AMNIOSKOPIJA
rutinsko se ta preiskava opušča, sicer pa ima svojo vrednost morebiti še po PDP , vendar danes informacije, ki jih pridobimo tako nimajo nobene prednosti pred informacijami, ki jih lahko dobimo neboleče z UZ v kombinaciji s CTG.
Pozdravljeni
Na vas se obračam s prošnjo, da poveste strokovno mnenje.
Rok sem imela 6.5. Amnioskopijo so opravjali na dan PDP- ja in 10.5, vendar neuspešno, ker sem bila premalo oz. povsem neodprta.
Zato se me zadržali v porodnišnici, čemur je sledila terapija s PGE2. 3X 1/2 tablete v razmaku 2 ur. Ponoči sem imela popadke na 6 min, vendar so izveneli. Zjutraj je ginekolog ponovno s težavo opravil oregled z napravo velikosti1. Rezultat je bil mlečna plodovnica, placenta 1. stopnje.
Jutri 14.5 imam 4. pregled amnioskopije. Moram priznati, da je zelo neprijetna.
Stara sem 31 let. V nosečnosti imam težave z zatekanjem in povišanim krvnim tlakom, ki mi niha od 125/70 do 148/85. Brez zdravil.
Plod čutim.
Opravljena sta bila le 2 UZ. Na morfologiji je ginekolog rekel, da ne bo spreminjal PDP- ja , vendar kaže, da bo lahko tudi 2 dni prej.
Prosim vas za vsaše strokovno mnenje, ker počasi postajam zaskrbljena
Lep pozdrav Lena
Spoštovani,
kot prvo naj povem, da izjava ob morfologiji tipa “morda bo pa 2 dni prej” nima prav nobene strokovne veljave, saj porod težko napovemo celo na 2 tedna natančno, kaj šele na dan natančno! Morda ste pa narobe ali preveč dobesedno razumeli zdravnikovo “glasno mrmranje” ? Glede amnioskopije sem se že večkrat izjasnil, da povsem ustrezno shajamo brez nje, iz postopkov s tabletkami ipd. pa gre sklepati, da v vaši porodnišnici amnioskopijo očitno jemljejo kot izredno “pomemben člen verige v fazi odločanja o porodu”, za kar tudi ni nobene strokovne podlage več. Prav, če je MV odprt in se zlahka pogleda plodovnico, da je toliko ukrepov namenjenih zgolj temu, da bo mogoče pogledati plodovnico, pa ne razumem. Nihajoč tlak ne nakazuje prave hipertenzije temveč prej vznemirjenost pred in med merjenjem tlaka. Če želite imeti objektivnejšo informacijo, si boste morali tlak meriti doma v miru in izven vznemirjajočih dejavnikov. Več težko povem, vsekakor pa bodo v naslednjih dneh verjetno porod sprožili, če se ne bo začel sam.
Spoštovani,
ne vem in to tudi ni predpisano. UZ je dopolnilna diagnostična metoda in jo uporabljamo, kadar menimo, da nam bo dal odgovor na zastavljeno vprašanje, npr. če na s zanima količina plodovnice, zrelost posteljice ali biofizični profil ploda v času po PDP. Če je CTG v redu in je plod z zunanjo porodniško preiskavo videti dovolj velik ter gibljiv, se UZ preiskave večinoma ne dela.
Spoštovani,
na vas se obračam z vprašanjem glede amnioskopije.
Danes sem bila na CTG pregledu v Kranju, kjer sem jih vprašala glede možne zavrnitve amnioskopije. Kot sem prebrala na različnih forumih se lahko pregledi opravijo v kombinaciji CTG in UZ, v Kranju so rekli, da se velikokrat na CTG vidi, da je vse vredu in potem na amnioskopiji ugotovijo zeleno vodo.
Kakšno je vaše mnenje gleda tega? Kako se v kombinaciji CTG in UZ ugotovi ali je voda še primerna?
Že vnaprej hvala za odgovor
Lep pozdrav
Spoštovani,
če je CTG v redu in plodovnice dovolj, tudi morebiti zeleno obarvana plodovnica za plod ni posebej nevarna. Zgolj zaradi tako redke kombinacije delati amnioskopijo, ni najbolj prepričljiv argument. Z UZ se seveda barve plodovnice ne da videti, ampak posredno je tudi tak sum mogoče postaviti, v tem, da je plodovnica običajno gosta in v njej plavajo večji kosi “nečesa”. Običajno je pldoovnica zelena, ko je je že premalo in ko je plod prenošen, izjemno redko pred rokom in pri dovolj plodovnice. Pa niti nimam nič proti amnioskopiji, če je nežna in nenasilna pri že vsaj 2 do 3 cm odprtem materničnem ustju. Žal se ponekod nasilno vztraja pri amnioskopiji kljub zaprtemu in dolgemu kanalu materničnega ustja, kar boli in navsezadnje tudi ne daje dovolj zanesljiv izvid, čim me d pregledom pride do krvavitve.
Spoštovani,
najlepše se Vam zahvaljujem za odgovor.
Prosila bi vas še za informacijo kako je z temu če zavrnem amnioskopijo v Kranju, ker oni baje delajo le to in nimam možnosti pregleda samo CTG in UZ. Tudi v kolikor se pojavim v Kranju mi bodo avtomatično želeli narediti amnioskopijo.
Ali je v tem primeru pametno, da se na dan previdenega roka zglasim v eni izmed drugih porodnišnic ( Ljubljana, Jesenice… )? Kako potem drugje poteka pregled če ne kaže na porod? Ali mi sprožijo popadke ali me pošljejo domov za par dni?
Se opravičujem za toliko vprašanj
Z lepimi pozdravi
Spoštovani,
kako delajo na Jesenicah, žal ne vem, v Ljubljani pa se na podlagi preverjanja stanja materničnega vratu, CTG in UZ odločamo ali je že potrebno ukrepati in če ni treba, nosečnico ponovno naročimo čez 2 do 3 dni.