anemija v nosečnosti
Pozdravljeni,
sem drugič noseča (8. teden), prvi otrok star 2,5 let. Po prvem porodu sem postala hud alergik – na mleko, beljak, sojo, nehala sem tolerirati gluten in saharozo (tako so povedali na bioresonanci), pa tudi svinjino in pšenico. Prepričana sem, da je do tega prišlo zaradi jemanja antibiotikov med in po nosečnosti (kakih 5 paketov). Otrok je seveda pobral vse alergije (iste kot jaz).
Ko sem končno ugotovila, kaj uničuje moje zdravje (bila sem na psu), sem uvedla dieto – zdaj je tega že leto in pol, počutim se kot nova. Edini problem je kri – hemoglobin in hematokrit sta VEDNO malo pod normo. Nikakor ju morem ju spraviti v normalo.
Ker sem zdaj, na začetku nosečnosti, še posebej utrujena in mi je skoz slabo, bi rada nekaj naredila v tej smeri. Kaj priporočate? Jem železo v kapsulah že en mesec, pa ni učinka. Sok rdeče pese?
Moj jedlinik drugače zgleda nekako takole:
– zjutraj na tešče zelenjavni sok (3-4dcl)
– za zajtrk rženi kruh (bio rž, voda, sol) z domačim namazom (avokado/čičerika, česen, laneno olje) ali kaj podobnega
– za kosilo in večerjo vedno večinoma zelenjava, OH manjši del
– če moram nujno pojesti “kaj sladkega”, pojem suho figo, banano ali pa ovseno mleko z karobom (podobno kakavu, le da iz neke drugačne rastline).
Sladkorja (saharoze) sploh ne jem, mleka ne pijem, meso 1krat na teden (riba ali perutnina), kave ne pijem. Jem probiotike, pijem veliko vode, tudi čaj (rdeči in zeleni – 1-2 skodelice dnevno). Gluten (rž) sem uvedla po enem letu – ni nobenih problemov (prej, po porodu, napihnjenost, bolečine v trebuhu).
Zdi se mi, da se prehranjujem ok. Ampak zakaj mi kronično primanjkuje železa? Kaj mi svetujete?
Bi lahko bil vzrok za nizek hemoglobin šport? Trikrat na teden plavam, po tem se zelo dobro počutim, a zdi se mi, da bi me to lahko izčrpavalo … Ne bi pa rada odnehala, ker je to moj edini boj z zaspanostjo, slabostjo in nizkim pritiskom.
Povejte mi še:
– ali v nosečnosti lahko pijem bazični prašek?
– ali lahko uporabljam homeopatijo (Sanuvis, Citrokehl – firma Sanum) – v majhnih količinah?
Hvala za odg,
lp
Bazični prašek lahko jemljete med nosečnostjo, celo priporočam ga, saj vam da dodatne minerale. Za jemanje homeopatikov ne vidim smisla – vam jih je kdo priporočal?
Glede anemije: so vam res izmerili feritin, ali samo železo?
Če je feritin nizek, vam lahko dajo injekcije, ki najbolj in najhitreje pomagajo. Otrok se bo hitreje razvijal, pa tudi manj alergij bo dobil.
Če ste imeli pred nosečnostjo težave z glutenom, se ga tudi sedaj izogibajte – boste na varni strani.
Jutranji zelenjavni sok naj bo iz zelenih listov, kot je špinača, solata, petršilj, zelje, listi rdeče pese, ohrovta … Tam je največ železa.
Idealno bi bilo, da bi jedli več mesa, svetujem tudi jetrca – dobijo se eko na ljubljanski tržnici. Ni potrebno velikih količin, ampak najbolj pomaga.
Nizek hemoglobin je povezan z anemijo, plavanje je super.
LP