androgenizacija, zanositev
Pozdravljeni, dr. Kersnik!
Najprej: naj bo vaše letošnje leto dobro, nasmejano, zdravo in srečno ter da bi tudi v bodoče ostajali Človek z veliko začetnico in s svojim bogatim znanjem še naprej pomagali vsem nam – včasih vaš nasvet ohrani tudi koga pri življenju in mu prinese voljo do življenja, dobesedno. HVALA!
Prosim vas za dva odgovora. Stara sem 30 let in tri leta zaradi pretirane androgenizacije jemljem Aldactone 100 mg. Pred nekaj meseci sem začela s procesom prenehanja jemanja – najprej 3 mes. 50 mg, nato nasl. 3 mes. 25, trenutno jemljem še kot zadnjo fazo 25 mg vsak drugi dan – 21 dni, 7 dni pavze. Ob zniževanju odmerka so me začeli boleti jejčniki, ki me niso nikoli, že prej med jemanjam pa sem prve dneve vedno občutila slabost, slabo počutje. Rezultat jemanja je nekoliko gostejša poraščenost lasišča, ampak nič posebnega. Sicer je bilo predlagano, da bi ponovno začela s triletnim ciklom, ampak za to se ne bom odločila.
Zadnji izvidi so pokazali sledečo sliko:
Biokemija: Korigirani kalcij: 2,34
S-Urat 177
Androstendion 6,2
S-Glukoza 6,2 (poudarjeno)
S-Sečnina 3,6
S-Kreatinin 77
oGF (MDRD) 77
S-Bilirubin cel. 32 (poudarjeno)
S-Bilirubin (dir. reakc.) 10 (poudarjeno)
S-Proteini 78
S-Albumin 49
S-kalij 4,21
S-Natrij 138
S-Klorid 99
S-Kalcij 2,56
S-Fosfat (P) anorg. 1,03
S-A. Fosfataza 1,41
S-AST 0,54 (poudarjeno)
S-ALT 0,69 (poudarjeno)
S-Gama-GT 0,53
S-Cel.CO2 27
S-Železo (III) 19,4
Hemogram:
K-Lkci 6,5
K-Erci 4,26
K-Hb 128
K-Ht 0,362 (poudarjeno)
MCV 85,0
MCH 30,0
MCHC 347
RDW 13,0
K-Trombociti 314
MPV 7,1 (poudarjeno)
Ostalo: testosteron prosti 4,1
Mnenje: Pri bolnici še vedno perzistira gonadotropinska konstalacija PCOS, androgeni pa so že v normalnem območju.
Prosim vas, če mi lahko še vi podate mnenje na naveden izvid – kaj dejansko pomeni, kako hudo je izstopajoče.
Poleg tega imam še eno vprašanje. Kakšni dve leti jemljem 1x dnevno 25 mg Seroquela in 25 mg (občasno 50 mg) Lamictala – za pomiritev pred spanjem (pred tem je bila diagnosticirana anks. motnja, depresija). Stanje se počasi izboljšuje, tu pa tam se poslabša, sicer pa je bolje, le razdražljivost se je precej povečala, tako da se bo eventuelno odmerek povečal na 50 oz. 100, po potrebi. Zanima me, ali je možno, hkrati z jemanjem Aldactona, vendarle razmišljati o nosečnosti ali pa je bolje, da najprej preneham s kompletno terapijo (antidepresive bom vendarle najbrž še morala jemati nekaj časa) in se potem odločim za to. Namreč skrbi me, kako bi lahko ta zdravila vplivala na plod. Hkrati pa je res, da resno razmišljava s partnerjem o naraščaju. In še, ali sploh lahko zanosim glede na izvide…
Najlepša hvala za oba odgovora, resnično se vam zanju najlepše zahvaljujem.
Prisrčen pozdrav!
Spoštovani!
Oprostite za zamudo!
Postavili ste pretežko vprašanje za moje znanje in izkušnje. Lahko vam odgovorim le delno.
Očitno so vam zdravila pomagala k normalizaciji hormonskega neravnovesja. Ugotovljene pa so minimalne oz. zanemarljive spremembe laboratorijskih izvidov, ki zaenkrat ne zahtevajo prekinitve zdravljenja ali kakšno zaskrbljenost. V nekaj mesecih jih boste tako ali tako ponovili, če bi se slučajno stanje kaj poslabšalo.
Omenjena antidepresivna zdravila po dosedanjih ugotovitvah nimajo teratogenega ali drugega škodljivega vpliva na plod. Seveda se boste o samem jemanju dogovarjali z ginekologom in zdravnikom, ki vam je antidepresive predpisal.
Žal vam ne znam kaj bolj konkretno pomagati.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik