Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Anestezija – lokalna

Anestezija – lokalna

Moja zobozdravnica mi nikoli (skoraj) noče olajšati bolečin pri plombiranju, češ da me mora boleti in ona tako vidi, da je zob živ.
Ima ortopan, vsako leto skoraj ji priskrbim svežega … Ne bi morala
iz tega videti, in pa z uporabo tistega aparatka za vitaliteto, da je zob živ? Ker imam nenehne probleme, mi je tega mučenja z vrtanjem sedaj dovolj.
Kaj vi menite o uporabi lokalne anestezije pri popravljanju zob?

Spoštovana LiLi,

zame so taki izgovori (naj boli, kajti le tako vemo, da je zob živ) privlečeni za lase. Na fakulteti nas zelo dobro naučijo, kakšna je zgradba zoba in kje se nahaja živec, tako da nam sama bolečina pri tem nič ne pomaga. Poleg tega izhajamo iz tega, da je zob živ (in ne, da je mrtev) in šele ob težavah ugotavljamo vitaliteto. Na svežih rtg posnetkih se vsekakor lahko opazijo potencialno mrtvi zobje, na katerih se lahko izmeri vitaliteta, tako da boleče vrtanje res ni potrebno.
Sama pri delu veliko uporabljam anestezijo in zaenkrat še nisem imela težav.

Hvala za odgovor!
Sedaj pa še podvprašanje: uporabljate tudi pri majhnih (4 – 6 let starih) otrocih lokalno anestezijo? Moj sin ima sicer zaenkrat le eno plombico, ampak ga je hudo bolelo in zato me to zanima, če bi moral še kdaj na plombiraje, ali se daje to tudi otrokom? Na forumu sem sicer zasledila, da se na kliniki poslužujejo celo splošne anestezije!
Meni pa so kot otroku delali na zobeh v ZD zares grozovite reči – vse na živo … Kaj vse sem morala prestajati! Ko se sedaj tega spomnim, bi jokala. Kadar sedaj to komu pripovedujem, mu postane slabo. Dr. Mengele je očitno pustil v zemlji samo telo, duh pa mu je še blodil … Naj se to mojemu otroku ne zgodi!
Srečno!

Spoštovana LiLI,

tudi sama sem nekaj časa obiskovala prikritega Mengelejevega pristaša, tako da vas popolnoma razumem:).
Če otrok le dovoli in če pričakujemo boleč poseg, potem tudi njemu damo lokalno anestezijo. Konec koncev pa ne vem, zakaj bi odraslim lajšali bolečine, otrokom pa ne. Vendar pa je pri otrocih večinoma problem v tem, da se zelo bojijo injekcije. Če pa premagajo ta strah, potem ni ovir.
Splošne anestezije pa se poslužujejo v glavnem za sanacijo zob ljudem oz. otrokom s posebnimi potrebami.

New Report

Close