Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Anestezija

Anestezija

Sicer ni to tema vezana na naslov foruma, ampak, videla sem, da ste anesteziolog. Pa me zanima, kaj je vse potrebno upoštevati pri odmeri totalne anestezije.

Spoštovani!

Totalna anestezija je izraz , ki je zelo širok in ne pove točno, kaj ste mislili. V strokovnem smislu ga ne uporabljamo, a verjetno ste s tem mislili splošno anestezijo. To je oblika anestezije pri kateri bolnik med posegom ob tem da ne čuti bolečin, tudi globoko spi in ima sproščene mišice. Ob takšni obliki anestezije je možno izvajati različne operativne posege vseh zahtevnostnih stopenj.

Za to obliko je potrebno uporabiti več skupin zdravil z različnim odmerjanjem. Seveda je to odvisno od številnih dejavnikov, ker pa to ni tema tega sklopa klepetalnice, vam na to vprašanje bolj natančno ne morem odgovarjati, da ne zaidemo predaleč stran. Med zelo pomembnimi parametri so starost, teža in obolevnost.

Lepo pozdravljeni. Danica Avsec Letonja

ali res anstezija “skrajsa cloveku zivljenje” … ? ( namrec star sem 22 in sem imel ze 3 ( v dveh dneh)

morem pa povedat da sem bil full razocaran nad narkozo,…. vse druga sem si predstavljal,… ne pa to kar se je zgodilo, tako kot da bi mi nekdo ugasnil luc …tema…
no prebujanje :)) tisto pa je druga peserm :((

Pozdravljeni!

Čeprav res na tej strani res ni tematika anastezija bi vas vseeno želala nekaj vprašati na to temo.
V letošnjem letu sem imala urgentno operacijo slepiča (pri 46 letih), ki so jo opravili v splošni anasteziji, kot je običajno. Bilo je videti da poteka normalno, nakar sem se nekje “v sredini” zbudila. Vse sem slišala, čutila, le nobenega giba oz. znaka življenja nisem mogla nakazati. Po dogodkih okoli mene sem ugotovila, da se je nekaj zakompliciralo, vendar sem videla, da se operacija sama še ni začela. Ker jim nisem mogla dati nobenega znaka, da sem “budna” me je bilo ves čas samo strah, kdaj bodo zarezali. Videla sem da me poskušajo intubirati, vendar nekako ni šlo. No potem sem spet zaspala ampak vmes sem preživela nekaj zastrašujočih minut,ki se jih ne da opisati.
Seveda so mi potem razložili, da je šlo za probleme z intubacijo, zaradi mojih anatomskih nepravilnosti, tako da so lahko nazadnje opravili le še na edini možni način – bronhoskopsko. Dobila sem tudi posebno kartico, kjer je to navedeno, za morebitne kasnejše potrebe.
Kar bi želela vprašati je to, kaj lahko glede delovanja telesa v takšnem stadiju zabeležijo monitorji, ki spremljajo anastezijo oz. operacijo. Ali so ti moji subjektivni znaki, kako zabeleženi na monitorju, da se to lahko vidi ali ne?
Sprašujem pa zaradi tega, ker je moja nočna mora, da bi zaradi kakšne kapi ali kaj podobnega ostala “zaprta” v lastnem telesu in ne bi nič mogla. Verjetno je to kaj povezano tudi z mojo klavstrofobijo. Vsekakor bi po tem svojem doživetju naredila karkoli, da mi ne bi bilo treba kdajkoli živeti oz. vegetirati na takšen način – in sem v teh primerih tudi absolutno za upoštevanje evtanazije po želji bolnika.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

To kar opisujete je res neugoden in neprijeten zaplet med anestezijo. Vi ste se najbrž nekoliko prebudili, kar pa po mojem mnenju ni trajalo dolgo. To , da ste se zbudili je bilo veliko presenečenje za vas in ker niste mogli tega povedati so se vam zdeli ti trenutki neskončno dolgi. Verjetno ste šli že na operacijo z nekaterimi predsodki in strahom pred tem, da si ne bi mogli pomagati. Zato je tako zelo pomembno, da se pred operacijo bolnik izčrpno pogovori z anesteziologom in mu razloži vse strahove in dvome. To vam priporočam, da naslednjič storite, če boste še kdaj operirani.
Glede tega, kaj zaznajo monitorji, vam lahko zagotovim, da je poskrbljeno za vso varnost za bolnika in nadzor nad življenjskimi funkcijami. Na monitorju se pokažejo motnje, ki bi ogrožale bolnika. Zato je strah odveč tudi, če bi se zbudili. Zelo pomembno je, da vas ne boli.
Upam, da sem vam odgovorila in tudi malo pomirila. Lepo vas pozdravljam. Danica Avsec Letonja

Kako deluje narkoza? Na zacetku ko ti dajo injekcijo…oziroma masko, na kaj vpliva tista stvar. Mene npr je grozno strah operacij, narkoze…nisem se bila operirana, ampak strah me je zelo-da ko bom. Zdi se mi kot da me na silo omrtvili, grozen obcutek.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close