ANA protitelesa pri tiroiditisu
Pozdravljeni,
gastroenterolog je moj ANA titer 1:160 pripisal kroničnemu limfocitnemu tiroiditisu. Nič se nisva pogovarjala o tem, v kakšni fazi je. Je to pomembno? Moja ščitnica naj bi bila skrčena in neaktivna. Brala sem, da v takih primerih pogosto ni več TPO protiteles. Lahko sklepam, da je pri ANA protitelesih podobno?
Hvala in lep pozdrav,
Alenka
V zvezi z bolečinami in trzljaji v mišicah in bolečinami v črevesju. Ni verjel, da so zadnje posledica kandidiaze, ampak sem to šele doma dotuhtala, drugače bi mu zadevo utemeljila. Ker se je do pregleda stanje črevesja bistveno popravilo, mu pa tega niti nisem razlagala. Konec koncev so očitno glive po zadnjih antimikotikih pocrkale v zadostni meri, da si lahko obnovim črevesno floro s pomočjo probiotikov. Preverjal je prisotnost protiteles za lupus, Sjögrenov sindrom, izključil je avtoimunski hepatitis in celiakijo. Od ANA protiteles so izmerili anti DNA, SS-A, SS-B, Sm in RNP, vse negativno. Poleg tega še AMA in ASMA, oboje negativno. Moje mišice pa še kar naprej nekaj po svoje delajo.
Na, vidiš, kaj se ti zgodi, če postaviš eno kratko vprašanje – dooolg odgovor 😉 .
Pozdravček,
Alenka
spoštovani!
ANA protitelesa (protijerdna protitelesa) se lahko pojavijo pri različnih avtoimunskih boleznih oziroma sistemskih boleznih vezivnega tkiva (sistemski lupus, sistemska skleroza, dermatomiositis ….). Mejno zvišan titer ANA protiteles, kot so ga izmerili pri vas, brez kliničnih znakov nikakor ne pomeni bolezni. Pri Hashimotovem tiroiditisu ANA protitelesa niso povišana, oziroma sploh niso prisotna.
Lep pozdrav!