Najdi forum

amniocetoza

Spostovani!
Lepo vas prosim, ce mi lahko poveste kaj je amniocetoza, vem, da je to nek postopek, in ce se opravlja pri nas!
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Draga Megi,

Amniocenteza je postopek odvzema vzorca plodovnice. Pri nas je najpogostejši razlog za amniocentezo ugotavljanje števila kromosomov in kromosomske zgradbe pri plodu zaradi povečanega tveganja za Downov sindrom (Mongolizem) ali zaradi drugih kromosomskih nepravilnosti s slabim izidom za plod. Razlogov za odvzem vzorca plodovnice je sicer še več vendar je tema preobširna za ta forum.
Amniocenteza se v Sloveniji opravlja v treh centrih, v Ljubljani, v Mariboru in v Postojni, pravtako kromosomska analiza. Poseg se opravi pod kontrolo ultrazvoka s tanko iglo, traja kakšno minutko in skoraj nič ne boli oziroma boli toliko kot zbodljaj z iglo, ko vam odvzanejo kri iz vene na roki. Po posegu se za približno 1% poveča tveganje za spontani splav zaradi posega.

Rada bi vprašala ali se ta postopek – amniocenteza izvaja tudi ženskam mlajšim od 35 let, če si pacientka to želi iz razlogov povezanih z bolanim otrokom iz bližnjega sorodstva, ki sicer ni mongoloid, ampak je rojen s poškodovanimi udi. Prvega otroka sem rodila popolnoma zdravega, sedaj sem noseča 5 tednov in me je potihem strah zaradi bolezni v družini, rada bi opravila ta postopek, pa se bojim , da bi me zavrnili. Stara sem 29 let.

Karmen

Če vas prav razumem, bodoča mati ne more zahtevati te preiskave, ali pač?
Zanima me tudi, če se lahko v času nosečnosti uživa kava,npr. eno skodelico dnevno, ali je bolj priporočljiva dekofeinizirana kava? Vprašala bi pa tudi, če se lahko uporablja pri srbenju zunanjih spolovil ali nožnice krema Canesten?
Hvala za odgovore in lep pozdrav!

Draga Megi,

amniocentezo lahko zahteva nosečnica, ki je ob pričakovanem dnevu poroda stara 37 let ali več na račun ZZZS, sicer pa tudi lahko zahteva to preiskavo, vendar na svoje stroške. Ti zanšajo v kliničnem centru okrog 220.000 sit, v Postojni pa skoraj polovico manj. In še nekaj, da ne bo nesporazuma: amniocenteza je samo postopek za odvzem plodovnice, s katero pa lahko počnemo vse mogoče. analiza kromosomskega števila in grobe zgradbe, takoimenovana citogenetika, ne more izključiti vseh 2000 in več znanih genetskih sindromov temveč je predvsem usmerjena v iskanje Downovega sindroma in še nekaterih drugih z življenjem združljivih kromosomskih napak. Recimo, odsotnost udov z njo ne moremo iskati. To lahko naredimo z ultrazvočnim pregledom.

Kavo lahko pijete zmerno, za dekofeinizirano kavo pa ne vem koliko vsebuje drugih “neprimernih snovi”, ki ostanejo v njej po dekofeiniziranju.
Canesten od 12. tedna nosečnosti dalje je neškodljiv, pred tem pa ni nujno da škodi, gre samo za to, da stranskih učinkov ne poznamo.

New Report

Close