Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Proktologija Analna fisura – katero mazilo?

Analna fisura – katero mazilo?

Žal se zadeva ni popravila kjub upoštevanju navodil proktologa (uporaba sirupa lactecona in maslenih svečk). Zato Vas lepo prosim če Vam lahko pošljem privat sliko toliko da poskusite opredeliti za kak bi lahko šlo?

Hvala za razumevanje in lp.

Odgovor na objavo uporabnika
zaskrbljenamamica987, 11.07.2024 ob 23:46

Žal ne bulica je še zmeraj vidna čeprav upoštevava navodila ki nam jih je predpisal proktolog in sicer pitje Lactecon in prakticiranja maslenih sveč. Bi Vam lahko sliko posredovala (privat) samo za Vaše strokovno mnenje?

Najlepša hvala in lp.

Lep pozdrav!
na sliki je videti poudarjeno veno zunanjega hemoroidalnega venskega pleteža.
gre za normalno strukturo, ki jo imamo vsi, pri otrocih so običajno nekoliko bolj vidne, saj je koža tanjša.
Ob napenjanju s e verjetno nekoliko bolj napolni in postane bolj vidna kot bulica, nato verjetno splahni.
bolj se bo ob odvajanju napenjal in težje odvajal, večja bo sprememba.
Z leti je za pričakovati, da bo sprememba manj izražena. Kirurško zdravljenje se ne izvaja.

Spoštovani,

najlepša hvala za hiter odgovor.

Lp

Objava čaka odobritev

Spoštovani.

Imam malo večjo fisuro zaradi katere izvajam tudi sedeče kopeli v topli vodi.

Zanima me, koliko je to smiselno?

Skrbi me, ker, ko izvajam sedeče kopeli pa ponavadi dobim vnetje vagine.

Kakšna bi bila enako učinkovita terapija za celjenje fisure razen kopeli?

Hvala v naprej za odgovor.

Lep večer.

Ana

Spoštovani.

Pred enim mesecem mi je bil ugotovljen proktitis in analna fisura. Zaradi neznosnih bolečin sem pristala v bolnišnici kjer sem dobivala antibiotik in protibolečinske v žilo. Stanje se je po 10ih dneh začelo počasi umirjati.

Bolečine v anusu so me od takrat spremljale vsakodnevno a le tako čez popoldan, pribljižno dve uri.

Odvajam vsaki dan zjutraj in sicer mehko blato saj skrbim, da je na mojem jedilniku dosti vlaknin in tekočine.

Po dveh tednih od odpusta iz bolnišnice sem imela kontrolo kjer se je videlo, da se fisura lepo celi.

Zdaj po 4ih tednih pa so se ponovno pojavile hude bolečine nakar sem obiskala proktologa, ki je potrdil ponovni proktitis in odprto fisuro, ki naj bi bila še večja.

Anus sem si umivala redno po vsakem odvajanju, 3x na dan sem uporabljala nifedipinsko mazilo, ki sem si ga namazala tudi od znotraj.  Blato je bilo konstantno mehko.

Zanima me, kaj je sploh proktitis? Zakaj do tega pride? Zakaj se mi je fisura kljub ukrepom ponovno odprla?

Zdaj izvajam tudi tople, sedeče kopeli a imam ob tem težave, da dobim potem vnetje vagine..

Kaj bi še lahko naredila, da se mi fisura čimprej in dobro zaceli? Kaj smem ob fisuri početi in kaj ne? Namreč imam dva otroka, katera ne moreta razumeti, da mora mami veliko počivati.

Zanima me tudi ali lahko ob fisuri izvajam keglove vaje? Teh vaj sem se posluževala zaradi 11letnih  težav z hemeroidi.

In še, ali lahko izvajam mrzel tuš in dihalne vaje ob katerih stisnem anusne in trebušne mišice? Tega pa se poslužujem, saj zelo dene mojemu psihičnemu stanju.

Imam kar dosti vprašanj, a vas lepo prosim za vaše nasvete in pomoč za kar vam bom zelo hvaležna!

Lep pozdrav vam želim.

Ana

Ana392, 01.11.2024 ob 18:22

Spoštovani.

Imam malo večjo fisuro zaradi katere izvajam tudi sedeče kopeli v topli vodi.

Zanima me, koliko je to smiselno?

Skrbi me, ker, ko izvajam sedeče kopeli pa ponavadi dobim vnetje vagine.

Kakšna bi bila enako učinkovita terapija za celjenje fisure razen kopeli?

Lep večer.

Ana

Lep pozdrav!
toplota sprošča mišico, kar pomeni da boste po kopeli lažje dostopala v notranjost kanala in izvajala masažo. Kopeli se priporočajo kadar je mišica zaradi fisure močno zakrčena, če vam povzročajo več težav kot koristi potem prenehajte pa izvajajte samo masažo večkrat dnevno.
več o analni fosili preberite v pripeti temi na tem forumu proktologija.

lp,

Pozdravljeni.

Hvala lepa za odgovor.

Sem pa še v enem sporočilu, ki čaka na odobritev(Ana561) napisala malo več o mojih težavah in tudi nekaj dodatnih vprašanj.

Bi vas lepo prosila, da mi  odgovorite še na tisto sporočilo, ko utegnete.

Lep pozdrav.

Ana

Spoštovana ga. Štern.

Ob zadnjiku levo imam neprestano neko ranico,zelo srbi,krvavi sicer ne,ampak je zelo neprijetno. Vmes je boljše potem pa se spet poslabša. Posebej po odvajanju blata je res neprijetno. Lani sem bila pei proktologu,kateri mi je naročil posebno nego,nič uporabe mila,samo vodo in stalno mazanje z mastnimi kremami,imam ognjičevo mazilo in šentjanževo. Stanje pa se nikakor ne popravi. Kaj mi svetujete?

Prijazen pozdrav,Teja

zaskrbljenamamica987, 12.07.2024 ob 00:16

Žal se zadeva ni popravila kjub upoštevanju navodil proktologa (uporaba sirupa lactecona in maslenih svečk). Zato Vas lepo prosim če Vam lahko pošljem privat sliko toliko da poskusite opredeliti za kak bi lahko šlo?

Hvala za razumevanje in lp.

lp, svetujem da opravite proktološko kontrolo. Diagnostika iz slik vsekakor ne more nadomestiti pregleda.

lp

Spoštovana dr. Ana Štern.

Prosim vas za nasvet.

Na vsaka dva meseca se mi hemoroidi vnamejo. Ob tem me zelo, zelo boli, bulo potisne skozi anus, na otip je zelo trda. Zaradi dolgoletnih težav( 11let) vem, da gre za trombozo hemoroida. Nikoli mi ne zakrvavijo oz. počijo. Se samo močno napnejo v velikosti oreha, zatrdijo in zelo bolijo. Velikokrat sem bila že na podvezovanjih notranjih hemoroidov.

Poskusila sem že vse mogoče stvari, od spremembe prehrane(veliko vlaknin, sadja in telenjave), zadostnega vnosa tekočine, krem vseh vrst, toplih kopeli, hladnih obkladkov, vsakodnevnih sprehodov zaradi cirkulacije krvi.. poskusila sem tudi tuširanje z mrzlo vodo in vztrajala pol leta.

Bila sem tudi na operaciji HAL RAR pred dvema mesecema kjer so mi podvezali žile, ki oskrbujejo hemoroide a hemoroidi se zopet vnemajo. Tokrat menim, da se mi je vnel zunanji.

Zanima me, kaj menite, zakaj se mi ta vnetja tako pogosto ponavljajo?

Kakšno sedečo kopel svetujete takrat, ko je vnetje oz. tromboza, da se strdek čimprej razgradi? Toplo ali mrzlo?

Razočarana sem, da mi ti hemoroidi tako nagajajo in omejujejo življenje namreč, ko je vnetje v zagonu, ne morem ne sedeti, ne predolgo stati. En teden tudi v službo nisem sposobna iti  zaradi bolečin.

Naredila bi vse, da nebi imela ponavljajočih vnetij in s tem neznosnih bolečin.

Ali imate še kakršen koli nasvet zame?

Prosim vas za pomoč.

Ana

anal, 30.01.2025 ob 13:04

Spoštovana dr. Ana Štern.

Prosim vas za nasvet.

Na vsaka dva meseca se mi hemoroidi vnamejo. Ob tem me zelo, zelo boli, bulo potisne skozi anus, na otip je zelo trda. Zaradi dolgoletnih težav( 11let) vem, da gre za trombozo hemoroida. Nikoli mi ne zakrvavijo oz. počijo. Se samo močno napnejo v velikosti oreha, zatrdijo in zelo bolijo. Velikokrat sem bila že na podvezovanjih notranjih hemoroidov.

Poskusila sem že vse mogoče stvari, od spremembe prehrane(veliko vlaknin, sadja in telenjave), zadostnega vnosa tekočine, krem vseh vrst, toplih kopeli, hladnih obkladkov, vsakodnevnih sprehodov zaradi cirkulacije krvi.. poskusila sem tudi tuširanje z mrzlo vodo in vztrajala pol leta.

Bila sem tudi na operaciji HAL RAR pred dvema mesecema kjer so mi podvezali žile, ki oskrbujejo hemoroide a hemoroidi se zopet vnemajo. Tokrat menim, da se mi je vnel zunanji.

Zanima me, kaj menite, zakaj se mi ta vnetja tako pogosto ponavljajo?

Kakšno sedečo kopel svetujete takrat, ko je vnetje oz. tromboza, da se strdek čimprej razgradi? Toplo ali mrzlo?

Razočarana sem, da mi ti hemoroidi tako nagajajo in omejujejo življenje namreč, ko je vnetje v zagonu, ne morem ne sedeti, ne predolgo stati. En teden tudi v službo nisem sposobna iti  zaradi bolečin.

Naredila bi vse, da nebi imela ponavljajočih vnetij in s tem neznosnih bolečin.

Ali imate še kakršen koli nasvet zame?

Prosim vas za pomoč.

Ana

Lep pozdrav!
glede na obsežne terapije, ki ste jih imela skoraj bolj verjetno da se dogaja tromboza na zunanjem hemoroidnem pletežu.
Žal tukaj, kot sami vidite, stanje ni stalno, zato tudi ni nekega “materiala”, ki bi se ga dalo na primer s posegi odstraniti. Tromboze na tem mestu so bolj naključni dogodki, lahko ponavljajoči. Osnova terapije v času vnetja so ukrepi, ki jih večinoma izvajate. Kadar pride do tromboze (v hemoroidalni žili se naredi strdek), pride tudi do otekanja okolice – zato so primeren izbor hladi obkladki in hladne kopeli, da manjsate otrklino. Tuša ne usmerjajte direktno na oteklino!
Dodatno uporabljajte mazila, ki vam težavo najbolj ublažijo.
v času zagona jemljite flavonoide v obliki tablet po shemi za akutni hemoroidalni sindrom, gleda na pogoste ponovitve pa vam svetujem da po enem tednu kar nadaljujete 1000 mg dnevno še vsaj 6 mesecev (v primeru ponovnih tromboz takrat odmerke samo povečajte).

Spoštovani,

Katero mazilo lahko uporabljam v primeru nosečnosti? Sem v 18. tednu in se mi že meša od bolečin. Bila sem pri proktologu, ki mi pa ni znal priporočiti nič za nosečnice.

Hvala vnaprej!

Mateacv, 11.02.2025 ob 12:40

Spoštovani,

Katero mazilo lahko uporabljam v primeru nosečnosti? Sem v 18. tednu in se mi že meša od bolečin. Bila sem pri proktologu, ki mi pa ni znal priporočiti nič za nosečnice.

Hvala vnaprej!

Lp!
odvisno za katero diagnozo potrebujete mazilo.
Za analne fisure lahko uporabljate karkoli mastnega, zanje se v bistvu protihemoroidna mazila niti ne priporočajo, ampak nekaj mastnega; na primer otroško mazilo, mazilo z ribjim oljem, olivno olje…

Od protihemoroidnih imate v lekarnah na voljo različna, ki vsebujejo lokalne anestetike (torej lokalno omrtvicijo, kar lahko uporabljate tudi v nosečnosti), na voljo je tudi več mazil na podlagi zelišč, točno za katera gre vam naj svetujejo v lekarni. Izogibajte se uporabi mazil, ki vsebujejo kortikosteroide, sicer pa te tako ali tako ne dobite v prosti prodaji.

Lp!

odvisno za katero diagnozo potrebujete mazilo.
Za analne fisure lahko uporabljate karkoli mastnega, zanje se v bistvu protihemoroidna mazila niti ne priporočajo, ampak nekaj mastnega; na primer otroško mazilo, mazilo z ribjim oljem, olivno olje… 

Od protihemoroidnih imate v lekarnah na voljo različna, ki vsebujejo lokalne anestetike (torej lokalno omrtvičijo, kar lahko uporabljate tudi v nosečnosti), na voljo je tudi več mazil na podlagi zelišč, točno za katera gre vam naj svetujejo v lekarni. Izogibajte se uporabi mazil, ki vsebujejo kortikosteroide, sicer pa te tako ali tako ne dobite v prosti prodaji. 

Ana561, 01.11.2024 ob 19:02

Spoštovani.

Pred enim mesecem mi je bil ugotovljen proktitis in analna fisura. Zaradi neznosnih bolečin sem pristala v bolnišnici kjer sem dobivala antibiotik in protibolečinske v žilo. Stanje se je po 10ih dneh začelo počasi umirjati.

Bolečine v anusu so me od takrat spremljale vsakodnevno a le tako čez popoldan, pribljižno dve uri.

Odvajam vsaki dan zjutraj in sicer mehko blato saj skrbim, da je na mojem jedilniku dosti vlaknin in tekočine.

Po dveh tednih od odpusta iz bolnišnice sem imela kontrolo kjer se je videlo, da se fisura lepo celi.

Zdaj po 4ih tednih pa so se ponovno pojavile hude bolečine nakar sem obiskala proktologa, ki je potrdil ponovni proktitis in odprto fisuro, ki naj bi bila še večja.

Anus sem si umivala redno po vsakem odvajanju, 3x na dan sem uporabljala nifedipinsko mazilo, ki sem si ga namazala tudi od znotraj.  Blato je bilo konstantno mehko.

Zanima me, kaj je sploh proktitis? Zakaj do tega pride? Zakaj se mi je fisura kljub ukrepom ponovno odprla?

Zdaj izvajam tudi tople, sedeče kopeli a imam ob tem težave, da dobim potem vnetje vagine..

Kaj bi še lahko naredila, da se mi fisura čimprej in dobro zaceli? Kaj smem ob fisuri početi in kaj ne? Namreč imam dva otroka, katera ne moreta razumeti, da mora mami veliko počivati.

Zanima me tudi ali lahko ob fisuri izvajam keglove vaje? Teh vaj sem se posluževala zaradi 11letnih  težav z hemeroidi.

In še, ali lahko izvajam mrzel tuš in dihalne vaje ob katerih stisnem anusne in trebušne mišice? Tega pa se poslužujem, saj zelo dene mojemu psihičnemu stanju.

Imam kar dosti vprašanj, a vas lepo prosim za vaše nasvete in pomoč za kar vam bom zelo hvaležna!

Lep pozdrav vam želim.

Ana

Lp!
se opravičujem za pozen odgovor, komaj sedaj mi je pokazalo, da objava čaka odobritev.

verjetno ste se že dokopali do odgovora, da proktitis pomeni vnetje končnega dela črevesja. Ne gre za specifično obolenje, videti je vneto sluznico, ki je lahko takšna zaradi številnih vzrokov; bakterijske, virusne okuzbe, paraziti, avtoimuna obolenja, v sklopu kakšnih drugih bolezni, intoleranca za hrano, alergije, zdravila…. In zaradi vnetja sluznice pride do njenega neprimernega delovanja in odvajanja, posledica tega pa je lahko fisura.
Če se proktitisi ponavljajo, bi bilo smiselno odvzeti vzorec sluznice za natančnejšo opredelitev tipa vnetja.
pri fisurah je žal tako, da se lahko ponavljajo. Celjenje fisur poteka počasi, običajno ob primerni terapiji nekaj tednov do nekaj mesecev, hitro pa se lahko pojavi nazaj. Kirurške terapije fisur žal nimamo. Celjenja fisure žal ne morete bistveno pospešiti, ko pa se zaceli je pomembno, da enako nadaljujete z nego še nekaj tednov, da se brazgotina naredi čim boljše kvalitete.
toplota se priporoča pri fisuri zaradi vpliva na mišico zapiralko- jo sprosti, kar nekoliko lahko pospeši celjenje ali pa olajša nanos mazila. Hladne kopeli lahko poslabšajo krč mišice, ki je pri fosili prisoten in s tem poslabšajo simptome. Če pa imate občutek da vam hladno bolj odgovarja kot toplo, potem izvajajte tako kot vaše telo prenaša.

Anonimno 4406, 16.12.2024 ob 10:12

Spoštovana ga. Štern.

Ob zadnjiku levo imam neprestano neko ranico,zelo srbi,krvavi sicer ne,ampak je zelo neprijetno. Vmes je boljše potem pa se spet poslabša. Posebej po odvajanju blata je res neprijetno. Lani sem bila pei proktologu,kateri mi je naročil posebno nego,nič uporabe mila,samo vodo in stalno mazanje z mastnimi kremami,imam ognjičevo mazilo in šentjanževo. Stanje pa se nikakor ne popravi. Kaj mi svetujete?

Prijazen pozdrav,Teja

Lp!
Ranice se lahko spontano ponavljajo, če se to dogaja potem izvajajte terapijo tudi po tem, ko se začeli.
Če se sploh ne zaceli pa svetujem kontrolo pri proktologu.

Objava čaka odobritev

New Report

Close