Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Alternativni pristop: morda sta FM / SKU povezani s črevesjem

Alternativni pristop: morda sta FM / SKU povezani s črevesjem

ME / SKU sta lahko povezani s črevesjem

Prevod je informativen, za tiste, ki ne znajo angleško.
Nisem prevajalka, zato svetujem, da se prebere original.

Prohealth:
ME/CFS May Be Linked to Bowel:

by Dr. Patrick B. Massey, MD, PhD* Patrick dr B. Massey, MD, PhD *
December 1, 2010 1. december 2010

Glavni vzrok za SKU lahko izvira iz črevesja.

Sindrom kronične utrujenosti je lahko uničujoče zdravstveno stanje.
Teorije trdijo, da je vzrok, vključno s kronično virusno in bakterijsko okužbo, oslabljen imunski sistem, endokrine motnje in celo psihosocialne povezave (to je vse v glavi).
Čeprav točen vzrok ni bil ugotovljen, obstaja dovolj dokazov, da se SKU lahko poveže z drugimi kroničnimi boleznimi, ki vključujejo črevesje – sindromom propustnega črevesja.
SKU se običajno začne po gripi podobni bolezni ali po obdobju kroničnega stresa.

To je na splošno opredeljeno, če ima vsaj štiri od naslednjih simptomov: globoko izčrpanost po vadbi, motnje spomina in koncentracije, spanec, ki te ne spočije, mišične bolečine, bolečine v sklepih, glavobol, vnetje bezgavk in ponavljajoče se bolečine v grlu, brez očitne okužbe.

Bolniki s SKU imajo pogosto simptome razdražljivega črevesja (po mojih izkušnjah 100%), nov pojav alergij na hrano in kemične občutljivosti, in nizek krvni tlak z vrtoglavico, ko prehitro vstanejo.
Kaže, da nobeno zdravilo ni učinkovito, da je uspeh številnih alternativnih metod zdravljenja omejen.
SKU kaže številne simptome kot pri kroničnih okužbah, vendar ni vzročne povezave z virusnimi okužbami in Lymsko boreliozo.

Vendar so simptomi pri SKU zelo podobni običajnim simptomom pri sindromu propustnega črevesja.
Sindrom propustnega črevesja je stanje, kjer črevesje dobesedno postane “propustno” in toksini v visokih koncentracijah lahko pridejo v krvni obtok.
Ti toksini pogosto prihajajo iz bakterij in kvasovk in lahko vplivajo na več organskih sistemov.
Sindrom propustnega črevesja je povezan s kronično slabo izbiro hrane, zdravili, predvsem antibiotiki in stresom.
To je povezano s stanjem, imenovanim bakterijska dysbiosa, kjer se “slabe” bakterije naselijo v črevesju in v nekaterih primerih lahko povzročijo smrtno nevarne bolezni.
Sindrom propustnega črevesja vključuje: utrujenost, bolečine v mišicah in bolečine, nespečnost, glavoboli, spremembe v spominu in simptomi razdražljivega črevesja.
V zadnji medicinski objavi (BMC Medicine, 2010), so raziskovali povezavo med SKU in kroničnimi vnetji, povezanimi s sindromom propustnega črevesja.
Ta dokument proučuje raziskave pri SKU in sklepa, da so kronična vnetna stanja lahko eden od temeljnih kamnov za SKU.
Predlagali sto tudi, da je “propustno” črevo verjetno vzrok za redno uvajanje pro-vnetnih in toksičnih snovi v telo.
Te spojine lahko poškodujejo DNK in zavirajo proizvodnjo energije, povzročajo utrujenost, mišično šibkost in bolečine, ter spremembe v spominu in znanju.
Mnoge od teh pro-vnetnih in strupenih snovi, je lahko povezanih z veliko simptomi obeh SKU in sindromom propustnega črevesja.
Zato se logično lahko sklepa, da glavni vzroki za SKU izvirajo iz črevesa.
Čeprav ne obstajajo posebni testi za SKU, se lahko sindrom propustnega črevesja meri s preprostim testom urina.
Zdravljenje sindroma propustnega črevesja se osredotoča na izbiro dodatkov, izbiro prehrane in drugih enostavnih sprememb življenjskega sloga.
Iz mojih osebnih izkušenj bi lahko ljudje s SKU bistveno več pridobili s spremembami življenjskega sloga, vključno z izboljšanjem delovanja črevesja.

Breda

Če si zavrtim film 5 in več let nazaj, se je pri meni res začelo v črevesju. Najprej občasne težave, za katere moj zdravnik ni imel nobene razlage. Potem pa vedno bolj pogosto. Nato bolečine v rokah, nogah, hrbtu, skratka po vsem telesu. Po tistem članku v Vivi: “Pljunite v kozarec vode” sem pljunila v kozarec za vino, postavila kozarec na okno in fotografirala svojo kandido, ki se je vlekla do dna in je je bil poln kozarec, ter nesla fotografijo osebnemu zdravniku. Mislim, da je prvič videl kandido v kozarcu, ke ni nič komentiral.

Če bi bila že pred 5 leti pozorna na to, kaj se je dogajalo v črevesju, bi mi bilo življenje res precej lažje. Tako smo pa ugotavljali, kakšna bolezen je FM, revmatološka, nevrološka? Vedno bolj sem prepričana, da vso tisto fibromialgijo in kronično utrujenost, bolečine po tesesu, fibromeglo, slabo počutje zaradi intolerance na hrano, in vse druge težave povzročjo kandida in strupi v telesu (lep dokaz je tukaj:http://med.over.net/forum5/read.php?105,4129263). V to sem prepričana zato, ker sem po enem letu brez glutena, kazeina in sladkorja zopet brez bolečin v mišicah, moje telo je bolj gibljivo, moja glava je bistra, zvečer nisem kot ena klada na kavču, s katerega ne morem niti vstati. Moje življenje se je po 5 letih bolečin popolnoma spremenilo. Ne jemljem antidepresivov, niti zdravil proti bolečinam. Lahko hodim, plešem in tečem, pa me nič ne boli in v glavi se mi več ne vrti.

Zato mislim, da je potrebno vsakega bolnika z diagnozo FM ali SKU, najprej opozoriti na sindrom propustneg črevesja, intoleranco na hrano in kandido.Ta trditev, da je naše telo polno strupov, ker jih telo ne more izločati, se mi zdi, da vedno bolj drži. Treba je odpraviti vzrok, ne pa, da se zdravi samo simptome. Zdravniki ne poznajo vzroka, pa pravijo, da je naša bolezen zato neozdravljiva, bolnik pa sam najbolj ve, kaj mu škoduje, in kaj mu koristi. Če ne poskusiš nikoli ne veš.
Za začetek se lahko sami testiramo, kaj ja za naše telo dobro in kaj ni: http://med.over.net/forum5/read.php?105,6751058

O sindromu propustnega črevesja se je pisalo na forumu že leta 2006: http://med.over.net/forum5/read.php?105,2065434.

Zato mislim, da bi bilo dobro narediti eno predavanje o kandidi in sindromu propustnega črevesja. Tisti, ki ne surfajo po internetu, nimajo o tem kje prebrati.

Breda

Skeniran članek iz revije Viva, februar 2006:
in

Avtorica članka dr.Sentočnikova je imela istega leta o tej temi tudi predavanje za člane Društva za fibromialgijo.

http://www.prohealth.com/library/showarticle.cfm?libid=16008

Validation of New Symptom-Based Fibromyalgia Criteria for Irritable Bowel Syndrome Co-morbidity Studies – Source: Journal of Neurogastroenterology and Motility, Jan 2011
by Ami D Sperber
March 12, 2011

Mislim, da je to pomemben podatek:

Približno ena tretjina bolnikov s sindromom propustnega črevesja ima sindrom fibromialgija in polovica bolnikov s sindromom fibromialgija ima sindrom propustnega črevesja.

Moje razmišljanje:

Od 1.800 bolnikov ki imajo sindrom propustnega črevesja, jih ima 600 fibromialgijo.
in od teh 600, ki imajo fibromialgijo, jih ima 300 sindrom propustnega črevesja.
( številke so izmišljene, ker ne vem točno, koliko bolnikov je v Sloveniji)

Mislim, da je to zelo pomemben podatek, ker sem prepričana, da večina tistih, ki imajo sindrom propustnega črevesja tega niti ne ve, pa trpijo, ker si ne znajo pomagati. Jemljejo pa zdravila, ki jih prediše zdravnik, morda psihiater, ki ne pozna sindroma propustnega črevesja, ker še splošni zdravniki tega ne priznavajo. Tako blažijo simptome, namesto, da bi se zdravili.

Ali pa imajo morda samo sindrom propustnega črevesja, pa ni nujno, da imajo tudi fibromialgijo. Samo zelo slabo se počutijo zaradi intolerence na hrano, ker so polni kandide in strupov, ki jih telo ne izloča, to jim pa povzroča podobne težave, kot, da bi imeli fibromialgijo.

Breda

Hvala obema – Bredi, ker je obudila temo o SPČ, Veroniki pa, ker je naredila povezavo na skeniran članek. Že nekaj časa sem si prizadevala priti do tega članka, ki sem ga takrat, ko je izšel in potem ko smo poslušali predavanje dr. Sentočnikove, pridno delila drugim, na koncu pa sem sama ostala brez njega.
Članek je zelo zanimiv. In na podlagi podanih nasvetov in z obilico trdne volje, se res lahko doseže napredek v boljšem počutju.
Bojana

O dieti sem pisala ravno pred enim letom. http://med.over.net/forum5/read.php?105,5974492.

In tam piše, da je polovica bolnikov s FM alergičnih na gluten in kazein. No in ta polovica ima pa sindrom propustnega črevesja. Vse se ujema.

Zelo zanimiva razlaga, kako pride do sindroma propustnega črevesja zaradi stresov v preteklosti. Pa ne samo naših, tudi naših babic. (” Če stari starši zobajo kislo grozdje, imajo vnuki težave”). Zato je bistveno spremeniti način razmišljanja in način življenja. Samo tako se lahko pozdravimo.
http://www.google.si/#hl=sl&sugexp=crnk_lssbd&xhr=t&q=diet+for+leaky+gut+syndrome&cp=27&pf=p&sclient=psy&site=&source=hp&aq=f&aqi=&aql=&oq=diet+for+leaky+gut+syndrome&pbx=1&fp=adcbeeac0308fb40

Metoda EFT je pa najboljša metoda za čiščenje bolečih spominov in travm. Boljša kot hipnoza in hitro deluje.

Breda

Lahko napišete, kateri test urina pokaže prepustno črevesje? Hvala!

 

New Report

Close