alveolitis?
Lepo pozdravljeni,
18.6. mi je kirurg odstranil obe levi osmici (zaradi nepravilne lege, ki je povzročala tudi bolečine), imela sem seveda oteklino in še nekaj nepredvidenih posledic operacije (bila sem čisto bleda, slabo mi je bilo, nekajkrat sem omedlela in imela sem drisko, ampak to se mi je zgodilo že po operaciji noge, mogoče je kaj povezano z avtoimunimi boleznimi – imam astmo in alergije), vendar so se rane na kontrolnem pregledu čez 1 teden lepo celile. Tudi ostale težave so se umirile. Takrat nisem imela nobenih težav z rano ali čimerkoli.
Zobe si redno umivam, zobozdravnico tudi redno obiskujem in zobje naj bi bili zdravi. Moja zobozdravnica mi je 29.6. naredila belo plombo na levi 5ici zgoraj (zob je bil tik pred operacijo polnjen, tako da mi je 29. naredila samo še plombo.
1.7. pa me je extrakcijska rana spodnje leve osmice začela zelo boleti in boli me še zdaj. 2.7. sem bila pri zobozdravnici in od takrat dalje mi vsak dan menjujejo trakec, namočen v protivnetno in protibolečinsko sredstvo (navadno pade ven sam od sebe že prej in mi dajo samo novega).
Zobozdravnica je rekla, da se je vnela kost, ker rana tik ob zobu (sedmici) ni popolnoma zaceljena in zaprta, potem pa je postavila diagnozo alveolitis. Najprej je rekla, da bi moralo biti to v nekaj dneh v redu, potem pa da lahko to boli tudi 14 dni, tako da sem rahlo zmedena. Ker v torek še vedno ni bilo čisto nič boljše, mi je predpisala antibiotik Amoxiclav, ki ga redno jemljem 2x na dan. Vendar danes ni še čisto nič boljše in še vedno zelo boli, po 10ih dneh in 3 dan jemanja antibiotika.
Zanima me, ali obstaja še kakšna druga možnost, da bi pospešila zdravljenje oz. ali je kaj drugega narobe, ker me bolečine že precej izčrpavajo (jemljem po potrebi Lekadol, ker pač še dojim in je to najbolj priporočljivo – tudi po extrakciji obeh osmic sem zdržala z Lekadolom, tako da ne bi jemala močnejših analgetikov, rada bi pozdravila vzrok).
Rana se sicer zapira – to je opazila zobozdravnica in tudi sama čutim, če potipam z jezikom, vendar boli pa še zmeraj. Ne bi rada bila še ne vem kako dolgo na analgetikih, saj jih sicer nikoli ne jemljem (dokaj dobro prenašam bolečino, tudi rodila sem obakrat naravno, brez kakršnihkoli analgetikov, vendar se porod konča v 1 dnevu, to pa še kar traja in traja…). Verjetno mi zato tudi Lekadol dokaj dobro prime. Vseeno pa ga ne bi rada še 1 mesec jemala. Konec naslednjega tedna gremo namreč na dopust za 1 mesec, zato bi si res želela do takrat uredit tole stanje, ker tako kot je ni vzdržno in ne bi imela kaj dosti od počitnic.
Rana me ne boli zjutraj, začne boleti popoldne, navadno bolj, kadar sem bolj aktivna (v službo se vozim s kolesom in imam dve mali hčerki). najbolj pa boli zvečer, ko se uležem, da uspavam punci. Takrat boli za znoret. Brez Lekadola ne morem zaspati (sem nekajkrat poizkusila, pa nikakor ni uspelo, ker preveč boli).
Če je to res vnetje in se bo samo pozdravilo (s pomočjo antibiotika, ki bi verjetno danes moral že prijet, pa očitno ni), koliko časa lahko to dejansko še tako zelo boli? Kdaj naj bi se to začelo umirjat? Ali lahko dobim kak drug antibiotik, ki je primernejši za to vrsto obolenja ali je ta edini, ki ga za to predpisujete?
Lepo lepo prosim za kakršenkoli nasvet, kaj v tem primeru zobozdravnik lahko še naredi oz. kako si lahko sama pomagam (ne z močnejšimi analgetiki, rada bi pozdravila vse skup!)
Najlepša hvala,
Veri
Pozdravljeni,
če se rana zapira, bolečine pa postajajo manjše, je ok. Če analgetiki uspejo odstraniti bolečino, potem ko jih vzamete, se vnetje umirja. Navodila; nikakršnih trakcev več v rano, ne atb terapije, nikakršnega draženja rane, ne izpiranja s klorheksidinskimi vodami ali drugimi dražečimi raztopinami; torej rano pustite čimbolj pri miru in če se bodo bolečine začele umirjati, ste na dobri poti. V lekarni si lahko vzamete Gengigel gel in si ga rahlo namažete na rano (po izkušnjah pospeši celjenje). Izogibajte se klimatskim napravam in prepihu. Če se bolečine ne bodo polegle, pojdite do kirurga, ki vam je zoba odstranil.
Srečno.