Androcur
Spoštovani!
Imam hudo seborejo. Tablet Diane 35 ne prenešam, po njih mi je slabo in bruham. Terapija z Roaccutanom ne pride v poštev, ker imam kronično vnetje nosne in želodčne sluznice. Zanima me, ali je mogoče Androcur (10mg) kombinirati še s kakimi drugimi zdravili, npr. samo z estradiolom (Estrofem 2mg) ali estradiolom v kombinaciji s ciproteronom (Climen). Stara sem 27 let in bila sem tako pri ginekologu kot pri dermatologu.
Hvala za Vaš trud!
Laura
Spoštovana gospa Laura!
Zdravilo Androcur je enokomponentno zdravilo, ki vsebuje androgeni hormon. Indikacije za to zdravilo so zmerno hude oblike androgenizacije pri ženskah. Hkratno jemanje zdravila Diane-35 omogoča reden ciklus in obenem podpira delovanje Androcura, ker vsebuje tudi ciproteronacetat.
Žal opis metode zdravljenja navaja le to kombinacijo in ne drugih možnosti.
Zdravilo Estrofem, za katerega sprašujete, vsebuje samo ženski spolni hormon estradiol in se ga uporablja za nadomestno zdravljenje pri operativnih odstranitvah maternice in jajčnikov, pri zmanjševanju klimakteričnih simptomov in preprečevanje osteoporoze.
Tudi zdravilo Climen je indicirano za odpravljanje klimakteričnih težav, čeprav vsebujejo rožnate tablete, ki jih je samo 10, tudi po 1mg ciproteronacetata. Prvih 11 tablet pa tega hormona ne vsebuje. Zato bi bilo zdravljenje s tem zdravilom verjetno neuravnoteženo. Tako sklepam.
Ginekologi in v Vašem primeru tudi dermatologi izvajajo tovrstne terapije po določenih izkušnjah in po določenih smernicah, ki natančno predpisujejo metodologijo zdravljenja. Zato so tudi edini pristojni za takšen nasvet.
Ker je vsako zdravljenje s hormonskimi zdravili potrebno zelo previdno odrejati, je nujno, da Vam vsako kombinacijo predpiše Vaš zdravnik. Ta zdravila vsebujejo namreč učinkovino, ki je v tem primeru hormon, v zelo majhnih koncentracijah. Vsako tudi najmanjše odstopanje pri teh zdravilih bi lahko povzročilo veliko nihanje pri učinkih zdravljenja in hitro spremenilo smer terapije.
Zato Vam svetujem pogovor pri Vašem zdravniku.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.