cisto preprosto;
zato ker zanemarjas najpomembnejso misico v telesu in to je srce. srce pa krepis samo aerobnim treningom kot je tek, kolesarjenje, ipd. kako si natreniran pa pove utrip v mirovanju in hitrost padanja utripa po (recimo) kaksnem sprintu kjer nabijes utrip na 180-190rpm, se ustavis in eno minuto meris za koliko pade:)
Tomaž,
Strinjam se z tvojo ugotovitvijo, da je aerobni trening najpomembnejši za pridobivanje “kondicije” na splošno. To tudi jaz zagovarjam.
Ne strinjam se z obema, da anaerobni trening lahko znižuje kondicijo.
Najprej moramo povedati kaj mislimo pod izrazom kondicija.
Je to aerobna sposobnost srca, pljuč in ožilja?
Je to dobra fizična pripravljenost?
Je to dober izgled?
Noben trening pa tudi večinoma anaerobni ne more zniževati bilo kateri vidik “kondicije”. Normalno je, da je delo z utežmi najboljši način za dvig fizične pripravljenosti in ne dviguje aerobne sposobnosti soraznerno vloženem naporu v nobenem primeru pa je ne more znižati.
Logično je, za tistega, ki je redno izvajal aerobni trening in preide samo na anaerobno obliko treninga, da bo začel izgubljati na aerobni “kondiciji”.
Kot je tudi logično, da bo tisti, ki ni nič treniral in začne trening z utežmi, pridobival večinoma na fizični pripravljenosti posredno mu se bo povečala tudi aerobna sposobnost normalno v manjši meri.
lp
se strinjam ampak, ce zacnes z anaerobno vadbo ponavadi pridobis na misicni masi in salu in si ze zaradi tega prikrajsan za ucinkovito treniranje (recimo kolesarjenja). tudi ce se naprej izvajas isti aerobni trenig kot prej kondicija pade. sicer pa kateremu bilderju se ljubi 3-4x na teden 1-2h kolesariti:)
Tomaž,
Pustimo zdaj bilderje pri miru. Govorimo na splošno. Vzemi moj drugi primer.
Nekdo, ki do zdaj ni nič treniral je začel trenirati z utežmi , vi to vztrajno imenujete anaerobni trening. Anaerobni trening je tisti kjer je obremenitev večja kot 85-90%MSU. Tudi pri treningu z utežmi ne moremo takoj skočiti v anaerobno področje kot tudi ne moremo takoj iz njega pasti na pulz v mirovanju. Torej hočeš nočeš tudi tisti, ki trenira z utežmi je veliki del svojega treninga v aerobnem območju Res je, da zaradi velike obremenitve mišic, pridobiva na njihovi masi, to mu je tudi cilj.
Vse eno nepostredno dviguje tudi svojo aerobno sposobnost, normalno ne v sorazmerju z vloženim naporom. To pomeni, da bo ta naš začetnik čez čas imel večjo in ne manjšo aerobno kondicijo kot takrat ko je začel s treniranjem.
Anaerobni trening je tudi trening šprinta.
A tudi šprinterju zaradi zelo pogostih šprintov(anaerobno območje), aerobna kondicija upada?
Še enkrat povem, da so tudi meni ljubši aerobni treningi. Anaerobnemu treningu pa se noben pameten športnik ali rekreativec ne sme odpovedati. S takim treningom dvigujemo aerobni prag. Kar je tudi cilj aerobnega treninga, da imamo čim višji prag prehoda iz aerobnega v anaerobno območje. Ali po domače povedano, da čim pozneje dobimo “muskulfiber”.
lp
ja imas prav, prevec sem ozkogleden, ampak sem se mlad in se ucim:) poglej imas nick kolesar, verjetno se precej ukvarjas s kolesarstvom in imas na tem podrocju nemalo izkusenj.
letos sem zacel bolj resno trenirati kolesarjenje in imam problem. kvadricepsi se prehitro utrudijo:(
trikrat na teden treniram pri 155-165rpm (srca) po eno uro in pol (seveda se prej dobro ogrejem cca. 120-130rpm 20min). zanimivo kako se telo in misice dodobra ogrejejo sele po 40-50 min vadbe, ampak po eni uri in 20 min storilnost misic precej pade. diham se normalno, ko pade utrip pod 145 z lahkoto samo skozi nos, ampak moci v nogah je premalo:(
kaj bi moral trenirati? vzpone? pocepe z utezmi? sprinte? sprinte v klanec? kako dolgotrajni bi morali biti taksni treningi? kje se lahko naucim se kaj vec o taksnem treniranju.
hvala!
Tomaz ne razumem zakaj se toliko izogibas treningu z utezmi.
Lahko si se tako streniran na aerobnem obmocju, pa ne bos sposoben
narediti 20 pocepov z 80% max teze – srce, pljuca in misice ne bodo zdrzale
Tomaz za quadriceps ti svetujem vajo leg extension (izteg kolena), kjer izoliras
quadriceps. Delas 4 serije po cimvec ponovitev (30 ali vec), teza ni toliko pomembna. Ne vidim razloga da ne bi delal tudi pocepov in deadliftov z ravnimi nogami za biceps femoris.
Zdej ko zanemarjam utezi, tudi ne morem sprintat na kolesu kot je treba.