alopecia areata
Spoštovani,
sinu (18) so pred dvema letoma ugotovili alopecio areato. Do danes je imel že ene 10 žarišč. Trenutno so “odprta” tri žarišča, ostala so vmes že porasla z lasmi. Preiskave niso pokazale nobenih nepravilnosti pri njem. Danes pa mi je rekel, da je ugotovil, da se novo žarišče naredi takrat, ko se mu po bedrih naredijo mozolji, ki so izbočeni in imajo gnojno bulico, ki jo je zlahka iztisniti. Pred 2 ali 3_-mi dnevi je namreč dobil take mozolje in res sem danes opazila novo žarišče.
Vem, da je težko na ta način svetovati, ampak me zanima, če ste kdaj v svoji karieri imeli podoben primer – povezavo med alopecio in mozolji.
Hvaležna vam bom za odgovor.
POzdrav!
Izpad las na mestu, kjer je bilo močno vnetje ali gnojenje je seveda možen, v tem primeru gre za reševanje osnovne bolezni.
Največkrat pa je krožno izpadanje las ali posledica vnetij drugod po telesu, granulomov… ali pa avtoimuno- torej reakcija telesa proti lastnim celicam.
Lp
Hvala za odgovor, ampak se bojim, da se nisva povsem razumela… Sinu se mozolji pojavijo na nogi na zunanji strani bedra, žarišča pa nastajajo po lasišču.
Tako, da me zanima, če je možno, da obstaja kakšna povezava med pojavom mozoljev in alopecio?
Kot sem že rekla, so sinu naredili že razne preiskave, tudi slikanje zobovja, ki pa niso pokazale nobenih nepravilnosti. Skratka pri njem alopecia ni posledica nekega vnetja.
Sin pravi, da ni pod kakim posebnim stresom, v šoli (gimnazija) je odličnjak, uči se le toliko, kolikor sam misli, da rabi. Tudi doma mu nihče ne komplicira, če slučajno pade kakšna slabša ocena. Tako, da glede šole stresa ne bi smelo biti, pa tudi doma imamo urejeno družinsko življenje.
Pravite, da je lahko vzrok avtoimun…kaj je možno narediti v tem primeru?
Hvala.
Se oproščam, narobe sva se razumela!
Povezava med alopecijo in aknami, mozolji in takim lokalnim vnetjem ni verjetna.
Zdravljenje krožnega izpada las, kjer ne najdemo ozadja, vnetij ,… poteka z lokalno terapijo- tekočine, ki se jim reče dražilne, naj bi spodbudile porast las in lokalno kortikosteroine kreme ali pa tekočine, kar pa presega ta forum.
Lp
Pozdravljeni dr. Kralj
stara sem 20 let in že od maja 2012 mi grozno izpadajo lasje ( začelo se je ko sem začela izgubljati težo s stradanjem in zelo slab dogodek). srbi me tudi lasišče zato si jih perem še pogosteje in mi izpadajo še bolj. skoraj po 2 letih se mi lasje ne popravljajo, na glavi imam praznine po googlu sodeč izgleda kot Telogen effluvium vse to pa še seveda vpliva na mojo psiho. dobila sem 10 injekcij flosterona, poskusila z tabletami biohtin, sprejem rogainne in tabletami roacutanne ob katerih so mi grozljivo spokale ustnice ( pomagalo je proti mastenju las). Obiskala sem mnogo dermatologov, nihče mi ne zna pomagati ali se pa stvari ne posveti. tudi oče je zdravnik, a ne najdemo za mene več nobene rešitve.
prosim vas za pomoč in se vam že vnaprej zahvaljujem za odgovor
POzdrav!
Seveda bom lahko le malo usmeril, ne morem pa dosti pomagati na daljavo, če še po pregledu niso našli rešitev.
1. izguba teže, anoreksija…… katastrofa za lase, ker jim primanjkuje osnovnih snovi ta rast in razvoj
2.endokrinolog je prvi in pravi naslov za opredlitev
3.Roaccutane? jemanje zaradi las? jemanje zaradi aken? to zdravilo lahko vpliva dodatno na izpadanje las
4. potrebna je celostna obravnava- osnovni laboratorij, dodajanje vitaminov, mineralov, postavitev diagnoze……..
Samo nekaj smernic, kaj dosti pa na daljavo ne morem.
Lp
Pozdravljeni in najlepša hvala za hiter odgovor!
V parih mesecih sem izgubila 15 kilogramov, od tega bo počasi eno leto, 5 sem jih pridobila sicer nazaj. o anoreksiji ne bi mogla rečt, da sem jo imela saj sem iz 70 kilogramov prišla na 55, velika sem 160 cm. predvidevam,da je to vse zaradi izgube teže.
obiskala sem endokrinologa, a glede na izvide nihče ničesar ne najde.
roacutanne sem dobila predpisane od dr. remsa iz ptuja zaradi mastenja las,lase si namreč operem in so drugi ali tretji dan že katastrofalno mastni. kri mi je bila pregledena že mnogokrat, narejeni so vsi testi.
mislim da je seveda razlog, da se noben ne posveti moji situaciji in vedno dobim odgovor da v medicini včasih ni odgovora na zastavljenja vprašanja. ker trpim že od otroštva za kronično depresijo in anksioznimi motnjami še to dodatno vpliva na mojo psiho. trenutno živim v tujini, a se bom naročila na pregled.želim si samo, da bi se mi nekdo posvetil z obravnavo, saj sem izredno nesrečna.
lp
Pozdrav!
Očitno gre za kompleksno dogajanje, zadevo je potrebno obravnavati iz vseh možnih vidikov, ki bi lahko vplivali na končno stanje, žal kaj več težko presodim, tudi pri obravnavi po oceni stanja je možno iskanje ozadja do določene meje, z določenimi smermi, ki bi lahko povezovale končno stanje.
Lp
Pozdravljeni, spet se oglašam, ker težavam (ki sem jih opisala v uvodnem postu) mojega sina kar ni videti konca. V mesecu januarju so se sinu na lasišču spet naredila 4 žarišča. Opazil je tudi povečano bezgavko nad ključnico. Sledil je obisk zdravnika, ki je ugotovil povišane levkocite (21,9) in mu predpisal terapijo z Ospen 1000. Levkociti padli na 14,7.Sledila terapiaj z Ospen 1500, po končanem jemanju zdravil levkociti narasli spet na 21. Sledil je summammed (6 dni), levkociti padli na 17,4. CRP je bil 27. Že ene tri mesece je prisotno smrkanje oz. občutek polnega nosu, ter utrujenost po prihodu iz šole.
Sin je opravil že preiskave: lansko leto slikanje pljuč, zobovja in UZ trebušne votline, letos pa CT obnosnih votlin, vzeli so mu tudi bris grla v mikrobiol.laboratoriju (vse negativno), UZ vratu (ugotovljene 3 povečane bezgavke).
Sprašujem vas, če je lahko vzrok za izpadanje las nekaj, ki povzroči, da je krva slika takšna kot sem napisala. Dejansko ta izvid kaže na neko okužbo, ampak antibiotiki ne pomagajo.
Zdravnik pošilja sina kar naprej na neko slikanje tega in onega, nikjer se ne opazi nič konkretnega.
Bojim se, da gre pri njem mogoče za limfom ali levkemijo. Strah je pristoten toliko bolj, ker sem tudi sama izgubila brata, ki je kot otrok umrl za levkemijo.
Ali ste že imeli kdaj primer, da je bilo krožno izpadanje las posledica levkemije ali limfoma?
Sicer zaupam zdravniku, ampak se bojim, da bom toliko časa hodila s sinom na neke preiskave (da ne govorim o čakalnih dobah za stopnjo nujnosti “hitro”- 3 do 4 mesece), da mu bodo res odkrili kako rakasto bolezen, potem bo pa prepozno.
Prosim za vaš odgovor, predvsem na vprašanje, ki sem ga podčrtala.
Hvala in lep dan vam želim.
Pozdrav!
Seveda so tovrste povezave možne, tudi take primere sem imel, so izjemno redki, pa vendar jih je potrebno izključiti.
Za obravnavo zahtevnejših primerov, ponavljanja, suma dogajanja v ozadnju, …… je vsekakor primerna hospitalizacija npr na dermatološkem oddelku, kjer bolnika obravnavajo intenzivno vsestransko in opredelijo ev. ozadje ali sprožitelja.
Lp
Spoštovani!
Nazadnje sem vas kontaktirala pred skoraj pol leta, ko sem vas spraševala, če ste imeli kdaj pacienata, pri katerem je bilo krožno izpadanje las posledica limfoma ali levkemije…. (tri teme pred tem mojim pisanjem).
Naj vam povem, da so sinu letos maja postavili diagnozo HL, klasični tip nodularna skleroza. Po tistem, ko ste mi napisali, da je možna alopecia areata tudi zaradi limfoma ali levkemije, sem pri osebnem zdravniku zahtevala, da se stvar razišče do konca. Kot sem rekla, maja je bila postavljena diagnoza Hl, v bolnišnici so ugotovili, da gre za 4 stadij HL.
Sin bo septembra začel s 4. ciklom kemoterapije, skupaj jih ima 6. Njegovo počutje je v redu saj nima prav nobenih težav, je zelo velik optimist, skratka, če bi imel lase (po prvi KT so začeli izpadati, nato se je pobril), nihče ne bi rekel, da ima raka v 4. stadiju. Po drugi KT je opravil preiskave CT, PET-CT, MR in izvidi so zelo v redu.
Malce sem se razpisala… No, kar pa me v zvezi s tem zanima, je to: rekli ste, da ste že imeli primere, ko je bolnik zbolel za levkemijo ali limfomom, pa je zaradi tega imel krožno izpadanje las. Zanima me, (če ste mogoče seznanjeni) ali so bolnikom po končanem zdravljenju raka in ponovni rasti las, predeli, ki so bili prej brez las (krožni predeli kože, kjer je bila alopecia areata), porasli z lasmi ali pa so področja alopecie ostala še naprej gola?
Hvala za vaš odgovor.
Pozdrav!
Po kemoterapiji je seveda izpad las pogost, je pa prehoden.
Pri krožnem izpadanju las pa je v kolikor je odpravljen vzrok izpada las porast las v nekaj tednih. Torej,če je krožno izpadanje pri njemu v zvezi s HL, potem je po končanih kemoterapijah pričakovati porast las povsod, če ne pa se opravi preiskave za izključitev možnih kroničnih vnetij v grlu, zobeh, sinusih….
Lp
Pozdrav!
V tem primeru je potrebno obiskati endokrinologa, ki se bo res posvetil problemom, ki so pri vas sigurno v zvezi z dogajanji , ki so nazadnje privedla do posledic v smislu izpadanja las, imajo pa sigurno hormonska ozadja!
Lp
Vse preiskave so mi bile narejene, niso ničesar našli. Ali naj z jemanjem aldactona preneham? Vse se je začelo ko sem izgubila v pol leta 15 kg s stradanjem, stvar se pa vleče že dve leti. Obiskala sem vse možne zdravnike, a mi noben ne zna pomagati na mene pa to zelo psihično vpliva. Bi mi lahko prosim svetovali na koga se naj obrnem in s kakšnim vprašanjem oziroma preiskavami? Hvala
lp Marina
Pozdrav!
V takem primeru svetujem hospitalizacijo na Dermatološki kliniki , kjer bi opravili tudi odvzem tkiva in vse ostale preiskave, ki bi bile še potrebne, možne.
Lp
katere preiskave še priporočate in od kot,kje odvzem tkiva? Pri vas sva skupaj pogledala vse izvide in niste na njih opazili nobenega odstopanja. Vse skupaj se vleče že dve leti in me grozno psihično bremeni. Diane, Roacutane in Flosteron stanja tudi niso izboljšali. Kakšna rešitev še obstaja? Tudi oče je zdravnik, ampak mi noben več ne zna pomagati, večkrat sem od zdravnikov dobila že tudi izjavo :” včasih pač ni rešitve in se je s tem treba sprijazniti”. Ker še vedno upam,da rešitev obstaja vas še prosim za kak nasvet in vzpodbudno besedo. Najlepša hvala. Lp