Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Anestezija v dentalni medicini

Anestezija v dentalni medicini

Pozdravljeni.

Primerjal sem zobozdravstvo v Sloveniji in drugih državah. Pri zobozdravnikih v Sloveniji (tudi pri mojem), se pred posegom vedno dobi le površinsko ali pa v skrajnem primeru lokalno anestezijo npr. Novocain ipd…. Nisem pa nikjer zasledil uporabe didušikovega oksida kot način anestezije med posegom, čeprav se mi zdi to učinkovitejše, kar se tiče počutja pacientov. Ali se motim? Je kje v Sloveniji to na voljo? Mogoče pri zasebnikih? In če ne, zakaj ne?

Odgovor je lahko strokovno naravnan in ne preveč posplošen.

Lep pozdrav.

Pozdravljeni,
V splošni zobozdravstveni praksi se uporablja površinska ali lokalna anestezija, ker je varna za pacienta in enostavna za aplikacijo in za njo ni potrebna prisotnost anesteziologa in set za morebitno takojšnje kardiopulmonalno oživljanje in oprema za morebitno takojšnjo traheotomijo.
N2O se uporablja le v terciarni ustanovi in specialistični obravnavi oz.morajo biti zobozdravniki posebej zverzirani in izobraženi za aplikacijo tega medicinskega plina, ki je lahko ob nepravilni aplikaciji nevaren.
Po prekinitvi dovajanja N2O je priporočljivo predihavanje pljuč s 100% O2. Zunaj operacijske obstaja tveganje za izgubo zavesti, zato je potrebno opazovanje pacienta po posegih z N2O.
Tudi v samoplačniških praksah se redkokje uporablja.
Za tujino ne vem kako je v posameznih državah to urejeno, pri nas je tako. Varnost pacienta je na prvem mestu.
Upam, da sem vam odgovorila na vaše vprašanje…za karkoli več pa se morate obrniti na kakšen drug naslov.
Srečno!

Teja Jeras dr. dent. med. Zobozdravstvena ordinacija MOGYdent Dunajska cesta 433 Ljubljana - Črnuče T: 031 433 468 E: [email protected] W: www.mo-gy.si/zobozdravstvo V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.

New Report

Close