Najdi forum

Amoksiklav in dojenje

Sem doječe mami 4 mesečnega Gala in sem dobila zaradi vnetja srednjega ušesa za jesti antibiotike Amoksiklav 2 krat 1000. Pa mi je zdravnik rekel da lahko kljub temu dojim.Kaj menite a mu naj verjamem, a je katera imela podobno izkušnjo?Hvala vsem za odgovore in prav lep pozdrav.

jaz sem dobila iste antibiotike ko sem imela mastitis, ko je bila moja pikica stara 2 tedna in sem normalno dojila – brez skrbi!
lp

Da, lahko dojiš. Tudi sama sem jemala amoksiklav in dojila.

Jaz sem jedla Amoksiklav zaradi mastitisa in abscesa na desni dojki. Moj sinko je bil takrat star 4 mesece in sem ga kljub jemanju antibiotikov ves čas dojila. Čeprav je tudi mene skrbelo, moram reči, da nisva imela zaradi tega nobenih problemov.

Želim ti čim hitrejše okrevanje!

Meni je osebni zdravnik rekel da zaradi Amoksiklava ne smem dojiti in naj si mleko iztiskam. Po kuri z antibiotikom je bilo mleka čedalje manj pa tudi mala ni hotela več piti pri meni. Tako da sva dojenje ukinili. Ko sem to povedala ginekologinji, mi je povedala da z Amoksiklavom mirno lahko dojiš.

Ubila bi tistega zdravnika, nikoli več ne grem k njemu.

Mirno doji naprej.

Ko je bil star 6 tednov, sem imela 10-dnevno kuro z Amoksiklavom (koncentracije se ne spomnim) zaradi preventive pri abraziji. Dojila sem normalno!

Zaradi težav (abces trebuha po porodu – CR) sem v bolnici in kasneje (10 dni po prihodu domov) dobila antibiotik Amoksiklav. Brez skrbi lahko dojiš. Tudi sama sem lahko (razen v bolnici, ker sem imela še polno drugih antibiotikov, ki bi lahko škodili otroku), otrok pa je zdaj star mesec in pol in ni bilo nikakršnih koli težav. Zagotovilo veliko zdravnikov (ginekologov in pediatrov). Kar verjemi mu, brez skrbi.

Lepo se cartajta!

Meni pa je pediatrinja rekla, kateri osel mi je bil predpisal Amoksikalav, da je to vendar groza! mala je namreč dobila po dojenju tako drisko, da smo jo komaj pozdravilui. Preverili smo, če nima slućčajno kakih parazitov ali kak infekt, pa smo to izkljućčili, tako da je bil gotovo kriv Amoksiklav. On je namreč tudi mali potolkel vse črevesne bakterije, posledica česar je bila huda driska. Močno odsvetujem uporabo Amoksiklava med dojenjem-poleg lastne izkušnje naj povem še, da sem medicinske stroke.

Mika, brez zamere, ampak ne morem se strinjati s tabo. Lahko, da je tvoje dete pač bolj občutljivo, ampak to skoraj zagotovo ne bo zaradi Amoksiklava.

Če si res iz medicinske stroke (majčkeno dvomim v to izjavo), potem lahko preveriš in pogledaš v knjigo zdravil (ne vem točno kako se strokovno ji reče) in tam boš zasledila, da Amoksiklav nima stranskih učinkov glede dojenja, zato tudi v nosečnosti ni nevaren otroku oz. plodu. Vsaj dokazov zaenkrat ni še nobenih.

SimonaSS, zdaj si pa dobila toliko različnih interpretacij DA in NE uporabe, da ti predlagam, da pokličeš kakšen zdravstveni dom (ne svojega oz. otrokovega) in tam vprašaš katerega koli pediatra za mnenje. Lahko pa se obrneš tudi na pediatrično kliniko. Lahko pa pokličeš tudi nekaj lekarn (tudi tam bi morali vedeti kaj o tem, čeprav niso zdravniki).

Upam pa si dati roko v ogenj, saj sem mnenje o tem dobila iz prve roke (bolnišnice Jesenice, kjer so baje (pa nisem iz gorenjskega konca, da bi jih zagovarjala) eni izmed najboljših zdravnikov (pediatrov in ginekologov) v Sloveniji.

lep vikend!

Tudi jaz jedla amoksiklav(mastitis) in dojila. Predpisal dober gin. v bolnici, tak, ki mu 100% zaupam. Ni bilo problemov.

Mika ima popolnima prav!!! Tudi jaz ti ga močno odsvetujem. Jaz sem ga dobila zaradi vnetja mehurja po porodu. OK, prvič moji pikici res ni bilo nič. Po 14 dneh se mi je vnetje ponovilo (spet dobila Amoksiklav – kao, da je to edini antibiotik, ki se ga med dojenjem lahko daje) in moja mala je dobila hudo drisko in v bolnici so ugotovili alergijo na penicilin. Tako, da sem si potem dalje tisti čas lepo mleko iztiskala, da sem ga obdržala in se še sedaj lepo dojiva (7 mes). To ti priporočam, saj če bo mali dobil alergijo, ti bo potem zelo žal.
Jaz žal tega nisem vedela, saj sem slepo zaupala zdravnikom in bi sedaj lahko jaz rekla, da bi ubila tistega zdravnika, ki mi ni povedal kakšne so lahko posledice.
Odločitev je seveda tvoja, jaz pa zagotovo vem, da nikoli v bodoče ne bom dojila tisti čas (iztiskala in mleko zavrgla), če bom jemala kakršnakoli zdravila.

To je samo moje mnenje!

Stranski učinki mnogih antibiotikov so, da se poruši ravnotežje črevesnih bakterij tudi pri odraslemu človeku, zato je dobro, da v času jemanja antibiotikov uživate veliko acobifidusa in jogurta.

Rekacije so seveda vedno možne, saj imajo vsa zdravila stranske učinke. Ampak to je loterija, preventivno prenehati dojiti zaradi jemanja antibiotikov ni smiselno. Če mati jemlje zdravila, je zelo pomembno, da opazuje dojenčka in pravočasno opozori zdravnika.

New Report

Close