Najdi forum

Amyzol

Pozdravljeni!

Zanima me, če se med jemanjem tablet Amyzol 10 mg lahko jemlje tudi Nalgesin, Rutacid, Lekadol in Lekadol plus C za prehlad.Tablete Amyzol jemljem pol ure pred spanjem enkrat na dan zaradi glavobolov. Ali lahko jemljem tudi vitaminska dopolnila npr. Supradyn?
Zanima me še če je v tem primeru odsvetovana tudi kakšna hrana ali pijača? Nekje sem namreč zasledila, da je odsvetovano pitje čajev iz kamilice itd.

Najlepša hvala za odgovor!

Spoštovani!

Vse kar ste naštela lahko jemljete poleg Amyzola, v kolikor je to potrebno. Seveda tudi vitaminsko mineralne dodatke (priporoča se predvsem uživanje B vitaminov).

Tablete Amyzol je treba pogoltniti cele ne da bi jih žvečili, z dovolj veliko količino vode, skupaj s hrano ali neodvisno od obrokov hrane. Pomembno pa je, da Amyzol tablete jemljete vedno enako, bodisi vedno pred jedjo ali pa vedno po jedi.

Učinek alkohola je v primeru sočasnega jemanja Amyzola lahko povečan, zato je potrebno uživanje alkohola med zdravljenjem z Amyzolom opustiti. Kar se tiče hrane oziroma prehranskih dopolnil se morate izogibati uživanju šentjanževke. Izogibajte se tudi prekomernemu uživanju grenivke.

Amyzol vstopa v interakcije s številnimi zdravili na recept in brez recepta, zato je pametno, da se predhodno vedno posvetujete o primernosti sočasne uporabe.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala za hiter odgovor!

Imam še eno vprašanje glede stranskih učinkov.
Po tabletah čutim grozno utrujenost, predvsem zjutraj, do popoldneva nekako pridem k sebi. Jemljem jih šele 3 dni.
Bo to trajalo skozi celotno zdravljenje ali samo na začetku in kdaj približno nastopi občutek izboljšanja stanja oz. kdaj se začuti učinek tablet?
Zanima me tudi če te tablete znižujejo krvni tlak? (imam od vedno bolj nizkega).

LP

Pozdravljeni!

Omenjeni »stranski« učinki so dejansko posledica samega delovanja zdravila. Amyzol namreč deluje tudi sedativno – povzroča zaspanost, umirjenost, tudi utrujenost,… Največkrat to niti ni neželen učinek, ampak je celo zelo dobrodošlo delovanje zdravila – pri vas žal ne. Torej omenjeni učinki se bodo z daljšo uporabo sicer verjetno nekoliko zmanjšali, vendar povsem izginili najverjetneje ne bodo.
Težko je napovedati kdaj se bo pojavil željeni učinek. Pojavi se zelo različno, načeloma pa nekje v 3-6 tednih.
Amyzol lahko znižuje krvni tlak, vendar mislim, da pri odmeru 10 mg/dan ta učinek ne bi smel biti preveč izražen. Možno pa seveda je.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

spoštovani!

zaradi več kot 2leti trajajočih bolečin v levem gležnju in sakrumskem delu hrbtenice ob obremenjevanju, jemljem Amyzol 10 mg na dan, zanima me kdaj ga je bolj priporočljivo vzeti dopoldne ali pred spanjem, ker čutim grozno utrujenost kar že apatijo in nezmožnost se zbrati ( sem ga šele začela jemati) in če ne bo učinka, ali ga lahko kadarkoli opustim, ker nimam diagnoze ampak se samo sumi na kronični bolečinski sindrom, in tudi milejšo obliko CRPS.

LEP POZDRAV

Spoštovani!

Amitriptilin (Amyzol) je na voljo v obliki tablet, jakosti 10 in 25 mg. Ker ima zdravilo Amyzol lahko močneje izražen pomirjujoč učinek in posledično lahko povzorča utrujenost, zaspanost, apatijo ter druge sedativne znake, navadno svetujemo jemanje Amyzola zvečer, uro ali dve pred spanjem – načeloma ga je potrebno vzeti nekako do osme ure zvečer.

Običajni odmerek za terapijo kronične bolečine je 5-50 mg na dan, pri čemer se zdravljenje navadno začne z nizkimi odmerki (npr. 5-10 mg). Odmerke se nato postopoma povečuje, in sicer do željenega učinka.

V kolikor se želi prenehati z jemanjem amitriptilina, bodisi zaradi prekomerno izraženih neželenih učinkov, bodisi zaradi pomanjkanja terapevtskega učinka zdravila, se je o tem potrebno obvezno pogovoriti z zdravnikom. Zmanjševanje odmerka mora biti postopno, izpeljano preko večih tednov – na ta način se izognemo motnjam spanja in ostalim simptomom potencialne odtegnitvene reakcije.

Učinek amitriptilina na spanje je ponavadi takojšen, medtem ko je za dosego ustreznega učinka na lajšanje kronične bolečine in izboljšanje razpoloženja potrebno zdravilo jemati daljše obdobje – običajno nekje med 14 dnevi in 6 tedni.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana
Objava čaka odobritev

New Report

Close