ALTERNATIVA RADIOJODU?
hmm, to zanima tudi mene.
pravzaprav me zanima tudi to:
kako je lahko zdravljenje z radiojodom neškodljivo drugim organom … če pa to seva, tako, da naj bi imela močno okrnjene stike z ljudmi v času 1 meseca… kako je to lahko potem neškodljivo meni? če bi blo neškodljivo mojim organom, potem ne bi bilo potrebe po ščitenju drugih ljudi… ?
kako je s tem?
Spoštovani!
Glede zdravljenja bazedovke z alternativnimi metodami (akupunktura, homeopatija…) mi ni ničesar znanega.
Uporaba radiojoda za zdravljenje bazedovke pa narašča povsod po svetu in tudi pri nas. Radiojod je eleganten, učinkovit, varen, relativno poceni in praktično nima stranskih učinkov. Hipotiroza (premajhno delovanje ščitnice), ki se pojavi po določenem času je pričakovan izhod zdravljenja. Dokler ne dosežemo hipotiroze je še vedno možno, da pride do recidiva bolezni, ponovno se pojavi hipertiroza (prekomerno delovanje ščitnice). Hipotirozo zdravimo z nadomeščanjem ščitničnih hormonov. Kadar je odmerek ustrezen ni nikakršnih stranskih učinkov.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Za zdravljenje bazedovke uporabljamo relativno nizke odmerke radiojoda ( od 550 do 945 MBq). Veliko večino sevanja prejme ščitnica ostali organi pa malo. Sevalna obremenitev jajčnikov pri 550 MBq radiojoda za zdravljenje bazedovke, je približno enaka kakor pri RGT slikanju trebušnih organov.
Gama sevanje, ki ga bolnik oddaja po aplikaciji terapevtskih odmerkov radiojoda, je praktično neškodljivo za odrasle osebe. Potencialno pa lahko škodi majhnim otrokom in nosečnicam, zato v skaldu z zakonodajo varstva pred ionizirajočim sevanjem, vsak bolnik prejme pisna navodila, kako naj se vede po aplikaciji radiojoda. Z ukrepi želimo zmanjšati nepotrebno izpostavljanje sevanju osebam v bolnikovi okolici.
Lep pozdrav!