Najdi forum

ameriški slamnik

Prosim za recept za sirup iz ameriškega slamnika. Nedavno sem brala o tem receptu v reviji, mislim da Gaja ali Kalia, vendar si nisem recepta zapomnila. Gre pa nekako tako, da rastlino (ne vem ali samo cvet ali lahko celotno rastlino), nasekljano (ali je lahko nasekljana v multipraktiku ali ročno, ne vem) položimo v kozarec po plasteh – plast slamnika, plast sladkorja – tako kot se to dela s smrekovimi vršički. Nato se postavi na sonce, pa spet ne vem, za koliko časa točno. Nato se precedi in uživa.
Tinkture ne maram, ker je z alkoholom.
Če kdo pozna recept, mu bom zelo hvaležna!

torej jaz bi naredila tako, kot vse ostale sirupe.

ameriški slamnik se uporablja cela rastlina. jo narezeš in nalagaš v kozarec plast slamnika (ca 5 cm nepotlačeno) plast sladkorja ali medu …. – zgoraj mora biti vedno sladkor ali med. pustiš na soncu 5-6 tednov, precediš, shraniš.

sicer je pa tinktura tudi zelo uporabna in se jojemlje 3x na dan po 20 kapljic raztopljenih v 1 dl vode – to ni ravno neka količina alkohola dnevno.

Hvala za tvoje razmišljanje, sama pa sem razmišljala takole – naredila bi tinkturo in ker mi domač alkohol (šnops ipd.) ne odgovarja najbolj, bi dodala vanj malo sladkorja. Potem bi bil okus verjetno veliko boljši?!

Na svetu si, da gledaš sonce, na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da si sam sonce in da s sveta odganjaš-sence. (T. Pavček)

Zanima me, kdaj točno se razstlino nabira. Če uporabimo vse nadzemne dele – ali naslednje leto ponovno požene? Ali res lahko enostavno zmeljemo vse nadzemne dele?

Zanima me, kako pa se pripravi tinktura_ali se namoči le zeleni del rastline in cvet ali tudi korenina?mzdk

http://www.trebnik.com/zelisca.php

tinkturo iz ameriškega slamnika se dela nekoliko drugače, kot ostale tinkture.

vedno je potrebno uporabiti čim bolj svežo rastlino in nikakor ne posušene (ima povsem drugo kemično sestavo). uporabna je cela rastlina, čeprav se praviloma poreže zgornjo tretjino v času cvetenja.

skratka svežo rastlino narežeš na majhne koščke in daš v steklen kozarec. zaliješ z alkoholom, zapreš in daš na sonce za 6 dni. precediš in to je to.

New Report

Close