Najdi forum

Anevrizma

Spoštovani,

V enem izmed prejšnjih meilov sem vam napisala da imam v glavi 2 anevrizme, obravnavana sem že bila v mesecu februarju na NNN konziliju kjer so priporočali operacijo z obvodom in vstavitvijo stenta. Operirali bi preko žile.

Sedaj čakam že 4 mesece, da me pokličejo najprej na pogovor kjer se bomo pogovorili o sami operaciji.

Ker se bliža poletje in tudi visoke temperature bi vas prosila, da mi napišete česa se moram izogibati, da v tem času ko čakam na poseg nebi prišlo do razpoka anevrizme.

Sem že tesnobna kajti to čakakanje me že psihično ubija.

Lp

Spoštovana,

Zelo razumljivo je, da vas čakanje na poseg zaradi anevrizme v glavi (cerebralne anevrizme) močno obremenjuje – tako fizično kot psihično. Še posebej ob dejstvu, da so anevrizmi znani in da je bila že priporočena operacija. Čakanje več mesecev v takšni negotovosti je izjemno stresno, a lahko naredite nekaj konkretnih korakov, da zmanjšate tveganje razpoka, dokler čakate.

Kaj lahko naredite, da zmanjšate tveganje za rupture. Kot prvo stabilizacija krvnega tlaka (zelo pomembno!). Tlak naj bo strogo pod nadzorom. Cilj: <130/80 mmHg.  Izogibajte se nenadnim skokom pritiska (telesni napor, stres, vročina). Če jemljete zdravila, jih redno in dosledno – v enakih urah. Merite tlak 2–3× dnevno in zapišite vrednosti. Izogibajte se vročini in pregrevanju. Ne hodite na sonce med 11. in 17. uro. Bivajte v ohlajenih prostorih, uporabljajte ventilatorje ali klimo. Pijte veliko tekočine, a izogibajte se pijačam z veliko kofeina. Ne obiskujte savne ali vročih kopeli. Izogibajte se težjemu fizičnemu naporu (dvigovanje težkih bremen, napenjanje pri blatu), stresu (pomagajo dihalne vaje, meditacija, zmerna hoja), kajenju in alkoholu – oba močno povečata tveganje rupture, kofeinu v večjih količinah – lahko zviša tlak. Bodite pozorni na zdravila. Ne jemljite nesteroidnih protivnetnih zdravil (npr. ibuprofen) brez dogovora z zdravnikom.  Nekatera zdravila (npr. dekongestivi za prehlad) povišajo tlak – izogibajte se jim. Pozornost na simptome rupture, nenadna in najhujša glavobol v življenju, slabost, bruhanje, zmedenost, nezavest, motnje vida, govorjenja, ohromelost obraza ali udov. 

Svetujem, da pokličete in vprašate glede operacje, včasih se malo zatakne, in prijazen opomnik večkrat pomaga. ?

Dober večer,

hvala za vaš odgovor.

Pozdrav.

New Report

Close