Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Alvesco – stranski učinki

Alvesco – stranski učinki

Pozdravljeni!

Imam alergijsko astmo, ki so jo diagnosticirali pred tremi leti in od takrat jemljem zdravilo Alvesco 160ml en vpih dnevno. Pri zadnjem pregledu so se pokazali zelo dobri rezultati – visok PEF, tako da je astma urejena.
Moje težave, ki sem jih šele zdaj povezala z možnimi stranskimi učinki Alvesca, so se začele pred pol leta: mišična bolečina (krči, zbadanje) predvsem okrog sklepov, mišična šibkost v vseh okončinah in v prstih (kot bi bile mišice preutrujene) in utrujenost. Te težave so kakšen dan tako hude, da ne zmorem normalnih dnevnih opravil. Bolečina je simetrična, največkrat se pojavlja v rokah in nogah (kolena, zapestja), Lekadol in Aspirin ne pomaga!, pomaga pa masaža. Po pol leta preiskav (revma testi neg, kri normalna, spolni hormoni normalni, ščitnica malce na meji z premalo delujočo, vendar ne bistveno), sem po tujih spletnih straneh našla opise stranskih učinkov, ki so identični mojim težavam. Ko sem svojo pulmologinjo vprašala, ali bi moje težave lahko povzročalo zdravilo, je dejala, da v tako majhni količini ne in da so stranski učinki zelo redki.
Trenutno ne vem, kaj naj storim, ker so bolečine res hude. Sem pa v poletnem času poizkusno prenehala z Alvescom za 2 meseca in po nekaj tednih so bile težave veliko milejše, naslenji mesec pa so povsem izzvenele.
Rada bi ponovno prekinila z Alvescom, da ugotovim, ali je to vzrok mojih težav, vendar pa me je strah, da se mi bo astma poslabšala. Kaj mi svetujete?

Prilagam še povezave do omenjenih spletnih strani, v katerih omenjajo takšne simptome.

http://www.drugs.com/cons/alvesco.html
http://www.rxlist.com/alvesco-drug.htm

Hvala in lp

Spoštovani,

bolečine v sklepih so možen, manj pogost, stranski učinek
Alvesca (glede na rezultate študij se bolečine v sklepih
pri odmerkih večjih od 160mcg 2x/dan pojavljajo pri nekaj
več kot 3%, pri nižjih odmerkih je tovrstnih težav manj).
Torej, možno je, da so vaše težave res povezane z uporabo
Alvesca.
Svetujem vam, da se glede prejemanja tega zdravila ponovno
posvetujete z vašo pulmologinjo, ki vam glede na urejenost
astme lahko bodisi zmanjša odmerek zdravila ali morda
le-tega zamenja s sorodnim inhalacijskim zdravilom.
Odsvetujem pa vam ukinitev Alvesca brez nadzora
pulmologinje. Zdravilo je potrebno ukiniti postopno.

Lep pozdrav,

Najlepša hvala za jasen odgovor; za mano je namreč dolgo obdobje preiskav, pri čemer mojih težav nihče ni povezal z Alvescom. Med drugim se mi tudi stalno pojavljajo akne (pred začetkom jemanja Alvesca se mi niso nikoli), imam pa tudi težave s kroničnimi driskami (na koloskopiji in pri alerogloginji niso ugotovili nič). Verjetno so tudi te težave povezane z zdravilom; ali študije stranskih učinkov omenjajo tudi te?

Prosim vas le še to, da mi podate informacijo, katera zdravila za astmo se potem da bolniku, ki Alvesca ne prenaša dobro? Moja pulmologinja mi je pred časom razlagala le še o kortikosteroidih v tabletah (Medrol), ki pa so (glede na stranske učinke) verjetno res najslabša izbira. Ali obstajajo zdravila, ki niso na hormonski osnovi?

Hvala za odgovore in lep dan.

Spoštovani!
Obstajajo še sorodna inhalacijska glukokortikoidna
zdravila, ki jih lahko uporabljate in vam morda ne bodo
povzročala toliko stranskih učinkov (flutikazon: Flixotide,
budezonide: Budiair, Pulmicort); ob souporabi montelukasta:
Singulair (antagonist leukotrienskih receptorjev) bi mogoče
lahko znižala odmerek glukokortikoidnega zdravila in s tem
zmanjšala stranske učinke.
To je nekaj možnosti, vendar je zdravljenje vsakemu bolniku
potrebno prilagajati individualno, kar vam lahko naredi le
zdravnik, ki vas pozna (z elektronskim dopisovanjem to žal
ne gre).

Lep pozdrav,
Mateja Marc Malovrh

Spoštovani!

Prvi test iz spirometrije je pokazal nizek PEF (okoli 90%), po uporabi bronhodilatorja Ventolin in ponovitvi spirometrije po ca 15 minutah se je PEF normaliziral. Na osnovi tega mi je kardiolog svetoval uporabo (sestavni del testov pred pregledom pri kardiologu) Alvesco, 2 x 1 vpih na dan do pregleda pri pulmologinji in CT srca. Njegov komentar je bil, da Alvesco manj obremenjuje kot Ventolin zaradi dviga pulza…
Po dnevu in pol uporabe se mi je pojavilo težko požiranje, pekoč občutek v grlu in na jeziku. Vsaka kisla stvar (solata) in hladnejša pijača sta izzvala pekoč občutek v grlu..
Zaradi teh učinkov sem prekinil jemanje Alvesca. Moja osebna zdravnica je rekla, da je to posledica stranskih učinkov Alvesca. Nisem pa s spomnil, da bi vprašal kako blažiti te posledice ali so kakšna priporočila pri jemanju tega zdravila?
Hvala.

Spoštovani,
Alvesco in Ventolin sta popolnoma neprimerljivi zdravili, torej ne moremo enega nadomestiti z drugim. Če imate astmo, vas glede te bolezni vodi ali osebni zdavnik, ali pa pnevmolog, torej je pri njima za poiskati odgovor, kako vašo bolezen optimalno urediti.
Nenavadno, da bi se vam tako izraziti neugodni učinki pojavili tako hitro in pri tem odmerku Alvesca. Če je to od zdravila, bo samo izginilo v par dneh.
Lep pozdrav
Mitja Košnik

New Report

Close