Lep pozdrav!
Star sem 23 let, visok sem 185 cm, tezek 92 kg. Ze nekaj casa se ukvarjam z vsakodnevnim tekom saj hujsam. Moram priznati, da mi zelo dobro uspeva. Vcasih sem rendno treniral rokomet in ko sem koncal sem ze zredil za 8kg.
Sedaj bi si rad nekoliko oblikoval telo, izgubil malo odvecne mascobe.
Vprasanje pa je: Ali mi priporocate jemanje aminokisin (tiste v tekoci obliki – na zlicko 🙂 ). V splosnem sem slisal, da aminokisline topijo mascope in naj bi jo vezale v misicno maso – nekako tako.
Torej moj cilj je, to mascobo, ki jo je najvec okoli pasu, s pomocjo aminokislin odstraniti.
Ce je na vse to odgovor DA, potem me se zanima, na kaj je potrebno najbolj paziti pri prehrani. Kje so zanke pri jemanju teh aminokislin.
Ze vnaprej hvala za odgovore.
P.S: ste redki, kjer dobim na vse odgovor. HVALA
Hmmm…. aminokisline so gradniki proteinov. Same aminokisline, ti neposredno k izgubi maščobe ne bojo pomagale.
Kvečjemu tako, da boš treniral z utežmi in z zaužitjem aminokislin dal telesu na voljo material za gradnjo mišične mase – več ko maš mišične mase več porabljaš in tako pripomoreš k dodatni izgubi maščobe.
Je pa tako, da se ti splača kupit proteine ne pa aminokisline v tabletah (to je 100x dražje). Skratka same aminokisline niso noben bavbav…
Če se resno ukvarjaš z fitnesom potem ti svetujem od aminokislin jemanje Glutamina in BCAA (leucin+izoleucin+valin).
Glede na to, da pa omenjaš tekočo obliko in dodatno izgubo maščobe imaš verjetno v mislih L-karnitin (ki ni čist prava aminokislina)…
Ta sodeluje pri transportu maščobnih kislin z dolgimi verigami v mitohondrije, torej spodbuja, da se za aktivnost porabljajo maščobe.
Najbolje ga je vzeti 30 min pred aerobno aktivnostjo.
Pri prehrani pa pazi,da zreduciraš maščobe (pri čemer ne pozabi na jemanje esencialnih), pa dosti beljakovin (tako boš tudi dosti aminokislin) pa čimmanj sladkorjev in čimveč kompeksnih OH (zelenjava, ovseni kosmiči)…