Najdi forum

Anakioznost…telesni simptomi

Pozdravljeni

10 let nazaj srm se srečala z naslednjimi simptomi: palpitacije, omotica, čuden obcutek teže v eni nogi, obcutek lebdenja. Nevrologinja je rekla, da je 99% prepricana, da sem ok. Po tem 10 let nobenih tezav, sem se spravila v šport, gibanje in je minilo.

Zdaj se mi je pojavilo sčemenje in bolecina v enem podplatu. Kot nekakšni mravljinci, ampak ne taki kot jih poznamo, ko nam zaspi noga, itd. Ker sem seveda brala po internetu je bila povsod omenjena MS. Seveda panika, ker je bilo cca 20 let nazaj govora tudi o tem. Na podlagi strahov se mi pojavljajo obcutek iglic po dlaneh in prstih, vcasih tudi po obeh stopalih in prstih na nogah. To se mi zdaj dogaja ze 2m. 4 dni nazaj sem zacutila, kot da me vlece v eno stran, obcutek kot bi bila na ladji. Pred tem simtpomom sem bila pri nevrologinji, ki ni bila prav nic zaskrbljena. Refleksi ok, koordinacija in ravnotežje ok, babinski negativen. Rekla je naj grem ba mr stopala (ki je bp). Imam tezave s išijasom na obeh straneh (že prej, po porodu pa sploh, težak dojenček – 4800g). Zadnje dni sem popolnoma zablolirala in sem prepricana, da je z mano nekaj zagotovo narobe.

Rabim vaše mnenje…prosim. na pomoč.

Pozdravljeni!

Glede na to, da je zdravnica izključila možnost vaših težav zaradi telesnih okvar, gre morda za psihosomatske težave. Večkrat se zgodi, da imamo ljudje telesne težave, ki so povezane s psihičnimi vzroki. Gre za odziv telesa, ko naš psihični aparat ne zmore predelati nekaterih psihičnih vsebin. Zato se pojavijo težave na telesu kot simptoma, ki je odraz skritih vzrokov. To je bolj opozorilo, da nekaj v nas ni v redu. Ponavadi gre za potlačene, nezavedne psihične vsebine (npr. spomini in čustva), ki potrebujejo razrešitev.

Za kaj točno bi lahko šlo ni mogoče predvideti iz tega kar ste napisali. Če gre za psihosomatiko, potem je potrebno poglobljeno delo na sebi s pomočjo primerne psihoterapije (npr. psihoanalitične).

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close