amniocinteza
Lep pozdrav!
Stara sem 35 let,v 13.tednu nosečnosti(zanosila po IVF-ICSI),po izmerjeni nuhalni svetlini je tveganje 1:310,torej ravno nad mejo za priporočeno amniocintezo.Dala sem tudi kri za dvojni hormonski test in na rezultate tveganja še čakam.
Zanima me:
-za koliko se laho rezultat (v primeru izboljšanja seveda) v kombinaciji NS in dvojni hormonski test izboljša.
-kako slab je rezultat 1:310 pravzaprav glede na moja leta ali drgače,kakšne rezultate imajo ponavadi nosečnice mojih let.
-ali bi mi svetovali,da se odločim za amniocintezo ne glede na to ali bo rezultat spremenjen.
Vem da je v končni fazi odločitev o amniocintezi na meni in možu,glede na to,da se bojiva komplikacij po amniocintezi,bi nama pomagal trezen in strokoven pogled na težko odločiev.
Najlepša hvala za odgovor in lepe praznike.
Mojca
Pozdravljeni!
-dvojni hormonski test lahko rezultat izboljša tudi za 10 krat.
-1:310 je mejen rezultat. Določitev mejne vrednosti za tako imenovano skupino z visokim tveganjem temelji na izkustvenih podatkih in je kompromis s katerim želimo identificirati čim večje število nosečnic pri katerih so prisotni opozorilni znaki, da nosijo plod s kromosomsko napako, ob sprejemljivem številu diagnostičnih preiskav
-v izračunu tveganja ima starost precejšen vpliv
– zanesljivost izvidov presejalnih testov je bistveno manjša od diagnostičnih preiskav, so pa zato nenevarni.
-odločitev katere preiskave bi bile za vas najbolj primerne lahko ugotovita res le vidva sama zato, ker imata obe vrsti preiskav tako dobre kot žal tudi slabe strani.
LP
Spoštovani,
sprašujem zgolj iz radovednosti in ne iz nuje, upam, da mi boste vseeno odgovorili.
V tretji nosečnosti (prva dva otroka sta se rodila zdrava), sem šla na trojni hormnoski test. Tveganje je bilo kar 1:17! Še dobro, da sem zanj zvedela šele po rezultatih amniocenteze, drugače bi me bilo konec. Obvestili so me samo o zvišanem tveganju (še dobro). Stara sem bila 32 let. Ali mi lahko poveste, od česa vse je lahko odvisen tak rezultat? Marsikaj sem si prebrala na internetu (že pred par leti), ampak nikjer nisem našla vzrokov za povišane vrednosti posameznih hormonov. Zdaj sem celo pozabila, kako se tistim trem hormonom reče, spomnim se samo, da je na izvidu pisalo, da tisti hormon (ne spomnim se imena), ki govori za spino bifido, ni povišan.
Otrok se je rodil zdrav, je izrazito nadpovprečno inteligenten. Vem, da to nima zveze, samo za tolažbo ženskam, da bodo verjele, da se tudi pri tako zelo povišanem tveganju lahko dobro konča.
Lep pozdrav