Anemija
pozdravljeni
tokrat vm pišem z zadnjim izvidom v roki- naš dojenček je star 14 dni in včeraj smo dobili klic iz porodnišnice, da naj se oglasimo po prvo dozo Neorecormona 925 IE.
izvidi krvi so naslednji:
K-Lkci(%)=9.67
k-Erci=2.92
K-Hb=95
K-Ht=0.279
MCV=95.5
MCH=32.5
MCHC=341
K-T=387
DKS:nevtr.Lkci(%)=31.0
Limfociti(%):50.4
Monociti(%):12.2
Eoz.Lkci(%):5.8
Baz.Lkci(%):0.6
Retikulociti=23.4,Retikulociti-rel=0.80
DKSa: nevtr.Lkci(10E9/L):3.00
Limfociti(10E9/L):4.87
Monociti(10E9/L):1.18
Eoz.Lkci(10E9/L):0.56
Baz.Lkci(10E9/L):0.06
IG=0.9
IGabs=0.09
s-feritin=203
s-CRP=<3
S-železo=17.9
odpustne diagnoze:rh izoimunizacija plodu in novorojenčka, druge prirojene nemije, ki ni so uvrščene drugje.
prosim vas za mnenje glede na izvid opisan zgoraj, včeraj je bila aplicirana prva doza Neorecormona 925 IE v desno stegnoostalo terapijo(ferrum lek 0.8ml 2x na dan in d3) naj prejema naprej.ali je še potrebno dodajati železo ali delam s tem več škode kot koristi?
naslednja doza bo aplicirana jutri in še naslednja v petek in tako 3 cikluse.
ali je terapija po vašem mnenju ustrezna ?kaj lahko pričakujemo?za terapijo so se odločili, ker so od zadnjega izvida padli retikulociti-mala krvna telesca.
nestrpno pričakujem vaš odgovor.
lep pozdrav
naš fantek lepo napreduje in pridobiva na teži.
Draga missika1,
izvidi, ki ste jih prepisali, so povsem v skladu z diagnozami in torej pričakovani. Zaenkrat je anemija zmerna in dojenčka prav nič ne ogroža. Tudi retikulocitov (predstopnje zrelega eritrocita) ni tako malo – na to poleg števila kaže tudi relativno visok MCV (prostornina eritrocita – bolj ko so nezreli, večja je povprečna vrednost; ob pomanjkanju železa pa so eritrociti majhni, MCV je pod 80).
Način zdravljenja (Neorecormon je tim. beta eritropoetin, rastni faktor za rdeče krvničke) in odmerki so povsem ustrezni. Eritropoetin bo spodbujal nastajanje novih rdečih krvničk, ki je sicer zaradi nezrelosti in protiteles uspavano. Zdravilo se daje podkožno (lahko v katerikoli telesni del, samo v kožo – podobno, kot se daje hormon inzulin, torej NE v mišico), 3 x tedensko (zato ponedeljek, sreda, petek), odmerek je 250 injekcijskih enot (I.E.) na kilogram telesne teže.
Trajanje zdravljenja z Neorecormonom bodo verjetno določali sproti – glede na vrednosti v hemogramu, ki ga ponavadi jemljemo enkrat na 2-3 tedne (če se jemlje prepogosto, z odvzemi krvi poberemo ravno toliko krvničk, kot jih skupaj na novo naredi dojenček…). Večinoma pa 3-tedenska terapija ne zadošča, ampak je treba dajati zdravilo 6-8 tednov.
Vrednost feritina je na zgornji meji normalnega – torej ne bo nič narobe, če bo dojenček železo dobival naprej, saj ga bodo novo nastajajoče rdeče krvničke hitro porabile.
Verjamem, da vam bodo vse natančno razložili tudi v porodnišnici. Lepo se imejte,
pozdravljeni
zahvaljujem se vam zatako hiter odgovor, vsekakor me je pomiril. vprašanje, ki se mi poraja je, ali lahko dajem samo eno dozo železa na dan (0.8ml), saj našega dojenčka po železu zelo zvija in tako ponoči zelo slabo spimo. namreč včeraj i predvčerajšnjim sem mu dala samo eno dozo in smo lepo spali ponoči.
lp
Vsekakor lahko dajete en sam odmerek, glede na vrednost feritina ne bi bilo nič narobe, tudi če Ferrum kakšen dan ali dva, tri, štiri… 🙂 pozabite dati.
Če ga po Ferrumu res zvija in če ste blizu “severne” meje, pa vam svetujem, da pošljete nekoga v lekarno v Avstriji, da vam nabavi kapljice Actiferrin. Te so dojenčkom bistveno bolj prijazne in enako (ali še bolj) učinkovite. Po mojih informacijah (ki pa niso nujno čisto natančne, bolj v stilu “govori se”) jih dobite tudi brez recepta – ali pa vam zanje napiše recept izbrani (slovenski) pediater. Cena ni visoka, bolj draga je pot do najbližje avstrijske lekarne.
Pozdrav,
Draga missika1,
doziranje je podobno, kar se tiče odmerka železa – 3 – 5 mg/kg/dan. A se razlikuje v količini preparata, ki ga dajete, saj je koncentracija železa v Aktiferrinu drugačna kot v ferrum Leku-u.
Če sem si prav prebrala na internetu, predstavlja 18 kapljic (1 ml) 9,3 mg aktivnega železa. Torej bi bil odmerek 3 kapljice na kilogram telesne teže 2x dnevno. Še bolje pa bo, če odmerek preveri vaš pediater, ki vam bo tudi preskrbel recept – oziroma za navodila prosite pediatra, h kateremu hodite po NeoRecormon…
Pozdrav,
pozdravljeni
kapljice aktiferrin smo dobili v avstriji brez recepta, cena je bila 1,85 eur. tudi v ambulanti sem vprašala, kako mu dozirati in pediatrinja je svetovala isto dozo-torej 2 krat dnevno 0,8 ml, to bi bilo približno 15 kapljic-18 kapljic bi bil 1ml(tako piše v navodilu za uporabo).dajem mu 10 kapljic zaenkrat samo zjutraj.
še enkrat hvala za nasvet, zdi se mi da je po teh kapljicah veliko bolje, zvija ga zelo malo in tudi vliko rajši jih spije kot ferum lek. tudi d3 mu dajemo avstrijski (oleovit d3) in ga nič ne zvija po njem.
prejel je 1.ciklus neorecormona in zdaj imamo 1 teden pavze, potem pa mu spet vzamejo kri in potem bodo videli ali je potreben še 1 ciklus.
zanima me kakšni so stranski učinki neorecormona, v ambulanti so mi pojasnili da jih praktično ni.sem pa opazila, da ima po nogicah pikice(par pik,temno rdeče-vijolične barve), ki pa počasi izginjajo.mogoče jih je imel že prej in jh nismo opazili. ali bi lahko bilo to kaj v zvezi z neorecormonom(dobil je injekcije v stegno)?
lp
Draga missika1,
bolj ko berem vaša sporočila, manj mi je jasno, po katerem protokolu v Mariboru dajejo eritropoetin. Ta rastni faktor se ne daje v “ciklusih”, ampak je smiselno dajanje v času, ko se pričakuje supresija tvorbe lastnih krvničk zaradi protiteles, torej neprekinjeno vsaj 4-6 tednov. Pavze so povsem odveč, saj se eritropoetin ne kopiči in ima razpolovno dobo nekaj dni (zato ga dajemo na 2 dni, 3. “prosti” dan je samo zato, da se nam sistem dajanja ne “zmede”, saj bi enkrat dajali po-sre-pe + ned, zatem pa to-če-so…). Očitno dajejo pri vas eritropoetin po občutku, morda so se celo posvetovali z lokalnimi “odraslimi” nefrologi (Neorecormon se daje predvsem pri bolnikih z ledvično odpovedjo), zanesljivo pa ne s hematologi v Ljubljani (na Pediatrični kliniki) ali z nami v Porodnišnici. No, saj hudega vam ne bo, le učinkovitost dajanja na ta način je vprašljiva (in predvsem nepreverjena).
Pri dojenčkih je Neorecormon zelo varno zdravilo, saj ni opisanih takšnih sopojavov, kot so pri odraslih z ledvično boleznijo (npr. zvečan pritisk, tromboze zaradi prevelikega števila krvničk in posledično pregoste – “lepljive” krvi ipd.). Vsekakor dvomim, da bi bile pikice v kakršni koli povezavi s samim zdravilom – možno pa je, da so nogico ob dajanju zdravila pod kožo bolj “trdno” držali in gre za drobne (in nenevarne) podplutbice.
Lep pozdrav,
pozdravljeni
tole vaše pisanje je samo potrdilo mojo sumničavost ali je tako dajanje tega hormona resnično potrebno glede na izvide. vendar pa smo v zelo nezavidljivm položaju, saj so nas zadnjič iz porodnišnice samo poklicali naj otroka nujno pripeljemo na tale hormon, izvidov pa preden je dobil injekcijo niti nismo dobili v roke. tako je praktično nemogoče pridobiti drugo mnenje.
danes so mu po enotedenski pavzi spet vzeli kri in moti me dejstvo, da ga vsakič pregleduje pediater,ki je pač dežurni in ne spremlja zadeve od začetka, hkrati imam občutek da glede vsega skuaj niso najbolj prepričani.
jutri moramo poklicati za izvide in se bodo potem odločili kako s terapijo naprej,zdaj bom seveda vstrajala da hočem imeti izvide v rokah preden nadaljujejo s terapijo.
zanima me kakšno napotnico potrebujem, da bi otroka pripeljala k vam in kakšna je praksa pri vas v ljubljani?ali tudi pri vas otroka pregleduje vsakič drug pediater ali prevzamete posamezen primer in ga spremljate od začetka do konca? sicer je malo nerodno tako majnega otroka vsak drugi da voziti v ljubljano, vendar če bo treba bomo seveda šli tudi skozi to.
hkrati bi vas prosila tudi za komentar izvidov, ki jih dobim jutri.
pa lep pozdrav in vnaprej hvala
ponovno vam pišem, saj sem šele zdaj opazila na izvidu današnjega pregleda dignozo srčni šum-neopredeljen-in me seveda zelo skrbi, kot ponavadi mi niso dali nobenih pojasnil,razen tega da se čaka na izvid krvne slike zaradidoziranja neorecormona.
naš dojenček je na dan pregleda star 28 dni, pridobil je 545g v 14 dneh(tt4240g)
Klinični status:bledorožnat, eupnoičen,normokarden primernega tonusa in turgorja
Vrat:simetričen,primerno gibljiv
P:obojestransko predihana,dihanje čisto
C:akcija ritmična,normokardna, slišen ssistolni šum 1/6 levo parastenalno brez propagacije, prekordij miren
abd:mehak, palpatorno b.p.
anogenitalna regija:b.p.
extr:brez edemov,periferni pulzi tipni
koža:b.p.
ONS:starosti primeren
prosim za pojasnilo tega šuma na srcu,me zelo skrbi, nihče pa ga na pregledu niti omenil ni???ali to zahteva kakšno terapijo?ali je to posledica isosenzibilizacije?
lep pozdrav
pravkar sem klicala zaradi izvidoov in tako so naju naročili na kontrolo in še enciklus neorecormona jutri, izvedela sem le, da je hemoglobin padel na vrednost 75 in potrebuje še eno dozo, šum na srcu pa je verjetno posledica anemije. seveda s takšnim odnosom ne morem biti zadovoljna in me skrbi. ali bi se lahko oglasila pri vas za drugo mnenje-na vprašanje zakaj taka razlika v praksi dajanja neorecormona med ljubljano in mariborom je bi odgovor zdravnice, da to ni brez stranskih učinkov in da raje vmes kontrolirajo in dozirajo po potrebi. mene pa skrbi, da učinka ne bo in bi lahko dobil še kakšne možganske poškodbe zaradi napredujoče anemije.
prosim za vaše mnenje.
lepo vas pozdravljam
Draga missika1,
verjamem, da vas skrbi, a je strah vseeno odveč. Razlike med posameznimi zdravniki so bolj v odnosu do mam in dojenčkov, ki pa so v veliki meri povezane z osebnostjo oz. temperamentom posameznika, in ne s strokovnim znanjem. Jaz sem značajsko pač bolj ekstrovertirana, po naravi gledam na stvari pozitivno inse morda tudi zato z večino staršev prav dobro razumem. Pa zato nisem nič boljša zdravnica kot kakšna moja manj zgovorna in bolj vase zaprta, previdna kolegica.
Pri nas v Ljubljani bi verjetno spremljanje res prevzel en sam zdravnik – v “teoriji” (to pa zato, ker bi predpisali dajanje Eprexa – nekaj podobnega kot NeoRecormon – za 3 tedne vnaprej, hodili bi 3x tedensko na injekcijo k nam ali pa bi zdravilo dajala patronažna medicinska sestra, doziranje bi se prilagajalo telesni teži; torej v tem času – seveda pod pogojem, da ne bi imeli “pritožb” čez obnašanje dojenčka – noben zdravnik ne bi fanta pregledoval, niti mu ne bi jemali vzorcev krvi).
Šum and srcem je skoraj zanesljivo posledica anemije – ko je kri “redkejša”, se veliko bolj vrtinči ob kakšnih zaprekah (kot so srčne zaklopke ali nitke mišic srčne mišice), tudi srček začne živahneje utripati (pa tudi hitreje). Šum sam torej nič ne pomeni in je bolj pis kot diagnoza.
Kar je bolj zaskrbljujoče, je padanje hemoglobina – žal imam občutek, da 75 g/L ne bo najnižja vrednost, ki jo boste doživeli. Zato je dajanje Neorecormona zaenkrat EDINA prava terapija, pa še za to ni zanesljivo, da bo dovolj uspešna. Če bi Hb še padal, če bi se pridobivanje teže ustavilo, če bi postal dojenček bolj zadihan – utrujen med hranjenjem (da bi povlekel nekajkrat, potem pa dihal, dokler ne bi spet dobil “moč” za sesanje), če bi srček začel biti vse hitreje – potem je edina pomoč transfuzija rdečih krvničk.
Kaj torej narediti? Poti je več in nobena ne bo usodno vplivala na vašega dojenčka, le vaših živcev zna kakšna možnost bolj napeti kot druga.
Lahko me pokličete, da se pogovoriva v “živo” – na tel. 01 522 60 11.
Lahko prosite mariborskega pediatra, da me pokliče.
Lahko prosite mariborskega pediatra, da (če že noče poklicati mene) pokliče pediatra na Kliničnem oddelku za neonatologijo Pediatrične klinike – ob zadnjem “podobnem” primeru (veliko je napisanega tudi na tem forumu, Larina mama je doživljala podobno usodo, ki pa se je lepo končala – a s pomočjo transfuzije krvi) so bili oni glavni “igralci”, zlasti dr. Gregor Nosan. Ali pa koga na Hematološkem oddelku, npr. dr. Kitanovsko.
Lahko pa tudi “težite” naprej v Mariboru, tako kot ste doslej, saj niste bili tako neuspešni. In dokler bo dete kazalo veselje do hranjenja, vam glede kakšnih posledic anemije na možganih ni treba skrbeti.
Vsekakor vas čaka še nekaj tednov stiske, potem pa bo vse mimo in pozabljeno.
Pozdrav,
pozdravljeni
ponovno se oglašam, tokrat po zaključeni terapiji z neorecormonom. našemu dojenčku se je hemoglobin po 2 tednih terapije dvignil na vrednost 95, v petek, torej mesec dni po koncu terapije so pri pediatru ponovno naredili kompletno krvno sliko in vrednost hemoglobina je bila 105, star je 2 meseca in pol. naš pediater je bil z izvidi zadovoljen, upam, da je najhujše za nami. seveda bi prosila še vaš komentar na omenjene vrednosti. železo-aktiferin mu še vedno dajem kot je bilo naročeno v neonatološki ambulanti. iz zadnjih izidov je bilo tudi na neko drugo vrednost sklepati da ima železa dovolj. kako dolgo ga je še potrebno dodajati?
hkrati bi se vam rada tudi tukaj zahvalila za požrtvovalnost in tople besede, ko smo jih najbolj potrebovali. iskrena hvala in vse dobro vam želimo.
Draga missika1,
odlično, da je hemoglobin tako zrasel in se drži tudi po koncu zdravljenja z eritropoetinom. Glede železa jih večina svetuje dodajanje vsaj do 6. meseca starosti – seveda v vzdrževalnih odmerkih (torej do 3-5 mg/kg/dan); v tem času se bodo napolnile zaloge zlasti v jetrih, ki bodo zadoščale za živahno tvorbo krvničk tudi v obdobju zelo hitre rasti, ki je pred vami.
Srečno, hvala za pohvale, lepo se imejte,
P.S. Ne boste verjeli, “kristalčki” so vir zavisti pri sodelavkah (hmm, za moške ne vem), komaj čakajo, da kuli kje pozabim…
Lep pozdrav.
Mene pa zanima kolikšna je najmanjša raven hemoglobina pri novorojenčku. Sicer imava punčko, katera je trenutno stara 5 dni in zdravnica pravi, da ima prenizko raven hemoglobina (134 mg/l). Dan prej je zdravnik rekel, da so pri deklici povišani levkociti, vendar v enem dnevu naj bi prišli na normalno raven, sedaj pa naj bi bilo premalo hemoglobina v krvi. Zdravnica je tudi rekla, da je hemoglobin še vedno na spodnji meji, v kolikor pa bo še padal bo potrebno zdravljenje. Deklico tudi preverjajo na monitorju glede delovanja srčka, pa me tudi zanima, če je to povezano z nizkim hemoglobinom ali ne, zdravnik pa je rekel, da ima deklica marmorno kožo – kaj pomeni to?
Hvala za odgovore.
Spoštovana,
novorojenčki imajo bistveno višjo koncentracijo hemoglobina in več krvničk kot večji otroci ali odrasli. Razlog je slabša oskrba ploda s kisikom, dokler je maternici (kar je normalno) – zato plod namnoži rdeče krvničke = prenašalke kisika, da na ta način ves razpoložljiv kisik prinese do celic. Prav tako imajo v prvih 1-2 dneh precej višje vrednosti belih krvničk – levkocitov, kar je posledica stresa ob porodu.
Pričakovana koncentracija hemoglobina pri novorojenčku je med 140 in 180 g/L; tiste, ki imajo že takoj nizke vrednosti, bolj ogroža kasnejši normalni (=fiziološki) padec hemoglobina, ki doseže najnižjo vrednost okrog 3. meseca (meja 105 g/L).
Težja slabokrvnost (anemija) se odraža v bledici kože in sluznic, slabšem pridobivanju teže, utrujanju. Eden od znakov je tudi pospešeno dihanje in bitje srca, nad srcem je slišati glasnejše tone (ker mora srce “bolj delati”), včasih se celo sliši šum (zaradi hitrejšega pretoka “bolj redke” krvi).
Vrednosti hemoglobina, ki jih navajate, se mi ne zdijo zelo zaskrbljujoče. In pogojujejo predvsem klinično spremljanje (nadzor, aktivno iskanje prej opisanih težav). Če pa bo povezano z vsakodnevnimi odvzemi krvi za oceno anemije, pa se zna anemija še poglabljati, saj je za slabokrvnega novorojenčka 0,5 ml krvi (kolikor je najmanjši odvzem za hemogram) že pomembna količina.
Marmorirana koža je zelo pogosto opažanje pri normalnih dojenčkih – kaže se kot poseben “vzorec” (kot marmor), ki nastane ob zmanjšanju pretoka krvi skozi kožne kapilare (tam je koža bolj bleda ali modrikasta). Namen je zadrževanje toplote, ko je otrok slečen.
Pozdrav,
Najlepša hvala za odgovor.
Najini hčerkici so danes ponovno odvzeli kri in jo testirali za hemoglobin, izvidi pa naj bi bili približno enaki kot dan prej, tako da je zdravnica rekla, da je zaenkrat vredu, da bodo pa potrebne pogoste kontrole in po vsej verjetnosti čez čas tudi kakšen dodatek železa.
Trenutno ji ne bodo več jemali krvi, zdravnica pa pravi, da bo potrebno it čez kakšen teden na kontrolo v ljubljano, kam pa še ne vemo, ker nam bo to povedala šele jutri.
Drugih težav pri hčerki ni zaznati, saj pridobiva na teži, se normalno hrani in spi, pa tudi izvidi ostalih pregledov so vredu.
Zanima pa me koliko nevarno za otroka je pomanjkanje hemoglobina in kako se to zdravi, ker naju zelo skrbi saj je to najin prvi otročiček in nimava kaj dosti izkušenj s tem.
Lep pozdrav in hvala za odgovore.
Spoštovana,
najverjetneje vas bodo poslali na pregled še v Neonatalno ambulanto Pediatrične klinike. Kjer ji bodo zelo verjetno ponovno vzeli vzorec krvi – za določitev hemoglobina, števila retikulocitov (mladih eritrocitov, katerih število kaže na aktivnost tvorbe rdečih krvničk v kostnem mozgu), morda tudi zalog železa (feritin).
Ker huda anemija (pri starosti vaše dojenčice bi bile to vrednosti pod 85 g/L) lahko povzroči pomanjkanje kisika v tkivih in kopičenje mlečne kisline (ki je v visokih koncentracijah strupena), posledično pa slabše pridobivanje teže, utrujenost in končno tudi slabši razvoj, se tako anemijo zdravi s transfuzijo rdečih krvničk (koncentriranih eritrocitov).
Glede na sedanje vrednosti pri vaši deklici pa za kaj takega ni nobenega tveganja – pričakovati je počasno padanje hemoglobina tja do starosti 8 tednov, a brez kakšnih škodljivih posledic. Le v primeru, ko bi deklica dodatno izgubljala kri (npr. če bi imela nagnjenje h krvavitvam, predvsem zaradi dednih bolezni) ali ko bi prišlo do prekomerne razgradnje obstoječih krvničk (npr. zaradi neskladja med krvnimi skupinami ali kakšne hude okužbe), bi lahko koncentracija hemoglobina preveč padla.
Želzo bo verjetno potrebovala po 2-4 tednu starosti – predvsem zaradi premajhnih zalog železa glede na pričakovano pospešeno vgrajevanje v hemoglobin.
Torej, kar brez skrbi, vaši dojenčici ne bo prav nič hudega – in počasi bosta s partnerjem postala vse bolj izkušena in vse manj prestrašena starša.
Lep sončen dan vam želim,
pozdravljeni!!
imama puncko staro 1 leto. rojena je bila 17 dni pred rokom. pri 9. mesecih, ko smo imeli prvi pregled krvi, je bilo ugotovljeno, da je slabokrvna. hemoglobin 89. potem sem poskusila dvigniti to raven z hrano, pa je se bolj padla na 84. vse ostali izvidi so bili okej.
tudi punca je zivahna, ne bledicna, poskocna in ni utrujena.
pri tretjem pregledu se je hemoglobin dvignil na 89, vendar je raven MCV padla na 54 in RDW na 11. danes na ponovnem pregledu je raven hemoglobina visja 89, tudi RDW in MCV sta v normalnih obmocjih.
vseskozi sem bila pozorna da je jedla pravo hrano, nasa punca tudi rada je, sploh ni problema s tem. pediatrinja mi pravi da bi ji morala dodajati zelezo, vendar me zanima, ce se bo ta raven dvignila tudi brez dodajanja, ker dodatki mi niso prav vsec.
kaj pa ce je normalna raven njenega hemoglobina tako nizka???tudi sama imam nizko raven hemoglobina ze od zmeraj.
kaj je lahko posledica tako nizkega zeleza???je res da lahko dobi sepso in da ji lahko odpove srce?
glede na to da ne pokaze nikakrsnih drugih simptomov slabokrvnosti, sploh ne bi vedeli, ce ne bi sla na pregled, se mi zdi da bo to njeno tel samo izravnalo.
dodatki ustvarijo zalogo hemoglobina ali samo ztenutno izboljsajo kri???
hvala za odgovor
Spoštovana,
glede na podatke, ki ste mi jih zapisali, ima vaša hčerka tipično slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa – za to govori predvsem zelo nizka vrednost prostornine eritrocitov (MCV), ki so majhni zaradi borne količine hemoglobina. Blažja oblika te vrste slabokrvnosti je v otroški dobi pogosta – malo zaradi hitre rasti in množenja krvničk, malo zaradi premajhnega vnosa želesa v hrani (še zlasti ob dolgotrajnem dojenju – v materinem mleku je železa malo) oziroma manj učinkovitega vsrkavanja železa v kri. Redkeje se pomanjkanje pojavlja zaradi povečane izgube železa, predvsem ob kakšnem nagnjenju h krvavitvam.
Hemoglobin v rdečih krvničkah ima nalogo, da v pljučih veže kisik in ga oddaja v tkivih celicam, da lahko funkcionirajo. Kakšna je najnižja vrednost, ki še zagotavlja zadostno oskrbo celic (predvsem možganov, ti so najbolj ranljivi na hipoksijo = pomanjkanje kisika), ni določena natančno in je tudi različna od človeka do človeka, od otroka do otroka. Posledice hipoksije tudi niso vedno takoj vidne – lahko gre za minimalno zmanjšanje kognitivnih (umskih) sposobnosti, ki se lahko (ali pa tudi ne) odrazijo v odrasli dobi. Da začne odpovedovati srce, da se poveča nagnjenost k okužbam, da postanejo otroci brezvoljni, upočasnjeni, pa mora biti anemija že res huda – ali pa združena še z drugimi težavami, ki jih ima otrok (večinoma pomanjkanje železa ni edino pomanjkanje, lahko jim manjkajo tud drugi življenjsko pomembni oligoelementi ali vitamini). Svarim pa pred ocenjevanjem anemije “na oko”, samo na osnovi “bledice” – koža je pri enoletnikih že precej debela – in če je malčica tudi veliko zunaj, lahko debela, porjavela koža bledico povsem skrije.
Preparati železa (Legofer, Ferrum Lek) ne sodijo med zdravila, katerih dajanje bi lahko motilo kakšno drugo telesno funkcijo. Predvsem za Ferrum tudi velja, da je vsrkavanje zdravila odvisno tudi od stopnje pomanjkanja v telesu – torej bi celo napačno odmerjanje težko privedlo do prebitka železa. Dano železo se najprej uporabi za vgradnjo v hemoglobin za rdeče krvničke, šele potem se začne njegovo shranjevanje, predvsem v jetrih.
Pri večini “sideropeničnih” malčkov je predvideno trajanje nadomeščanja pomanjkanja železa 3-6 mesecev.
In ker železo ni pomembno le za rdeče krvničke in prenos kisika, ampak ima kup drugih nalog v telesu, vam toplo priporočam, da prisluhnete razlagi in nasvetom vaše pediatrinje in predpisano obliko železa vaši živahnici tudi dajete. Tudi zato, da čez 10 let ob kakšni njeni slabši oceni pri matematiki ne bi razmišljali, kaj bi bilo, če bi….
Pozdrav,