Alkoholni bledež
Pozdravljen. Zanima me nekaj stvari o alkoholnem bledežu.
zakaj bolniku v tej akutni fazi lahko odpove srce? se vsi alkoholni bledeži v isti kategoriji? je manj nevarno, če nimaš slušnih ali vidnih halucinacij, ampak samo tesnobo in znojenje in tlak “samo”145/95 utrip pa 88? se to enako definira kot alkoholni bledež, ali je to “mehkejša” varijanta delirija?
upam na obširen odgovor.
Lp
Glede na obširnost tematike in kopice informacij na spletu……
Za začetek predlagam ta dva linka.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni. Hvala za povezavi. Torej, če sem prav razumel obstajata “dve” vrsti simptomov: alkoholna halucinoza “ki je manj nevarna” kot alkoholni delirij, ki se kaže kot, da nisi naprimer v (sobi, kuhinji, avtomobilu) in je smrtnost tudi do 35%.
Vse skupaj pa traja v “najmočnejši” obliki okoli 100 ur (4 dni) od zadnje popite pijače.
Lp
Odtegnitveni simptomi so lahko različne intenzitete, lahko le tresenje, znojenje, prebavne težave, lahko se pojavijo epileptični napadi….alkoholna haluinoza vključuje pojave iluzij in halucinacij in je ponavadi predstopnja delirija. Kolikšna je smrtnost pri deliriju žal ne vem, je pa majhna (in ni 35%)
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
ali se lahko pojavi nekaj podobnega kot alkoholni delirij tudi pri osebi, ki ni alkoholik, ampak je bil precej vinjen in sicer dan pred zaužitvijo drog.
Torej primer: petek zvečer se oseba napije. Naslednji večer posega po drugačnih oblikah opojnih substanc (npr. MDMA).
Torej pri osebi, ki nima nekega dolgotrajnega stanja (alkoholizem, paranoje nepovezane z jemanjem opojnih substanc.
Zanimajo me predvsem halucinacije, ki jih povzroči uživanje drog (mogoče tudi v povezavi z alkoholom). Koliko pogoste so? In ali so podobno enako žive in intenzivne, kot tiste opisane pri aloholnem deliriju.
Hvala.
Lp.
Pozdravljeni
Halucinacije se lahko pojavljajo ob uživanju drog, tudi MDMA, posebno ob predoziranju. Ker intenziteta teh ni vedno enaka pri vseh in vsakič, je halicinacije v enem in drugem primeru težko primerjati. Za bolj statistično verodostojen lodatek pa povprašajte psihiatra.
Lep pozdrav