Amoksiklav
Spoštovani!
Sem v 34 tednu nosečnosti. Na zadnjem pregledu krvi so mi ugotovili povečano sedimentacijo (73) in zdravnik mi je predpisal antibiotik amoksiklav. Jemala sem ga en teden, ker mi je bilo po njemu zelo slabo (vem, da bi ga morala 10 dni). Ali je takšno zdravilo lahko zelo škodljivo za plod in ali je takšna povečana sedimentacija škodi plodu (vzroka za takšno povišanje ne vem)?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam!
Spoštovana!
Z ozirom na povečano sedimentacijo, ki ste jo navedli, smatram, da je Vaš zdravnik ocenil, da je zdravljenje z Amoksiklavom nujno. Pri nosečnicah se to zdravilo predpiše le, če je nedvoumno indicirano.
Dokazov, da bi to zdravilo okvarilo plod sicer ni, ker pri nosečnicah te raziskave niso bile opravljene. Raziskano je bilo le omejeno število nosečnic, ki so ga prejemale zaradi okužbe sečil, vendar dokazov o neželenih učinkih na plod ni bilo.
Pri poskusih na testnih živalih teratogenost (škodljivi učinek na plod) tudi ni bila dokazana.
Vsaka povišana sedimentacija ima svoj vzrok, sama po sebi pa pomeni rezultat oziroma dokaz nekega oboljenja. Zato Vam na Vaše vprašanje, če bi povišana sedimentacija lahko vplivala škodljivo na otroka, ne morem odgovoriti.
Svetujem Vam, da se oglasite pri svojem zdravniku, mu poveste, da ste jemali zdravilo samo en teden in ga poprosite, da Vas ponovno pregleda. Morda je z Vami že vse v redu. Če pa ni, pa nikar ne zamudite dragocenega časa za ustrezno zdravljenje. Pomembno je tako za Vas, kot za Vašega otroka.
Želim Vam vse dobro in Vas lepo pozdravljam!
Forum je zaprt za komentiranje.