anestezija-mnenje klinike
V zvezi z mojim večnim problemom-strahom pred anestezijo sem zaprosila za mnenje strokovno inštitucijo-KC-oddelek za anesteziologijo, na katero je odgovoril g. Manohin. O mojem problemu je navedel vse možnosti, le nobene konkretne. Pravi, da po novem odsvetujejo testiranje za preobčutljivost, ker lahko sprožijo dodatne preobčutljivosti. Pojasnil mi je postopke pri sumu na preobčutljivost, ki so zame naravnost travmatični: 4 ure pred posegom 40 mg solu-medrola i.v., 1 uro pred injekcijo 1 ampulo Tavergyila iv.kanilo, pripravljeno kisikovo masko itd. Zdi se mi, da bi vse te injekcije povzročile še več stranskih učinkov kot sama injekcija. O novih ni nič zanesljivega, tudi pršilo lahko preide v kri. Skratka tako me je zbegala ta informacija, da čisto praktično ne vem, kateri zobozdravnik bi se lotil takega posega. Predvsem pa sploh ni konkretno oprijemljivo, da je sploh bila preobčutljivost. Ali morda veste, kakšne so verjetnosti alergije na anestetike in če bi se vi osebno spustili v tako rigorozne predpriprave.
Morda bi bilo smiselno poiskati še kak drug nasvet? Ali so vsi zobozdravniki pripravljeni na take travmatične primere? Če bi se morala pripravljati na več takih posegov bi prej znorela od strahu kot od reakcije. Oprostite, ker vas morim, a sprašujem vas čisto praktično iz vaših dragocenih izkušenj.
Hvala za odgovor.
Spoštovana ladeja,
verjetno boste res morali poisakti še kakšno drugo mnenje, ker sama še vedno menim, da je pri vas šlo le za omedlevico kot posledico strahu.
Po mojem mnenju bi bilo najbolje poiskati pomoč na stomatološki kliniki, kjer so vajeni dela z rizičnimi pacienti, v primeru težav pa je v isti stavbi še maksilofacialna klinika z anestezisti, ki so najbolj vešči postopkov pri alergičnih reakcijah. Zavest, da ste na varnem, je za vas prav gotovo zelo pomembna in potrebna.
Jaz še nisem imela takega pacienta, ki bi potreboval tako premedikacijo in vas tudi ne bi upala obravnavati brez pomoči anestezista.
Na koncu pa še to – nikar preveč poglobljeno ne preučujte možnih stranskih učinkov in komplikacij. Tudi sama sem v času študija večkrat pomislila na vse mogoče bolezni, ki jih “imam”, vedno pa so bile povezane s temo, ki je bila ravno takrat v knjigi. Sedaj ste že veliko prebrali in preštudirali. Mogoče je nastopil čas, da zaprete knjige in se prepustite strokovnjaku. Po prvem obisku in po prvi prestali anesteziji bo vse dosti lažje.
Najlepša hvala, moja najljubša gospa zobozdravnica (na daljavo). Vedno rada prisluhnem vaši topli besedi, ki mi iz vaših praktičnih izkušenj največ pove. Moram reči, da sem od katedre za anesteziologijo pričakovala bolj konkretno pomoč: kateri anestetiki so primerni za uporabo (z drugačno sestavo). Taki postopki (ki se izvajajo v primeru utemeljenega suma) na alergijo, kar pa dr.Menuhin sploh ni potrdil (naštel je vse možne vzroke) vnetno spremembo, vbrizganje v žilo, strah itd., so res za marsikaterega normalnega zobozdravnika vprašljivi. Imate prav, najbolje bi bilo da se posvetujem še s stomatološko kliniko (morda tudi z dr.Oblak Petrom, ki mi je pred leti že pisal). Poznam tudi kirurga v Kopru dr.Bizjak Adriana, s katerim smo bili pred leti prijatelji. Tudi on me je vedno potolažil, da se naj ne bojim anestezije, ker to je za dobrega zdravnika mačji kašelj, da so vsi seznanjeni s postopki, zagotovo pa zaradi tega ne bom umrla. Največji problem je v meni sami. Ker zaupam tudi alternativnim vedam sem s pomočjo več radiestezistov (neodvisno vprašanih) dobila 100% potrditev, da reakcija ni bila alergične narave, da sploh nimam nobene alergije, ter da se ne bo nikoli več ponovila taka izkušnja. Eden od njih mi je omenil, da sem se v starosti 6-7 let ustrašila zdravnika. Ena od slik je, da sem imela zelo hud mumps (na tej strani, kot je bila injekcija) s hudo odteklino (tudi okvara sluha je večja na levem ušesu). Ne spomnim se, da sem takrat dobila injekcijo ( morda tudi penicilin). Druga slika je podoba zdravniškega pregleda, ko smo stali punčke in fantki v isti sobi v samih hlačkah. Vem, da sem bila zelo drobna in sramežljiva, zato mi je zdravnik rekel, da moram piti ribje olje in sirup. Sledilo je cepljenje v roko, čeprav nič posebnega, a eno z drugim se za vedno vtisne v podzavest. Zobozdravnikov sem se vedno zelo bala, posebno puljenja. Premalo vestni smo bili (mama je imela pet otrok), da bi si dovolj temeljito umivali zobe, kar je pustilo trajne posledice. Oprostite mojemu nakladanje, s tem pisanjem odhaja iz mene tudi nekaj drobcenih strahcov, ki se jim morda vi celo dobrodušno nasmehnete. Hvala za razumevanje, če bo prva injekcija srečno mimo, pa vas morda poiščem in povabim na drink. Ladeja.
Spoštovana ladeja,
hvala za vaše pohvalne besede (polepšali ste mi ta oblačen dan).
Ker pri vas ni dokazana alergija na točno določen anestetik, vam težko konkretno odgovorijo, kateri anestetik morebitne alergične reakcije ne bi sprožil. Zato je bil njihov odgovor kar pričakovan. Ko imamo pacienta pred sabo, ko vse vidimo, pregledamo vso dokumentacijo, je dosti lažje kot, če smo omejeni le na kratko elektronsko sporočilo.
Včasih tudi ni bilo toliko izvajanja preventive, nihče nam ni tako poudarjal, da je umivanje zob pomembno. Danes pa to res počnemo na vsakem koraku.
Draga ladeja, vi kar pišite. Veliko rajši preberem daljši post, ker dobim tako več podatkov, ki mi pomagajo bolj natančno odgovoriti. Če pa to vam še dodatno koristi in vas je vsaj malo manj strah pa toliko bolje. Ko boste prestali prvo anestezijo pa se le oglasite. Že vaš uspeh bo dovolj velika nagrada tudi zame.
Spoštovana Maja,
žal ne bo šlo. Delam kot otroška zobozdravnica, poleg tega pa sem trenutno odsotna zaradi izobraževanja.
Mislim, da je pri nas veliko zobozdravnikov, ki imajo razumevanje za bolj prestrašene paciente. Verjetno pa imajo taki zobozdravniki tudi več pacientov in so pri njih daljše čakalne dobe.