Anevrizma interatrijskega septuma
Pozdravljeni.
Stara sem 37 let in sem opravila uz srca, na katerega me je napotil revmatolog, ker je slišal šum na srcu. Načeloma so rezultati pregleda bolj ali manj normalni, edino odstopanje je, da so ugotovili prisotnost anevrizme interatrijskega septuma.
Kopiram mnenje;
MNENJE: manjša anevrizma interatrijskega septuma, ki se boči v desni atrij, brez obremenitve desnega atrija, brez pljučne hipertenzije.ohranjena sistolna in diastolna funkcija levega prekata brez segmentnih motenj krčenja, na zaklopkah brez patologije.
Priporočam TCD možganskih arterij.
Zanima me kaj točno to pomeni in ali bi bilo dobro, da prosim za napotnico za kardiologa?
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovana,
Anevrizma interatrijskega septuma pomeni, da je stena med levim in desnim preddvorom (atrijema) nekoliko izbočena – to ni klasična anevrizma kot pri žilah, ampak bolj “izboklina” te tanke stene.Boči se v desni atrij pomeni, da je ta izboklina usmerjena proti desnemu preddvoru.Gre za manjšo izboklino, kar pogosto ni nevarno, še posebej če ne spremljajo simptomi in če ni dodatnih nepravilnosti.Srce ni preobremenjeno, tlak v pljučnem obtoku je normalen. To je zelo dobro znamenje, saj pomeni, da izboklina ni povzročila funkcionalnih težav.Leva stran srca (ki črpa kri po telesu) deluje normalno, brez znakov oslabitve ali okvar pri krčenju mišice. Tudi to je pozitivno.Srčne zaklopke so normalne, ni znakov za puščanje, zožitve ali druge okvare. Izvid ne kaže na trenutno nevarno stanje, vseeno posvet s kardiologom je smiseln, četudi stanje trenutno ne povzroča težav. Kardiolog lahko oceni, ali je treba narediti dodatne preiskave, kot so kontrastni ehokardiogram (za iskanje ev. odprtin med atrijema ali drugih komunikacij. Nadaljnji nadzor čez čas, če bi se stanje spremenilo. Skratka, nikamor se ne mudi, posvet s kardiologom pa je vedno dobra izbira.
LP
Spostovani ,me zelo strah miokarditisa in nenadne smrti.Trenutno imam virozo,jo je imel otrok zdaj jaz,imam pa klasicne simptome viroze bolecino v zrelu,zastopan nos ,in rahlo pokasljujem.Vrocine ni.Ne delam nobenih naporov razen lazjih hisnih opravil,ampak zdi se mi da tezje diham .
Drugac zenska 34let ,nasplosno zdrava razen fibromialgije in prolapsa mitralne zaklopke
Danes zjutraj sem se namerila.pritisk 138/80 in me zaskrbelo ,puls pa 72
Spoštovana
Simptomi, ki jih opisujete (bolečina v grlu, zamašen nos, rahlo kašlješ, brez vročine) so tipični za blago virozo ali prehlad. Bolečine v prsih ali težko dihanje lahko nastanejo tudi zaradi kašlja, zastoja v nosu ali tesnobe. Vaš puls 72/min in tlak 138/80 sta v normalnem območju; rahlo povišan tlak je lahko tudi posledica tesnobe..Kdaj je treba biti pozoren. Čeprav je miokarditis redek, so znaki, ki zahtevajo nujno zdravniško oceno olečina ali pritisk v prsih, ki traja ali se poslabša, nenadna kratka sapa ali občutek, da ne moreš zadostno zadihati, hitro ali neenakomerno bitje srca (palpitacije, preskakovanje), zasoplost tudi v mirovanju, omotica, slabost ali izguba zavesti.
Velika večina ljudi z blago virozo ne razvije resnega srčnega zapleta. Če se občutek tečkega dihanja nadaljuje bi vseeno svetoval obisk pri lečečem zdravniku, pa ne zgolj samo zaradi miokarditisa.
LP
Pozdravljeni
Ne, načeloma to ni ovira za operacijo v splošni anesteziji vendar anesteziolog mora vedeti, da imate motnje dihanja med spanjem (možno obstruktivno apnejo) in anatomijo zgornjih dihal (npr. devijacijo nosu in spuščeno nebo).
Spalna apneja (še posebej zabeležene pavze na Holterju!) lahko poveča tveganje med operacijo, ker se diha slabše v anesteziji.
Če gre za resnejšo obliko apneje, vas bodo morda želeli hospitalizirati vsaj čez noč po operaciji za opazovanje.
Zato je nujno, da pred operacijo opravite posvet z anesteziologom, navedete vse težave s spanjem, smrčanjem, zbujanjem brez zraka, in priložite izvid Holterja, saj pavze lahko kažejo na apnejo, ki vpliva tudi na srčni ritem.
LP
Hvala za odgovor gre se za operacijo obscitnice in imam izvid otorinoraningologa kje pise spusceno nebo in devijacija nosu,tudi na izvidu holterja pise da najverjetneje gre za apnejo
En dan po operaciji grem domov.
Se prav bodo me operirali sredo jutri v cetrtek ce bo vse ok lahko grem doma.Tko so rekli
Pozdravljeni ,me zanima.nekaj o srcnem ritmu.Danes sem se sprehajala ,otroka sem.imela v vozicku in sem hitro hodila.Enih 15min po tem sem se ustavila in srce mi je ponorelo ,je preskakovalo in hitro bilo.Zagrabila me panika je bilo se hujse,se mi je vrtelo mi je bilo vroce v obraz .Nekako.se umirilo in po tem sem sla naprej,do doma kje ni vse ravno ,sem bila izpostavljena naporu,ponovilo se ni.
Nasplosno sem zdrava,razen prolapsa mitralne zaklopke,imam kontrole na tri leta.Stara sem 34 ,v zadnje case izpostavljena hudem stresu .Veliko prrgledov sem dala cez nic posebnega niso nasli razen tega prolapsa na holterju pa 8sves in 1ves in pogoste sinusne tahikardije
A bi morala se kaj pregledsti?
Pozdravljeni ,vceraj se mi je zgodilo ko sem se sprehajala z otrokom imela sem ga v vozicku.Hodila sem hitro enih 15minut po tem sem se ustavila cutila da mi srce bije mocno in hitro in da vmes preskakuje ..zagrabila me panika ,vrocina v obraz
Po enih 10minut se vse skupaj umirilo , po tem sem se vrnila.domov pes in ni bilo tezav..imam prolaps mitralne zaklopke in me zelo strah nrnadne smrti za rad aritmij..
Pozdravljeni ,vceraj sem se sprehajala z otrokom ki sem ga imela v vozicku,zelo hitro sem se sprehajala ,ko sem se ustavila srce mi je mocno ,hitro bilo vmes preskakovalo.
Zagrabila me panika,vrocina v obraz in obcutek da bom padla.
Sem se umirila po enih 10ih minutah ,sem sla naprej domov brez tezav hodila 20min tezave nisem.cutila.
Imam prolaps mitralne zaklopke kontrole na tri leta
Lani holter ni nic zabelezil.