Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca aml

aml

Prosim, če mi kaj več poveste o tej vrsti levkemije, recimo kakšne so možnosti za ozdravitev, kako dolgo traja zdravljenje s kemoterapijo??
Ali pri tej vrsti levkemije pride v poštev presaditev kostnega mozga in kakšne so možnosti za ozdravitev potem?
Vem, da je čisto različno, pa vendar me zanima čimveč o tej bolezni!
HVALA in LP

P.S.Govorim za mlado žensko, ki so ji pred kratkim določili to diagnozo(menda kar hitro) in je moja sorodnica!

Spoštovani!

Najprej je zelo pomembno, da ste blizu človeku, ki izve za težko diagnozo. Pogosto so ljudje na začetku polni spodbud, potem pa ko zdravljenje že nekaj časa traja in je potrebno krepiti upanje v ozdravitev, se kar nekako umaknejo.

Akutna limfoblastna levkemija (ALL) je rakava krvna bolezen, ki je posledica rakavo spremenjene limfocitne celice, usmerjene v limfocitno celično vrsto B ali T. Razraščanje in kopičenje limfoblastov v kostnem mozgu zavira preostalo hematopoezo s posledično anemijo, trombocitopenijo in nevtropenijo. Nezdravljena bolezen vodi v hitro smrt. ALL predstavlja najpogostejšo vrsto levkemije v otroštvu, pri odraslih pa zajema 20% vseh akutnih levkemij.
Leta 1997 sta Evropsko združenje patologov in Združenje hematopatologov sestavili razvrstitev malignih krvnih bolezni, ki jo je povzela tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO klasifikacija). Za razliko od dotedanjih starejših razvrstitev, ki so temeljile predvsem na morfoloških značilnostih rakavih krvnih celic, nova klasifikacija WHO bolj kot morfologijo upošteva imunofenotip in citogenetične nepravilnosti. Določitev imunofenotipa ali imunoloških označevalcev na površini rakave krvne celice opravimo na pretočnem citometru s pomočjo monoklonskih protiteles. S citogenetično preiskavo pa ugotavljamo kromosomske nepravilnosti, ki so posledica krvne bolezni. Obe preiskavi sta ključnega pomena pri razvrstitvi bolnikov z ALL v podskupine z dobro, srednjo in slabo napovedjo poteka bolezni, čemur prilagodimo tudi zdravljenje.

Presaditev krvotvornih matičnih celic je zelo učinkovit način zdravljenja bolnikov z akutno mieloblastno in limfoblastno levkemijo.

Ker imamo na voljo učinkovito zdravljenje, ne vrzite puške v koruzo.

Danica Rotar Pavlič

New Report

Close