amalgam in magnetna resonanca
Spoštovani,
imam zelo specifični vprašanji glede magnetne resonance, na kateri nisem zasledil enoznačnih odgovorov ne na vašem forumu in tudi ne širše (našel sem samo dve nasprotujoči si študiji).
V ustih imam 11 amalgamskih zalivk, ki sem jih dobil v obdobju 9 mesecev pred dvema letoma. Pred tem sem imel samo eno. Na tem mestu nočem opravičevati samega sebe, a dejansko se nisem zavedal kaj pomeni amalgam, prav tako pa mi je (sedaj že bivša) zobozdravnica svetovala, da so zaradi funkcionalnosti boljše črne zalivke.
Kakorkoli, v zadnjem letu sem začel opažati različne spremembe, ki so se kazale predvsem v utrujenosti, počasni regeneraciji po triatlonih in drugih večjih naporih, nespečnosti, zelo nadležnem topem občutku na vrhu glave, v oslabelem imunskem sistemu ter v precejšnji pozabljivosti, pri čemer moram poudariti, da pred tem nisem imel, z izjemo kakšne poškodbe in enega ali dveh prehladov na leto, nobenih zdravstvenih težav.
Odstranitev zalivk tako pri meni sploh ni več na ravni vprašanja, toda načrtujem jo šele čez nekaj mesecev. Ker pa seveda nisem stoodstotno prepričan v vzrok mojih glavobolov, sem se v strahu pred čem še veliko hujšim naročil tudi pri nevrologu. Glede na to, da sem zaradi precejšnje radiacije in slabših zmožnosti ocenjevanja mehkih tkivih proti CTju glave, sem razmišljal o magnetni resonanci. Šele nato sem zasledil informacije, da slikanje z MR, v kolikor imaš veliko število amalgamskih zalivk, ni priporočljivo, saj pride zaradi magnetnih valov do difuzije ter manjših luknjic na zalivkah, kar vodi do povečanega izločanja živega srebra in drugih sestavin zlitine. Zato me zanima, ali gre pri tem za uhajanje v velikih količinah (kot npr. pri odstranitvi amalgamskih zalivk) in ali se le-to ustavi po določenem času ali pa se nadaljuje v nedogled? Ravno tako me še zanima ali lahko izpostavljena difuzija razširi zalivko do mere, da uniči zob?
Že vnaprej se iskreno zahvaljujem za vaš odgovor.
S spoštovanjem,
Tomi
Spoštovani!
Na žalost o vplivu MR na amalgam nimamo nobenih informacij.Najpomembneje je, da si najdete zobozdravnika, ki varno odstranjuje amalgam – s posebnim sesalcem.Glede tega, da že imate določene zdravstvene težave, vam svetujem, da odstranjujete le 1-2 zalivki mesečno in da redno uživate alge Chlorella.Če vas zanima tudi nadaljni program razstrupljanja – ko boste vse zalivke zamenjali – lahko pokličete v ordinacijo.
Lep pozdrav!