Najdi forum

Imam hude bolečine v vratu, v zadnjem spodnjem delu glave me stiska skupaj, napetost in bolečine v ramah, komolcih in kolenih in bolečine v križu. Sem brezvoljna, zmedena, ponoči se velikokrat zbudim prestrašena. Imam povišano sedimentacijo in zdravnik mi je določil diagnozo Fibromialgije. Zanima me, če se kdo zdravi z tabletami Amyzol, v kakšnih odmerkih in kakšen je uspeh zdravljenja.

Hvala za vsako izkušnjo in nasvet v zvezi s to boleznijo.

Lep pozdrav in veliko dobrega počutja in dobre volje Vam želim.

Hvala za dobre želje, tudi vam enako!

Amyzol je antidepresiv, ki ga predpisujejo tudi pri zdravljenju FM. Poleg antidepresivnega učinka pri čustveno razpoloženjskih (depresivno anksioznih) motnjah bolnik lahko pričakuje ugoden učinek na moten spanec, vključujejo pa ga tudi v protibolečinsko terapijo (sočasno s kakšnim analgetikom). AD zvišuje bolečinski prag in tako zmanjšuje občutek bolečine. Zato je ta terapija smiselna, tudi če bolnik nima znakov depresije in/ali anksioznosti. (Tako mi je pred leti svetoval infektolog, podobno tudi nevrolog in kasneje alergolog.)
Zanimivo, da je na lanskem predavanju, ki ga je za FM bolnike izvajal psihiater dr. Marušič, odsvetoval terapijo z Amyzolom in je priporočal AD Cymbalta.

Moje izkušnje z Amyzolom so ugodne, zmanjšuje mi glavobole, do neke mere tudi kronično šumenje v ušesih in blaži motnje spanja. Jemljem ga zvečer (20 mg). Drugih AD ne poznam, jih nisem preizkusila.

Več o bolezni FM si lahko preberete na forumu (starejše teme; uporabite iskalnik), na spletni strani , na portalu , ( ), v marčevski številki revije Zdravje (3/07), lahko pa vam pošljem tudi zgibanko, če bi želeli.

Pozdravljam vas, lahko noč!

Veronika

Pozdravljena Veronika,

hvala Vam za vaše izkušnje in poslane informacije. Na portalu http://www.revma.net sem našla veliko novih informacij.

Glede na vaše izkušnje z Amzyol se bom mogoče res odločila, da ga začnem jemati. Priznam, da imam nek odpor do teh AD, skrbi me, da se ne bi na to navadila oz., da bi se ob jemanjem takšnih zdravil začela “čudno” obnašati, postala brezčutna za vse občutke v življenju. Ker so bolečine res hude, bo treba nekaj poizkusiti. V tem tednu sem prebolela še virozo, pojavile so se mi še prebavne težave z menjavanjem driske in zaprtja z bolečiniami v trebuhu.
Po informacijah iz zgornjega portala sem ugotovila tudi povezavo med menstruacijo in FM – zgleda, da se je to zgodilo tudi meni, kajti stara sem 37 let in že dve leti nimam več menstruacije, prej pa sem imela težave z zanositivjo in nisem mogla več zanosit.

Še enkrat hvala za vse info, se vsem še priporočam za kaj novega, veliko lepih trenutkov brez bolečin. lp

Pozdravljena! Moram ti povedati, da imam tudi sama točno na teh mestih kot jih opisuješ ti enake probleme. Skoz imam notranjo vročino, sem utrujena in se počutim zelo slabo. Diagnoze še nimam, saj izvidi niso pokazali nič posebnega. Kar se pa tiče amyzola, pa sem ga jemala skoraj 10 let, dve na dan zaradi tesnobe, straha, stiskanja v prsih…. Težave so minile že po kratkem času in počutila sem se veliko bolje. Zdaj jih že kako leto ne jemljem več. Pomembno pa je to, da od antidepresivov ne postanemo odvisni, medtem ko pri pomirjevalih ni tako. Tako mi je razložil moj psihiater in res nisem imela nikakršnih težav, ko sem jih prenehala jemati. Lahko noč in vse dobro želim!

Zvonka hvala za odgovor.
Tudi jaz poleg naštetih bolečin čutim to notranjo vročino, strah in tesnobo. Posvetovala se bom še z homeopatinjo, ker ona mi je pomagala z nekimi “kroglicami”, da se ne zbudim več tako “trda – okorela”. AD pa mi je odsvetoval bioenergetik, ker sem pomoč iskala tudi že pri njem. Če pa so tvoje izkušnje z Amyolom v redu, pa bom poizkusila še to.

Lep sončen dan.

To dokazuje, da so v ozadju FM pogosto tudi hormonske motnje (po mojih izkušnjah avtoimuno obolenje ščitnice, ki pa ni bilo ugotovljeno kar takoj). Izostanek menstruacije v vaši starosti najbrž še ni predklimakterično stanje. Razjasnite tudi ta del vaših težav.

Kakor je napisala Zvonka, strah pred odvisnostjo od AD ni potreben.

Veronika

Kako pa se ugotovi autoimuno obolenje ščitnice? Enkrat so mi že pregledali kri, pa je bilo OK. Glede Amyzola pa moje izkušnje niso dobre. Zvečer sem vzela 1 tabletko 10 mg in dva dni sem hodila “1 m nad zemljo”, ponoči se mi je še v postelji vrtelo, nisem spala, slabost, kepa z v želocdcu…, res grozni občutki. Bolečin pa eno dopoldne res nisem imela, potem pa spet.
Danes sem pri ginekologinji dobila Climen – hormonske tablete in tudi malo proti depresiji. Resnično upam, da bo vsaj to delovalo.
Če ima katera še kakšne izkušnje in nasvete ob “izgubi menstruaicje”, se priporočam.

Lep dan.

Aha, hormonske motnje ste začeli zdraviti in tudi depresijo. Sedaj mora biti bolje!
Sporočite čez čas.

LP!

Pozdravljena Lolita!
Tudi jaz se že 4 leta uspavam z Amizolom, sedaj sem iz prej 10mg, prešla že na 50 mg, seveda po posvetu s psihiatrinjo.No, to samo zvečer, zjutraj je scena druga. Se pa ravno tako trenutno ubadam tudi s hormonskimi težavami, po nasvetu ginekologinje Primolut_nor. Hm, drugi mesec, pa je ta terapija prav zares naporna, saj se mi pojavlja srbenje, motnje hranjenja, sploh pa razpoloženja…ni za govorit. Glede amizola, pa samo vse ok, razen, da zelo popušča ko se ga navadiš, sedaj mi pomaga 50 mg le da zaspim, dokaj hitro, a se vseeno po kakih 3 urah zbudim.
Pa lepo noč…..vsem

Pozdravljeni! Zanima me ali FM povzroča težave s ščitnico? Jaz imam namreč v torek pregled glede ščitnice, saj se zbujam čist prepotena in še cel kup drugih težav imam. In to mi je res zanimivo, da bi lahko bilo to povezano? Hvala za odgovor, saj mi vsaka informacija veliko pomeni! Mirno in lahko noč želim!

Sama razumem tako: ne da FM povzroča težave s ščitnico, temveč da se ti dve obolenji pogosto pojavljata hkrati (če gre za avtoimunsko bolezen ščitnice, je namreč v ozadju motnja v delovanju imunskega sistema … ).

Kopiram iz članka tukaj:
(copy – paste):
“… For example, over 90% of our FM/CFIDS patients have thyroid dysfunction, and yet when they bring past lab tests results in they show TSH levels within the normal range. So their previous doctors have told them their thyroid is fine. When we do more detailed testing, we often discover that the conversion rate or the production rate of specific thyroid hormones is out of whack and that this is a big part of their inability to move forward with more positive outcom.” …

približni prevod: )
(kopirano):
“Na primer : Več kot 90 % (!) naših FM/SKU bolnikov ima motnje v delovanju š č i t n i c e !! Toda ko prinesejo pretekle laboratorijske teste, rezultati kažejo TSH v območju normalnih vrednosti. Zato so jim njihovi predhodni zdravniki dejali, da je ščitnica v redu. Ko pa mi opravimo bolj podrobne teste, mnogokrat odkrijemo , da je stopnja produkcije specifičnih ščitničnih hormonov nenormalna (v “neredu”) in da je to pomemben del njihove nezmožnosti za premik naprej k pozitivnim rezultatom.”

Naš primer: V interni raziskavi, ki smo jo izvedli na 68 bolnikih s FM/SKU (november 2004), je 18 anketiranih bolnikov imelo diagnosticirane tudi motnje v delovanju ščitnice.

Forum “Hormonske motnje” (tukaj: …), kjer lahko vprašate strokovnjaka spec. tirologa.

Lepo pozdravljeni!

Spoštovani!

Moje izkušnje z zdravljenjem FM z AD (Paroxat) so zelo pozitivne. V enem letu sem bila nazaj v normalnem stanju, prej pol leta ni bilo nobenega znaka izboljšanja.
Vendar je izredno pomembno, da AD jemljemo popolnoma po navodilih zdravnika! Začnemo postopoma s pol tablete vsak drug dan, potem vsak dan in nazadnje eno na dan. Ravno tako po enem letu, če tako določi zdravnik, zelo počasi z njimi nehujemo. Če ste takoj vzeli celo tableto je normalno, da ste bili 1m nad zemljo.
Jaz sem imela, kljub temu, da sem začela z jemanjem zelo počasi, vse možne znake reakcije, ki so se menjali na nekaj ur, trajalo je nekaj dni (mislim da 4 dni), potem se je stanje umirilo. Nisem čutila nobenih težav več ob jemanju, le želja po spolnosti se je zmanjšala. Izboljšanje pa se je začelo kazati šele po mesecu in pol. Po 8 mesecih sem se počutila zdravo, vendar sem AD jemala še 4 mesece.
Če bom imela ponovno težave z FM, (pojavlja se mi na nekaj let), z jemanjem AD ne bom več oklevala.

Lep vikend vam želim!
Janinha

Spostovani.Tudi jaz sem zacela uporabljati Amyzol 10 mg in me zanima ali se zvisa telesna teza.Prosim za odgovor.Hvala

Povečan apetit in posledično pridobivanje na teži je lahko stranski učinek AD.

LP!

Tudi sama jemljem Amyzol že pol leta in opažam, da so migrene popolnoma prenehale, v ušesih mi ne šumi več, bolečine v hrbtenici si lajšam s telovadbo in masažami, jemljem tudi quai in tako si lajšam vsakdanje tegobe.Glede Amyzola sem opazila, da sem mirnejša, čeprav jemljem samo 10 mg, mogoče bom prešla na 20 mg, telesno težo pa obvladujem z zdravo prehrano, čeprav čutim močno potrebo po ogljikovih hidratih.Kljub vsemu naštetemu pa imam svoje slabe in dobre dneve.Sedaj trenutno me zelo motijo neprestane vremenske spremembe in jih zelo težko prenašam.Glede spanja mi Amyzol pomaga, vendar se mi zdi, si bom morala povečati dozo na 20mg, ker mi 10 mg že popušča.Kljub vsemu naštetemu menim, da so bile moje težave brez vsega tega pred leti mnogo hujše.

Ali ima še kdo izkušnje z jemanjem Amyzola, ob tem da ima tudi hašimotov tiroiditis. Jaz sama imam to bolezen in različne bolečine po telesu, poleg tega pa še vnetje želodčne sluznice, refluks in razdražljivo črevo. Sploh ne prenašam antidepresivov (npr. Cipralex ali pa Coaxil, ki mi je povzročal bolečine v želodcu). Kako je s tem pri Amyzolu? Ali povzorča visok srčni utrip? V navodilih sicer piše, da je potrebna previdnost pri bolnikih, ki se zdravijo zaradi ščitnice. Sicer pa potrebujem antidepresiv zaradi tesnobe in drhtenja, ki me zbuja ponoči in ne morem spati.
Lep dan!

New Report

Close