Amnicetoza
Imam vprašanje glede amnio.Pri dveh mojih znankah(smo pač vse skupaj malo starejše),ki so jim delali amnio(v LJ)so jim predrli plodni mehur.Ena,je splavila,oz.rodila takoj pri drugi so še pa zadrževali en teden,ampak je kljub temu izgubila otroka.To se je zgodilo v zadnjih dveh letih,ampak se slučajno poznamo.Mene je gin.poslal na amnio,čeprav trihormonski test ni pokazal nič nenavadnega,ampak glede starosti.Jaz se zelo bojim,da bi slučajno prišlo tudi pri meni tako.Kaj mi svetujete?Pa kako lahko sploh pride do tega?Ker ena prijateljica je šla ponovno čez eno leto delati amnio v PO)pa je bilo vse v redu),druga pa sploh ni hotela na nobene preiskave več,ker je bila preveč razočarana.Obe imata sedaj zdrave otročičke.
Rada bi pač vedela,kaj bi največ pokazalo,glede anomalij pri otroku.Hvala že v naprej za odgovor.
Spoštovani,
v splošnem je verjetnost splava po AC cca. 1%. Kako to, da se je to zgodilo dvema, ki ju poznate žal ne vem. Mislim, da gre za naklučje, ki pač vpliva na vašo dovzetnost za to konkretno nevarnost. Na AC vam seveda ni treba, če se bojite splava, po drugi strani pa se s tem izpostavljate možosti, da boste rodili otroka s kromosomsko napako, npr. mongoloida. Če se odločite za AC se izognete možosti za rojstvo otroka mongoloida, pri tem pa obstaja možnost splava, če se AC izognete pa tvegate monoloida in ob tem manjše tveganje za spalv, ki tudi brez AC ni nemogoč.
Poleg kromosomskih nepravilnosti pa eveda obstaja še vrsta drugih možnih anomalij, ki nimajo izvora v kromosomskih napakah in so lahko posledica genske napake ali pa tudi to ne.
Sramota, 17.01.2026 ob 14:19
Slučajno najdem tale forum med iskanjem enih drugih stvari in ne morem verjeti lastnim očem, da sem ravnokar prebrala, da je zdravnik otroka z kromosomsko napako poimenoval mongoloid.
Sramotno, nestrokovno in nesprejemljivo. Ne moreš verjet kam ta svet danes pelje …
Pozdravljeni, ta odgovor je bil zapisan pred skoraj četrt stoletja. In včasih so osebam s trisomijo 21 res tako rekli. Prepričana sem, da danes noben strokovnjak ne uporablja tega poimenovanja več.
Naš dragi Stanko, dr. Pušenjak, je bil vzoren zdravnik, ki ni žalil ljudi in je bil velik strokovnjak. Ker je že dve leti pokojen, se v njegovem imenu opravičujem, če je vas ali koga drugega prizadel. Ni bili namerno, bilo je v drugih časih. Verjamem, da ste spregledali datum objave.
Stanko, pogrešam te.
N