Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? ALTERNATIVNA MEDICINA

ALTERNATIVNA MEDICINA

Imam vprasanje za Leno!
Prosim ce mi lahko zaupas pri katerem kiropraktiku si se zdravila. Hvala
KlaraLena je pisal/pisala:
>
> Imam pozitivne izkušnje glede obiska pri kiropraktiku. Zakaj
> sem se odločila za te vrste zdravljenje? Zato, ker sem imela
> velike težaves koleni (domnevno obraba hrustanca) in moja
> osebna zdravnica je rekla zdravila in kremice proti bolečinam
> pa čim manj hoje v hrib. Po sedmih letih (od obiska pri
> kiropraktiku) veselo hodim v hrib, kolesarim in nimam prav
> nobenih bolečin. Prav tako se precej poslužujemo homeopatije
> – predvsem pri otrocih.
>
> Nasploh se mi zdi, da uradna medicina velikokrat zdravi samo
> simptome, ne pa tudi vzroke bolezni – za hčero, ki ima očitno
> neko alergijo dobivamo le kortikosteroidna mazila naprimer.
>
> Zdravnikom raje zamolčimo oibisk pri alternativcih – predvsem
> se mi zdi, da bi naša pediatrinja imela kakšne pripombe glede
> homeopatije. Mogoče se pa motim.
>
> Mislim, da bi bilo idealno, ko bi se alternativna in uradna
> medicina dopolnjevali.
>
> LP
> Lena

Kot sem že napisala, je bilo to pred sedmimi leti, šla sem k kiropraktiku Yosihiru Todu, ki je bil takrat še v hotelu Slon, zdaj je baje nekje v Šiški. Imela sem sedem obiskov in sem z rezultato res zadovoljna.

LP
Lena

Fantu!
Popolnoma ti verjamem, ker pač obstaja ogromno takozvanih zdravilcev, nekateri prodajajo znanje, drugi pa šarlatanske usluge.
Povedala ti bom svojo izkušnjo. Sem sredi svoje nosečnosti in tudi v najboljši biološki dobi za tak “hormonski proces”. Nenadoma me je usekalo v rami, nato v prsnem delu na koncu še v križu – vse skupaj v treh dneh. Bolelo je za znoret, jaz pa nisem mogla ne sedeti, ne stati, ne ležati, nikakor. Imam sicer dokaj visok prag bolečine, a kar je preveč, je preveč! Po treh obiskih naše “splošne medicine” – 2x splošni zdravnik, 1 x fiziater – so ugotovili, da niso nič ugotovili. En je trdil, da so mišice, drug da so žleze, nihče pa ni pogledal v kartoteko, kjer lepo piše vse o moji mladostniški skoliozi in to na dveh delih hrbtenice. “A skoliozo imate, joj pa res?” so reagirali, ko sem jih na to opomnila, s tem da je pred njimi veš čas ležala moja kartoteka. “Ja, kar z ledom se mažite!” so me lepo odrajtali. Lepo! Najprej cel dan čakaš, da nekdo od domačih prite z dela, ker se sama VERJETNO ne morem mazati po hrbtenici, drugič pa zadeva prav nič ne pomaga!!! Res je,da človek v krizi poizkusi vse živo, a imela sem vsaj tu srečo! Šla sem v Center zdravja na Dunajski v LJ., kjer se dr. Jevgenjevič (upam, da se prav napisala) ukvarja z Rusko tradicionalno medicino. Prav ta “dr.” me je pomiril, da mogoče pa le ne gre za kakega šarlatana. Ima tudi cel kup izobešenih plaket o diplomi. In… ne boš verjel po prvem obisku sem spala kot top, bolelo je samo še malo v križu, po drugem obisku pa sem bila že kot rožica. So me pa pošteno zmasirali na klasičen način (kar bi mi lahko nudili tudi v našem zdravstvu, če ne bi tako šparali), nato pa še “prerešetali kosti in vezi” s svojimi strokovnimi prijemi. Skratka – če ste za preizkušeno, priporočam! P.S. Ni jim bilo treba povedati, da imam skoliozo. Pri svojem splošnem zdravniku pa tudi nisem bila tiho, naj vedo, da niso naredili NIČ! Pri vseh prispevkih in dodatnih zavarovanjih na koncu plačaš sam, da kaj nuca!

Spoštovani dr. Kersnik!

Sama sem se za obisk k “zdravilcu” zatekla po prigovarjanju kolegov, ko mi noben zdravnik ni znal pojasniti moje kronične utrujenosti.

Že prvi obisk me je prepričal, da to ni to. Ne verjamem v hokus pokus, zato na mene njegovo polaganje rok ni moglo delovati.

Pomagalo pa je nekaj drugega. Po prebiranju kupa take in drugačne literature sem se odločila za dobri stari post in spremembo prehrane. O tem sem se pogovarjala s svojim zdravnikom, ki ima do mojih “eksperimentov” izjemno odklonilno stališče, čeprav se mi zdravje bistveno izboljšuje, kar je očitno že če me kdo pogleda. Odpravila pa sem tudi neko kronično bolezen, zaradi katere sem bila tudi hospitalizirana. Če bi ubogala samo svojega zdravnika, ki mi (to sem prepričana) želi samo dobro, bi še vedno zobala pilule in se mazala z raznimi mazili.

Postavila bi vam kontra vprašanje. Zakaj je tako težko predpisati nekomu pol litra tople vode 🙂 🙂 🙂 dvakrat na dan in nič drugega? Je to lahko tako nepopravljivo škodljivo? Bolj kot kura z napačnimi antibiotiki?

Zdi se mi, da smo se ljudje preveč navadili na instant rešitve, ki se nekako kar “zgodijo” brez naše aktivne udeležbe. Prav tu jaz vidim največjo slabost uradne medicine. Spreminja se v podaljšano roko farmacevtske industrije. Beseda industrija pa že sama po sebi asociira na razčlovečenje.

Hm… mene je pa malcek zmotilo predvsem to, da omenjate samo alternativno in ne komplementarno ali pa integrirano medicino. Zivim v tujini (natancneje v Angliji) in tu zelo locimo med njimi. Ce razlozim razliko:

ALTERNATIVNA MEDICINA: to so vrste zdravljenja, terapij in praks, ki (lahko) imajo zdravilni ucinek, vendar evidenca o tem nima znanstvene podlage. Sloni na tradiciji, verovanju v nadnaravne energije, psevdoznanost, propagandi, veliko pa je tudi susmarjenja. Ucinki alternativne medicine nimajo znanstvene potrditve in so bodisi nedokazani ali pa so dokazi nezadostni. Medicinska stroka je do alternativne medicine sumnicava, vendar pa v mnogih bolnicah imajo tudi alternativne zdravilce (primeri: Reiki, zdravljenje s kristali, barvna terapija, etc.).

KOMPLEMENTARNA MEDICINA: to je skupina terapevtskih in diagnosticnih disciplin, ki obstajajo izven institucij konvencionalne medicine. Komplementarne terapije delno slonijo tudi na znanstvenih dokazih in v marsikaterih pogledih dopoljnujejo/sodelujejo s konvencionalno medicino. Mnoge tehnike je mozno tudi znanstveno spremljati, kar se tudi dela, ampak zaenkrat je znanstvenih dokazov se premalo. V Angliji mnogi zdravniki pa tudi bolnisnice sodelujejo s komplementarnimi terapevti, ki so tudi registrirani v registru KAM angleske zdravstvene organizacije. Na kratko: zdravnik lahko “predpise” komplementarno terapijo ali pa zdravilo, ce se tako odloci… oboje najde na svojem racunalniku v bazi podatkov. Menda je tako, da od zdravil dobijo nekaj procentov, od komplementarnih terapij pa ne (kar razlozi, zakaj raje prodajajo tabletke). Tudi zdravstveno osebje se vse bolj ukvarja tudi s komplementarnimi tehnikami in jih s pridom uporablja pri delu (medicinske sestra, porodnicarji, itd.). S komplementarno medicino se ukvarja in sodeluje celo zdravnik kraljice Elizabete (je bilo pred dvemi dnevi v casopisih). Primeri komplementarne medicine: refleksna masaza stopal, klasicna masaza, sportna masaza, osteopatija, kiropraktika, akupunktura (ta spada v posebno vejo medicine – Tradicionalno Kitajsko Medicino, ki je priznana in spostovana).

INTEGRIRANA MEDICINA: zdruzuje najnovejsi znanstveni napredek s tradicionalnimi ali celo anticnimi sistemi zdravljenja. Ukvarja se z vsemi podrocji clovekovega zivljenja in zdravja, osredotoca se na cloveka in se posveca odnosom, ki jih oseba ima z ljudmi okrog sebe, prehrano in zivljenjskim stilom, okoljem v katerem zivi in razstrupljanjem. Integrirana in komplementarna medicina sta dostikrat ‘nelocljivi’ saj obe slonita na naravnem zdravljenju iz zgodovine, ki sloni na vecinoma empiricnih dokazih, se pa trudijo, da jih tudi znanstveno podprejo.

Tudi sama sem komplementarna terapevtka in se ukvarjam s kar nekaj razlicnimi terapijami, pa tudi nekaj alternativnimi. V vsakem primeru lahko zatrdim, da se vse to pospeseno vraca med nas in da bo to pocasi morala sprejeti tudi medicina. Zato ne vidim razloga, da bi tudi pri nas postali malo bolj odprti do tega, predvsem medicinska stroka.

Sem pozabila dodat eno dejstvo… vecinoma so komplementarne terapije razvijali prav medicinci – zdravniki, terapevti, itd.. :

Dr Paul Nogier (Francija): razvil aurikularno terapijo (refleksoterapijo uses) nekje v 50. letih prejsnjega stoletja

Dr. William Fitzgerald: razvil consko terapijo, katero je kot kirurg otorinolaringologije uporabljal v namene anestezije med svojimi operacijami. Menda jo je “odkril”, ko je na svojih potovanjih opazoval Indijance. Njegov prijatelj in kolega Dr Joseph Shelby Riley je metodo razvijal naprej, Shelbyjeva sodelavka, fizioterapevtka Eunice Ingham pa je ugotovila, da conska terapija povzroca odzive v organih v telesu in tako razvila refleksoterapijo. Njeni bolj znani ucenki sta na primer Doreen Bayly, ki je refleksoterapijo prinesla v Veliko Britanijo v 60. letih, ter Hanne Marquardt, ki je v Nemciji poucevala izkljucno medicinsko osebje.

“Krivci” za Aromaterapijo (govorimo o casu ‘nasega stetja’ in ne pred letom 0) so Avicenna, arabski znanstvnik iz 11. stoletja, ki je razvil distilacijo. Opatinja Hildegarda iz Nemcije je v 12. stoletju gojila in destilirala sivko v medicinske namene, v 13. stoletju je nastala farmacevtska industrija, ki je pospesila distilacijo olj, v 14. st. so z zeliscnimi preparati skusali preprecevati kugo, v 15. je Paracelzus skoval naziv ‘esencialno’ (etericno) olje, v 16. st. so se pojavili apotekarji in razvijati se je pricela tudi parfumerija. V 20. st. je Gatefossé pricel raziskovati etericna olja za medicinske namene in si “izmislil” ime Aromaterapija, sledili so mu Jean Valnet (med vojno je uporabljal etericna olja, ko je zdravil vojake), Madam Marguerite Maury (ukvarjala se je z aromaterapijo v kozmeticne namene) in Robert B. Tisserand (prinesel aromaterapijo v anglesko govorece dezele). Danes se razvijajo novi nacini distilacije olj, pa tudi povecana je proizvodnja sitneticnih olj in disav.

Ok.. ne bom prevec.. sem se ze razgovorila, upam pa, da bo komu zanimivo.

Pozdrav ga Taja,

prebrala sem vaše vprašanje, sicer zelo dolg nazaj ste ga napisala…Mogoče se je kaj že spremenilo o takrat, in imate že otroka…

Vseeno bi vam rada predstavila čisto nov izdelek, madžarski izum, popolnoma naraven izdelek. Na Madžarskem imamo v dveh letih že 20 otrok pri ženskah, ki so bili “neplodni”.
Lep pozdrav

Gabriella

041 67 3905

Taja, to je zdaj rešljiva zadeva. 4-8 mesecev terapije, s katero se optimizira delovanje telesa, delovanje hormonov in encimov, vzpostavi se ravnovesje, ki je nujno za plodnost.

Seveda, kolikor niste svojega problema že rešila, v tem primeru samo še čestitke.

New Report

Close