ameriški staffordshirski /staffordski terier
Zanima me, kakšna je razlika med ameriški staffordshirskim terierjem in ameriški staffordskim terierjem? Naši sosedje imajo namreč takega psa. Sicer je kuža star šele nekaj mesecev in nas zanima, kakšne vrste pes je to? Ali nam lahko kdo kaj več pove o tem, ker smo slišali, da take vrste pes ni kaj preveč “prijazen” in smo kar malo v skrbeh.
Lep pozdrav vsem in najlepša hvala vsem že vnaprej za katerekoli odgovore in komentarje.
Giti
Prvič kakor jaz vem ni razlike, le da si zadevo vsakič napisal malo drugače, pa da eni niti ne vejo kakšno pasmo imajo in potem tisto stafford pač izgovorijo malo čudno. Več o tej vrsti psov si lahko prebereš na :
Drugače pa ta pasma psov, z pravilno vzgojo ni nevarna, pri nepravilni vzgoji pa so nevarni tudi zlati prinašalci in labradorci!
LP nina
Giti:Razlike med Ameriskim Staffordshirskim terrierom in Staffordskim terrierom ni. To sta le dve razlicni imeni. Pravijo mu tudi Ameriski stafordshire terrier,Ameriski Stafford, Stafford itd.
V 19.stoletju so v Angliji v pokrajini Staffordshire, s krizanjem Bulldoga in razlicnih vrst terrierje razvili misicastega, aktivnega in bojevitega American Staffordshire Bullterrierja. Pripeljali so ga v ZDA in pasmo so vzljubili Ameriski vzreditelji, pasmi so povecali tezo in ji dali mocnejso glavo. Pasmo so priznali kot samostojno pod imenom American Staffordshire Terrier.AmStaff je vecji in tezji od svojega Britanskegega bratranca Ameriskega Bullterierja.
Uporabljali so ga za pasje boje zato ima tudi siroko mocno glavo, kratek gobec in zelo mocne celjusti. Usesa so kupirana(zdaj ne vec,ker je prepoved kupiranja) ugriz pa je skarjast.Dlaka je kratka, svetleca in prilezna telesu.
Kljub temu, da je AmStaff pogumen, vztrajen ter mocen, rabi dosledno vzgojo. Pasma je ob pravilni vzgoji skrajno zvesta, dobrosrcna, ljubezniva ter lahko postane odlicen druzinski pes. Pasma je skoraj vedno poslusna saj pasmo najbolj osrecuje to, ce ustreze gospodarju. So zelo dobri z otroki ter odraslimi. So tudi primerni za solanje in se hitro ucijo. Psa je treba ze v mladosti socializirati, saj ce ne lahko postane napadalen.
Osebno mi ej pasma zelo pri srcu in poznam kar nekaj predstavnikov te pasme. So zredno dobrodusni in prijazni psi z veliko energije.;)
lp,pia
Pozdravček!
Razlike v imenu res ni. Sama sem solastnica(skupaj s fantom)lepega psa. Pravzaprav psičke, ki je dopolnila eno leto. Psi so živahni, razigrani,nežni, vstrajni, prijazni do ljudi in do otrok(drugače je en bi imela, imava namreč 6 mesecev starega dojenčka). Kdor o teh psih pravi slabo ima slabo izkušnjo ali pa ne pozna pasme. KAr ste prebrali po časopisih ni nič.Ker sem skoraj prepričana da imate zato tak strah pred nekjamesečnim mladičem. Kakšno knjigo v roke in brez predsodkov. Stopi do seoseda in psička malo pocrkljaj in vprašaj kaj te zanima, ne pa da se vsi izogibate in le s prstom kažete. To mene namreč grozno moti. NAjprej so ljudje z najino spičko igrajo, ko pa ivejo pasmo se je pričnejo bati. Predstavljaj si da je mešanec-ups, ti znajo biti včasih hujši od vsakega pit bulla ali stafforda.
Kakorkoli že, vsak ki se odloča za to pasmo mora dvakrat razmisliti, če je pripravljen sprejeti tveganje, ki ga lahko prinese tak pes.
Zavedati se je vseeno treba njegovih korenin ter fizične moči. Sosed ima 4 leta starega Ameriskiega Staffordshirskega terrierja, ki je izjemen pes; prijazen, ubogljiv, scrkljan… Lani pa sem bil priča, ko ga je na sprehodu napadel nek večji mešanec. Vse se je zgodilo v momentu, na koncu pa sva oba s sosedom vlekla amstaff dol iz ubogega mešanca. Psu se je dobesedno zmešalo, pa nikoli prej ni pokazal nobene agresije.
Tak dogodek te potem postavi na realna tla, da vidiš, da je je vseeno razlika ali imaš zlatega prinašalca ali pa amstaff.
Pa da ne bo bomote, te psi so mi eni najepših.