Ameriško državljanstvo
Ali kdo ve, kako je, če se poročiš z američanom – ali se sploh lahko, če si tujec? Po koliko časa dobiš potem državljanstvo? Kakšni so pogoji za državljanstvo? Ali imaš lahko slovensko in ameriško državljanstvo obenem?
3 leta moras biti porocena in ziveti skupaj in lahko zaprosis za drz. Lahko obdrzis svoje drz.
Najlepša hvala!
Z ameriskim drzavljanom sem porocena zdaj 2 leti in pol. V ZDA sem prisla s turisticno vizo. Kmalu po poroki sva na INS vlozila papirje. Prav hitro dobis delovno dovoljenje, skoraj celo leto pa sem cakala na Green Card (Permanent Resident Card), ki velja 2 leti. Takrat lahko podaljsam green card oz. lahko zaprosim za drzavljanstvo. Meni so rekli, da Amerika ne priznava dvojnega drzavljanstva, zato mislim, da slovensko zgubis, lahko pa zaprosis zanj kasneje se enkrat.
Slovensko drzavljanstvo je eno najtezjih, ce ga hoces dobiti kot tujec. Ce se mu odreces ali ga izgubis, se smatra, da si tuj drzavljan in moras izpolnjevati vse z zakonom in podzakonskimi akti predpisane zahteve… Dobro premisli ali se ga splaca izgubiti.
Tole je pobrano iz:US state department policies on dual citizenship
Dual Nationality
The concept of dual nationality means that a person is a citizen of two countries at the same time. Each country has its own citizenship laws based on its own policy.Persons may have dual nationality by automatic operation of different laws rather than by choice. For example, a child born in a foreign country to U.S. citizen parents may be both a U.S. citizen and a citizen of the country of birth.
A U.S. citizen may acquire foreign citizenship by marriage, or a person naturalized as a U.S. citizen may not lose the citizenship of the country of birth.U.S. law does not mention dual nationality or require a person to choose one citizenship or another. Also, a person who is automatically granted another citizenship does not risk losing U.S. citizenship. However, a person who acquires a foreign citizenship by applying for it may lose U.S. citizenship. In order to lose U.S. citizenship, the law requires that the person must apply for the foreign citizenship voluntarily, by free choice, and with the intention to give up U.S. citizenship.
Intent can be shown by the person’s statements or conduct.The U.S. Government recognizes that dual nationality exists but does not encourage it as a matter of policy because of the problems it may cause. Claims of other countries on dual national U.S. citizens may conflict with U.S. law, and dual nationality may limit U.S. Government efforts to assist citizens abroad. The country where a dual national is located generally has a stronger claim to that person’s allegiance.
However, dual nationals owe allegiance to both the United States and the foreign country. They are required to obey the laws of both countries. Either country has the right to enforce its laws, particularly if the person later travels there.Most U.S. citizens, including dual nationals, must use a U.S. passport to enter and leave the United States. Dual nationals may also be required by the foreign country to use its passport to enter and leave that country. Use of the foreign passport does not endanger U.S. citizenship.Most countries permit a person to renounce or otherwise lose citizenship.
Information on losing foreign citizenship can be obtained from the foreign country’s embassy and consulates in the United States. Americans can renounce U.S. citizenship in the proper form at U.S. embassies and consulates abroad.
Tule imas direkten link na US department of state:
http://travel.state.gov/acs.html
Kje si DD in kako si se privadila?
Zdaj mi je vse jasno, najlepša hvala za informacije.
Mene čist neki banalnega zanima. Kako jih spoznate te američane. jest poznam enga, s katerim bi lahko tud kaj blo… kako sfolgate, kaj pa domotožje pa to
Jaz preverjeno nimam nobenega domotožja, povsod mi je lepše kot tukaj in komaj čakam, da ne vidim več te bedne države!
Pol si pa taka kt jest. Komi čakam da se lahk preselim…
Ojoj……
Slovenija-bedna država…se ti je pa res zamerla, revca ! Do sedaj je bla pa dobra? Pa se zavedaš, da boš tud v Ameriki, pa čeprou boš dobila mogoče državljanstvo, skoz tujka, priseljenka in zato še bolj pod drognogledom?? Yeah, wery fake glamour…..Good luck!
Ja mene osebno pač ful vn vleče. Se vidm nekje drgje ne pa tle pod Alpami.
Good for you……
Nekaj ne razumem… Ce ti hoces ven, to se ne pomeni, da je SLO “bedna”? Kaj se ti je takega zgodilo, da se ti je SLO tako zamerila?
Nima razčiščenih stvari v glavi, pa misli da bo z selitvijo vse rešila….
Ja mi pač ne sede. Pa nism edina
ko enkrat zivis v tujini, se bolj spoznas, ce nisi ze prej, da je v Sloveniji zivljenje zelo dobro in kakovostno. Ko gres ven, se ni lahko spopadati z birokracijo, iskanjem sluzbe, do tujcev sovrazno mentaliteto… Najbrz se punci na prvi pogled zdi fajn it nekam cez luzo, tam bo vse ok, denar bo kar letel, ljudje so cisto drugacni… pa ni tako. Ljudje so vec ali manj povsod isti. Povsod so zavist, kriminal, prevare… ga ni naroda, ki bi bil brez tega. S tem, da imajo potem Americani se ta ‘friendly act’ in ti dajo obcutek, da si njihov best friend, potem te pa niti poznajo cez dva dni ne. Zelo superficial, ceprav ne namenoma, tako pac funkcionirajo. Da hrane, delovnega casa, stroskov za zdravstvo ipd. niti ne omenjam. Dezelica pod Alpami je meni vsekakor ljubsa.
Forum je zaprt za komentiranje.