sposobnosti pri medicini dela – tam lahko dobite uradno mnenje o tem, ali so vaša trenutna delovna opravila primerna ali potrebna prilagoditev (npr. razbremenitev težjih dvigov, manj sunkovitega dela). Merite krvni tlak doma, po možnosti večkrat dnevno nekaj dni zapored, da vidite, ali vam med delom izrazito naraste. Pomembna je u ravnotežena telesna dejavnost. Priporočljive so zmerne vaje, npr. hoja, plavanje, kolo (brez tekmovanja), raztezanje. Izogibajte se dvigovanju uteži, sprintanju, hitrim spremembam tempa. Če se pojavi kateri od naslednjih znakov, nenadna, močna bolečina v prsih, hrbtu ali trebuhu, občutek raztrganine ali “pok” v prsih, nenadna omotica, izguba zavesti, težko dihanje, asimetričen ali zelo hiter pulz, nemudoma pojdite na urgenco (klic 112). Če so simptomi blažji, vendar ponavljajoči, omenite jih pri naslednji kontroli.
Osebno menim, da trenutni simptomi, ki jih navajate niso v povezavi z anevrizmo ascendentne aorte, potrebna pa je previdnost.
LP
Hvala. Je pa res,da sem zaskrbljen sploh zaradi tega,ker mi nezna nihče od zdravnika do več kardiologov pojasniti izvor mojih težav ,sploh ob manjših naporih,ki jih imam na delovnem mestu. Opravili so tudi druge preiskave,sum na astmo je bil neupravičen,abdomen je ok,čaka me še preiskava vratnih žil.Sicer sem v kratkem naročen pri osebni zdravnici,ravno zaradi tega,da me napoti na komisijo,da podajo oceno o moji delovni zmožnosti.