Anevrizma
Pozdravljeni,
že kakšno leto čutim motečo, skelečo bolečino v desni ritnici, blizu anusa, kakšen centimeter, dva pod kožo. Bila sem pri osebnem zdravniku, ki je omenjal žlezo in, da to ni nič takega in pri proktologinji, ki razen hemeroidov ni opazila posebnosti. Pred mesecem sem šla na MR male medenice in včereaj prejela izvid. Prosila bi vas, če mi lahko interpretirate zapisano in poveste kaj je to, kako ukrepati naprej in ali je zadeva nevarna.
Del izvida: “Med anusom in vagino , na desni strani, okoli 23mm od anokutane linije na 11. uri je tubularna tekočinska sprememba velikosti 6 x 27 mm, ki verjetno predtavlja blago dilatirano veno.”
Najlepša hvala in lep pozdrav, sasa
Spoštovana,
Najverjetneje gre za nekoliko razširjeno (raztegnjeno) veno – to pomeni, da ne gre za absces, tumor ali kako drugo nevarno tvorbo, ampak za neko vrsto venske spremembe, podobne kot npr. krčne žile ali venske lake.
Opisano ne kaže na nevarno tvorbo (kot bi bila rakava sprememba, absces ali fistula).To ni nekaj, kar bi nujno terjalo kirurško zdravljenje, če ne povzroča hujših težav
Čeprav gre verjetno za razširjeno veno, lahko ta pritiska na živce ali okolna tkiva in povzroča skelenje ali bolečino, postane bolj občutljiva ob sedenju, gibanju, menstruaciji, ali pri pritisku med odvajanjem.
Če simptomi vztrajajo, priporočam, da se z MR izvidom ponovno oglasite pri proktologu ali splošnem kirurgu, da oceni, ali bi bila potrebna dodatna obravnava (npr. ultrazvok površinskih ven, odstranitev, če bi zelo motilo).
Simptomatsko lajšanje vključuje topli oblive, izogibanje dolgotrajnemu sedenju. V določenih primerih lahko pomaga tudi venotonik (npr. Detralex), če gre za vensko težavo – seveda po posvetu z zdravnikom.
Če se sprememba ne veča in simptomi ne postajajo hujši, je morda dovolj zgolj opazovanje in redni pregledi.
Ne izgleda nevarno, a če vas bolečina moti že leto dni, je prav, da vztrajate pri nadaljnji obravnavi. MR je zelo natančna preiskava in ugotavlja vensko spremembo, ki je verjetno vzrok vašim težavam. Če bo treba, lahko kirurgi točno ugotovijo, ali je potrebna manjša intervencija ali ne.
LP